Ethernet-kytkimet

Ethernet-kytkimet ovat verkkolaitteita, jotka mahdollistavat useiden tietokoneiden ja laitteiden liittämisen samaan paikalliseen verkkoonsa. Ne ohjaavat tietoliikennettä älykkäästi, lähettäen datan vain tarvittaviin kohteisiin sen sijaan, että lähettäisivät sen kaikille verkon laitteille. Ethernet-kytkimet parantavat verkon tehokkuutta, suorituskykyä ja tietoturvaa.

Miten hallittavat ja ei-hallittavat kytkimet eroavat toisistaan?

Ethernet-kytkimet ovat keskeinen osa tietoverkkoja, ja ne voidaan jakaa hallittaviin ja ei-hallittaviin malleihin niiden toimintakyvyn perusteella.

Ei-hallittavat Ethernet-kytkimet ovat yksinkertaisia ja helppokäyttöisiä. Ne toimivat ilman erityisiä konfiguraatioita, mikä tekee niistä ihanteellisia perusverkkotarpeisiin. Ei-hallittavilla kytkimillä on kuitenkin rajoitetut hallintavaihtoehdot, ja käyttäjä ei voi muokata porttien asetuksia tai valvoa tietoliikennettä tarkasti.

Hallittavat Ethernet-kytkimet tarjoavat käyttäjälle laajemmat hallintamahdollisuudet. Ne tukevat edistyneempiä toimintoja, kuten Virtual LAN (VLAN) -segmentointia, Quality of Service (QoS) -ominaisuuksia ja Simple Network Management Protocol (SNMP) -protokollaa. Tämä mahdollistaa verkkojen tarkemman seurannan ja hallinnan

Valinta hallitun ja ei-hallitun kytkimen välillä riippuu käyttötarpeista. Pienissä verkoissa, kuten kotiverkoissa, ei-hallitut kytkimet voivat olla riittäviä. Toisaalta monimutkaisempiin yritysverkkoihin, joissa tarvitaan tarkempaa hallintaa ja segmentointia, suositellaan usein hallittavia kytkimiä.

Mitä ovat POE-kytkimet?

Power over Ethernet (PoE) -kytkimet ovat verkko- ja tietoliikennekytkimiä, jotka pystyvät toimittamaan sähkövirtaa Ethernet-kaapeleiden kautta liitetyille laitteille. Tämä mahdollistaa esimerkiksi IP-kameroiden, langattomien tukiasemien ja muiden yhteensopivien laitteiden virransyötön ja tiedonsiirron yhdellä kaapelilla. PoE-kytkimet ovat käteviä etenkin paikoissa, joissa sähköpistokkeiden saatavuus voi olla rajoitettua. Ne tehostavat asennusta ja vähentävät kaapeleiden määrää verkossa.

Voidaanko Ethernet-kytkin asentaa DIN-kiskoon?

Verkkokytkimet voidaan kiinnittää erilaisiin alustoihin, ja yksi yleinen vaihtoehto on DIN-kisko. DIN-kiskoon kiinnittämisen etuja ovat muun muassa vakaus, turvallisuus ja järjestelmän yhtenäisyys. DIN-kiskot mahdollistavat laitteiden helpon ja siistin asennuksen riviin, mikä on erityisen hyödyllistä teollisuusympäristöissä ja kaapeloinnin kannalta. Kiinnitys DIN-kiskoon on yleinen käytäntö automaatio-, ohjaus- ja sähkötekniikan sovelluksissa, sillä se tarjoaa joustavan ja standardoidun tavan asentaa laitteita, kuten verkkokytkimiä, varmistaen niiden tukevuuden ja turvallisen käytön.

Ethernet-kytkimien toiminta pähkinänkuoressa

Ethernet-kytkimet ohjaavat tietoliikennettä verkoissa tehokkaasti. Kun laitteet liitetään kytkimeen, se oppii laitteiden MAC-osoitteet ja tallentaa ne taulukkoon. Kun laite lähettää datasi, kytkin ohjaa sen vain oikeaan vastaanottajaan sen MAC-osoitteen perusteella, mikä vähentää tietoliikenteen ruuhkautumista ja parantaa verkon suorituskykyä.

Miksi valita teollinen Ethernet-kytkin?

Teollinen Ethernet-kytkin eroaa tavallisesta kytkimestä suunnittelussaan ja kestävyydessään. Teolliset kytkimet on suunniteltu toimimaan vaativissa teollisuusympäristöissä, joissa on haasteita, kuten korkea lämpötila, kosteus, tärinä ja sähkömagneettiset häiriöt. Niissä on myös usein ominaisuuksia, kuten laaja lämpötila-alue, suojausluokitus, DIN-kiskokiinnitys ja tuki teollisille protokollille, jotka tekevät niistä sopivia teollisuusautomaation ja kenttäväyläsovelluksiin.

Kaipaatko apua ethernet-kytkinten valintaan? Asiantuntijamme auttavat!

Antti Laukkanen

Markku Seppälä

Ota yhteyttä asiantunti­jaamme