Liikeruuvit & Laakerointi

Liikeruuvit ja päätylaakeriyksiköt ovat keskeisiä komponentteja mekaanisissa rakenteissa. Liikeruuvit muuntavat pyörivän liikkeen lineaariseksi liikkeeksi, mahdollistaen tarkan paikoituksen, hallitun liikkeen sekä nopeuden hallinnan. Päätylaakeriyksiköt tukevat pyöriviä osia ja vähentävät niiden välistä kitkaa ja värähtelyä, mikä parantaa koneiden hyötysuhdetta ja käyttöikää. Koneistetut liikeruuvit varustettuina kuulalaakeroiduilla vakio pääty-yksiköillä on helppo ja kompakti ratkaisu.

Tarjoamme markkinoiden kattavimman valikoiman liikeruuveja, niiden päätylaakerointeja sekä lineaariliikkeen komponenttien voiteluratkaisuja. Laaja varastovalikoima sekä katkaisu- ja koneistuspalvelumme yhdessä päätylaakerointien kanssa takaavat nopean saatavuuden.

Movetec päämies Hiwin logo

HIWIN TECHNOLOGIES CORP.

Hiwin on perustettu Taiwanissa vuonna 1989. Yhtiön perustaja Eric Y. T. Chou toimii edelleen yrityksen toimitusjohtajana. Konsernilla on omia toimipisteitä Saksassa, Japanissa, Yhdysvalloissa, Italiassa, Sveitsissä, Tsekeissä, Ranskassa, Singaporessa, Etelä-Koreassa ja Kiinassa. Tämän lisäksi yrityksen laaja jälleenmyyntiverkosto takaa saatavuuden maailmanlaajuisesti. Hiwinin vahvuuksia ovatkin kattava tuotevalikoima yhdessä saatavuuden kanssa.

 

 

 

 

Tutustu yritykseen

Oikean liikeruuvityypin valintaan vaikuttavat monet tekijät, ja se riippuu sovelluksen vaatimuksista ja käyttöolosuhteista. Tässä on joitakin keskeisiä tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon:

 1. Tarkkuus ja toistettavuus: Jos tarvitaan hyvää tarkkuutta ja toistettavuutta, kuten CNC-koneissa tai työstökeskuksissa, suositellaan yleensä hiottuja kuularuuveja. Niillä on paras toistotarkkuus, hyötysuhde ja pisin käyttöikä.
 2. Kuormituskyky ja nopeus: On tärkeää arvioida kuinka paljon aksiaalista kuormitusta liikeruuvin täytyy kestää, sekä  kiihtyvyys/hidastuvuus.  Kuularuuveilla on parempi kuorman kantokyky ja ne soveltuvat paremmin suurille nopeuksille.
 3. Käyttöikä ja huolto: Kuularuuveilla on yleensä pidempi käyttöikä ja ne vaativat vähemmän huoltoa, kuin esimerkiksi trapetsiruuvit, tai muut liikeruuvit. Kuularuuvien käyttöikä on laskettavissa laskentakaavoilla, mikä auttaa oikean tuotteen valinnassa.
 4. Hinta: Kuularuuvit ovat kalliimpina kuin trapetsiruuvit. Muut liikeruuvit ovat kustannustehokkaampia, jollei vaadita tarkkuutta tai pitkää käyttöikää.
 5. Asennus ja ympäristö: Ota huomioon myös asennustilan koko ja muoto sekä ympäristön olosuhteet, kuten pöly tai kosteus. Liikeruuvit, esimerkiksi ruostumattomat materiaalit, soveltuvat paremmin haastaviin ympäristöolosuhteisiin. Myös kuularuuveja saadaan erikoispinnoitteilla.
 6. Voitelu ja lämpötila: Huomioi voitelutarve sekä lämpötila-alueet jo suunnitteluvaiheessa. Jotkut ruuvityypit vaativat enemmän voitelua ja ovat herkempiä lämpötilavaihteluille.
 7. Taipuma ja värähtely: Arvioi, kuinka kriittisiä ovat taipuman ja värähtelyn aiheuttamat virheet sovelluksessasi. Tämä voi vaikuttaa ruuvien tyypin ja materiaalin valintaan.
 8. Saatavuus ja varaosat: Mieti myös komponenttien ja varaosien saatavuutta. Yleisesti käytetyt mallit ja merkit ovat yleensä paremmin saatavilla.

Asiantuntijamme auttavat sinua oikean ruuvin valinnassa!

