Moottori­käytöt

Sähkömoottori muuntaa sähköenergian mekaaniseksi liikkeeksi. Ne hyödyntävät sähkömagneettista induktiota luodakseen voimakkaan ja hallitun pyörimisliikkeen. Sähkömoottorit ovat yleisiä seuraavissa sovelluksissa: medical-sovellukset, instrumentit, kuljettimet sekä teollisuuskoneet.

Induktiomoottorit

AC-moottorit

Laaja ja monipuolinen valikoima AC-moottoreita.

AC-servomoottorit, pyörivät

Hiwinin ja Yaskawan AC-servomoottorit ovat kompakteja ja laadukkaita moottoreita, jotka tarjoavat nopean ja tarkan liikkeen mekatroniikkaprojekteihin.
Askelmoottorit

Askelmoottorit

Askelmoottoreilla saadaan tarkka paikoitus pienessä koossa.
Harjalliset DC-moottorit

Harjalliset DC-moottorit

Laaja valikoima harjallisia DC-moottoreita monipuoliseen käyttöön.
Harjattomat DC-moottorit

Harjattomat DC-moottorit

Valikoimamme kattaa 4-napaiset korkean vääntömomentin servomoottorit, hyvän hyötysuhteen Flat-moottorit sekä erittäin pienet mikromoottorit.
Dietz-motoren teollisuuspuhaltimet

Teollisuuspuhaltimet

Dietz-motoren radiaalipuhaltimien avulla voit helposti ratkaista monimutkaisetkin aerodynaamiset tehtävät.
Lineaariakseli Gantry

Gantry lineaarimoottori­yksiköt

Hiwinin lineaarimoottoreista rakennetut gantry-järjestelmät edustavat erinomaista tarkkuutta ja dynaamista vastetta. Valikoimasta löydät vakiomallit ja asiakaskohtaisesti räätälöitävät ratkaisut.
Hiwin Lineaarimoottorit LMC-sarja

Lineaarimoottorit

HIWINillä on laaja valikoima lineaarimoottoreita. Valikoimasta löytyy niin raudalliset kuin raudattomat mallit, joilla voidaan toteuttaa sekä yhden akselin että useamman akselin XYZ-ratkaisut.

Lineaarimoottori­yksiköt

Lineaarimoottoriyksiköt ovat valmiita lineaariakseleita suoraan servovahvistimeen liitettäväksi. Valikoimasta löytyy sekä vakiomallit että asiakaskohtaisesti räätälöivät mallit.

Servokäytöt

Servokäytöt valmistajien servomottoreiden ohjaukseen. Väyläliitäntäiset mallit (mm. EtherCAT ja ProfiNET) mahdollistavat helpon integroinnin olemassa olevaan ohjausjärjestelmään.

Taajuus­muuttajat

Taajuusmuuttajat moottorinsäätöä ja tehonmuokkausta varten. Yaskawan laaja teholuokkavalikoima sekä kenttäväyläoptiot tarjoavat vaihtoehdon joka sovellukseen.
Hiwin TM-2-sarjan vääntömoottorit

Vääntömoottorit

Vääntömoottoreilla saadaan erittäin yksinkertainen käyttörakenne, koska vaihdelaatikkoa eikä välityksiä tarvita.
Hiwin DMS suoravetomoottorit

Suoravetomoottorit

Momenttimoottorista rakennettu suoravetomoottori eliminoi täysin mekaanisen vaihteen ja kytkimen tarpeen.

Valitaksesi oikean sähkömoottorityypin, harkitse sovelluksen teho- ja nopeusvaatimuksia, kuorman tyyppiä ja käyttöympäristöä. AC-moottorit sopivat yleiskäyttöön, kun taas DC-moottorit tarjoavat paremman nopeudensäädön. Askel- ja servomoottorit ovat ihanteellisia, kun tarvitaan tarkkaa sijainnin tai nopeuden hallintaa.

  • Teho: Moottorin kyky suorittaa työtä tietyssä ajassa, yleensä ilmoitetaan watteina (W) tai hevosvoimina (hp)
  • Vääntömomentti: Voima, jolla moottori voi pyörittää akselia, usein ilmoitettu newtonmetreinä (Nm) tai jalkapoundeina (ft-lb)
  • Kierrosnopeus: Moottorin akselin pyörimisnopeus, ilmaistaan kierroksina minuutissa (rpm)

Sähkömoottorin energiatehokkuus vaikuttaa suoraan käyttökustannuksiin ja ympäristöön. Korkeampi energiatehokkuus tarkoittaa vähemmän sähkönkulutusta samalla tuotetulla mekaanisella työllä. Se myös vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, kun vähemmän energiaa tarvitaan moottorin toimintaan. Tehokkaat moottorit hyödyntävät syötetyn energian paremmin, vähentäen hukkaenergiaa ja parantaen suorituskykyä.

Moottorin kokoa ja tehoa mitataan ja määritetään arvioimalla sovelluksen vaatimuksia, kuten kuormaa, käyttöympäristöä ja suorituskykyvaatimuksia. Teho (wattia tai hevosvoimaa) kuvaa moottorin kykyä suorittaa työtä, kun taas koko viittaa fyysisiin mittoihin. Valintaan vaikuttavat tarvittava vääntömomentti, kierrosnopeus ja käyttöolosuhteet. Tehon tarve lasketaan sovelluksen vaatimusten perusteella, ottaen huomioon myös mahdolliset ylikuormitukset ja tehokkuusaste.

Yleisimmät sähkömoottoreiden huolto- ja korjaustarpeet sisältävät laakerien vaihdon, harjojen tarkistuksen ja vaihdon DC-moottoreissa, puhdistuksen pölystä ja liasta, jäähdytysjärjestelmien tarkistuksen sekä sähköisten yhteyksien ja eristysten testauksen. Säännöllinen ylläpito auttaa ehkäisemään ennenaikaisia vikoja ja pidentämään moottorin käyttöikää.

Kaipaatko apua moottorikäyttöihin? Asiantuntijamme auttavat!

Markku Seppälä

Kimmo Martti

Movetec Vesa Seiriö

Vesa Seiriö

Joonas Vaartio