Teollisuuden alkuvuosi on näyttänyt selvästi lämpenevää suhdannetta, vaikka toimintaedellytykset kulkutaudin edelleen jyllätessä ovat kaikkea muuta kuin optimistiset. Teknisen kaupan luvut todistavat samaa tarinaa. Ne heijastelevat hyvin yritysten sekä yksityistenkin tilanteita varsin laajalti.
Teknisen kaupan liitto julkaisi juuri tietoja vuoden ensimmäisen neljänneksen toteutuneesta myynnistä, ja vaikka suuria muutoksia millään teknisen kaupan toimialalla ei tapahtunut, kehitystä nimenomaan näissä olosuhteissa kannattaa pitää oikein hyvänä.
Viime vuonna – joka oli samasta syystä poikkeuksellinen kuin kuluva vuosikin – rakentaminen ja rakennustarvikkeiden myynti oli hyvässä vauhdissa.
Tänä vuonna teollisuuden investointitavaroiden hyvä kehitys kertoo Teknisen kaupan liiton mukaan, että teollisuuden patoutunut kysyntä alkaa purkautua. TKL:n toimitusjohtaja Markku Uiton mukaan alan yritysten odotukset tulevasta myynnin kehityksestä ovat lähes mittaushistorian parhaat.
Toinen vuosineljännes oli viime vuonna tekniselle kaupalle vaikea, mutta ja tänä vuonna myynnin kehitys odotetaan olevan vahvaa.
Uiton mukaan kehitystä hidastavat yhä pahenevat raaka-aineiden, koneiden ja komponenttien saatavuusongelmat ja toimitusviiveet. Ne yleensä ovat nousukauteen kuuluvia ongelmia. Ehkä ne tällä kertaa kertovat paremminkin siitä, että teollisuuden ja logistiikkayritysten toiminta valmistajamaissa on vielä lähtökuopissa.
Toimintaolosuhteiden puolesta vaikea aika kaiken todennäköisyyden mukaan yritysten kiinnostusta automaatioon. Maailmalta saadut uutiset kertovat, että yritysten suunnitelmissa toimintojen automatisointi on aikaisempaa vahvemmin esillä, eikä Suomi varmaankaan ole tässä poikkeus. Yhteys pandemian ja automaation välillä on täysin looginen. Yritykset haluavat pystyä toimia täysillä kierroksilla silloinkin, kun tautitilanne on uhkaava ja työvoiman saatavuus on epävarmaa.
Erityisesti robotiikka-ala kuuluu hyötyneen “viruksenkestävästä” maineestaan.
Robottialan kansainvälinen järjestö IFR esittää, että autoteollisuuden ja elektroniikkateollisuuden vaikeuksista huolimatta uusien robottien käyttöönottotahti on pysynyt varsin hyvänä, ja se johtuu siitä, että pandemia nopeutti robotiikan yleistymistä perinteisten alojen ulkopuolella. Järjestön mielestä toki robotiikan kasvu johtuu robottien erinomaisuudesta ja hyödyllisyydestä, mikä varmasti on totta sekin.
“Teknologinen kehitys ympäristön havaitsemisessa ja tekoälyssä, maustettuna käytettävyyden ja ekosysteemien kehityksellä, alentavat esteitä ja edistävät robotiikkaratkaisujen käyttöönottoa ja tekevät robotiikasta valtavirran tekniikkaa”, IFR muotoilee.
Järjestön mukaan erityisesti mobiilirobotit ovat valloittamassa varastoja ja verkkokauppaa, ja ne ovat myös valmiita mullistamaan älykkäitä tehdasratkaisuja.