Oikean päätylaakerin valintaan vaikuttavat pitkälti samat tekijät kuin kuularuuvinkin valintaan. Tässä tiivistelmänä valintaohje eri laakerityyppien väliltä:

 1. Kuormitus: Arvioi kuormituksen suuruus ja suunta (aksiaalinen, radiaalinen tai yhdistetty). Tämä määrittää, tarvitaanko kuulalaakereita, rullalaakereita tai neulalaakereita.
 2. Nopeus: Laakerin on kyettävä kestämään sovelluksen vaatimat pyörimisnopeudet. Nopeuden kasvaessa laakerin lämpötila nousee, mikä voi vaikuttaa voiteluaineen valintaan ja laakerin käyttöikään.
 3. Tarkkuus ja jäykkyys: Joissakin sovelluksissa, kuten työstökoneissa, vaaditaan hyvää tarkkuutta ja jäykkyyttä. Tällöin voidaan valita esijännitetyt tai erikoistarkat laakerit.
 4. Voitelu: Laakereiden voitelutarpeet vaihtelevat. On olemassa itsevoitelevia laakereita sekä laakereita, jotka vaativat säännöllistä öljy- tai rasvavoitelua.
 5. Ympäristöolosuhteet: Laakerin tulee kestää käyttöympäristönsä olosuhteet, kuten kosteus, korroosio, pöly ja lämpötilavaihtelut.
 6. Tilavaatimukset: Laakeriyksikön fyysinen koko ja muoto tulee sovittaa sovelluksen tilavaatimuksiin.
 7. Käyttöikä ja luotettavuus: Arvioi laakerin käyttöikä. Pitkäikäiset laakerit voivat olla kalliimpia, mutta ne voivat vähentää huolto- ja seisokkikustannuksia pitkällä aikavälillä.
 8. Valmistajan tuki ja saatavuus: Huomioi myös valmistajan tuki, tekninen neuvonta ja varaosien saatavuus.

Erityisvaatimukset: Joissakin tapauksissa laakerin on täytettävä erityisvaatimuksia, kuten tietyt standardit tai sertifikaatit.

Liikeruuvien ja laakereiden kestämä kuormitus vaihtelee suuresti niiden tyypin, kokoluokan, materiaalin ja valmistustavan mukaan. Tässä on yleiskatsaus siitä, kuinka paljon kuormitusta ne yleisesti ottaen voivat kestää:

Liikeruuvit

 1. Kuularuuveilla on yleensä korkein kuormituskyky verrattuna muihin liikeruuveihin. Ne voivat kestää useita tuhansia kiloja aksiaalikuormaa riippuen niiden halkaisijasta, noususta ja laadusta. Ne ovat ihanteellisia sovelluksiin, joissa tarvitaan suurta kuormitusta, nopeutta tai tarkkuutta.
 2. Trapetsiruuveilla on tyypillisesti lyhyempi käyttöikä kuin kuularuuveilla. Ne kestävät kuormituksia muutamista kiloista useisiin tuhansiin, mutta tämä riippuu ruuvin halkaisijasta ja muista ympäristötekijöistä.
 3. Muut liikeruuvit valitaan yleensä sovelluksen vaatimusten mukaisesti. Liikeruuvityyppejä on tarjolla lukuisia.

Laakerit

 1. Kuulalaakerit soveltuvat keskitason kuormituksiin ja voivat kestää muutamasta kilosta useisiin tuhansiin kiloihin. Ne ovat yleisimmin käytettyjä laakereita monissa sovelluksissa.
 2. Rullalaakerit ovat suunniteltu kantamaan suurempia kuormituksia verrattuna kuulalaakereihin. Ne kykenevät kestämään suuria kuormituksia.

Eri tyyppisten liikeruuvien ja laakereiden voiteluaineen valinta riippuu niiden käyttötarkoituksesta ja olosuhteista. Kuularuuveille suositellaan yleensä korkealaatuista, paineita kestävää rasvaa, joka tarjoaa hyvän suojan ja vähäisen kitkan. Trapetsiruuvit vaativat erittäin harvoin erikoisrasvoja. Laakereiden kohdalla valinta riippuu niiden tyypistä ja käyttöolosuhteista. Kuulalaakereille sopii usein monikäyttörasva, kun taas raskaammin kuormitettuja rullalaakereita varten voi olla parempi valita korkeapaineista rasvaa. Voiteluaineen viskositeetti, lämpötilankestävyys ja vedenkestävyys ovat myös tärkeitä tekijöitä. Lisäksi on tärkeää noudattaa valmistajan suosituksia ja ottaa huomioon ympäristön olosuhteet, kuten lämpötila ja kosteus.

Kaipaatko apua liikeruuvien & laakeroinnin valintaan? Asiantuntijamme auttavat!

Jere Korhonen

Movetec Toni Salin

Toni Salin

Kim Berghäll

Ota yhteyttä asiantunti­jaamme