Trapetsiruuvit ja -mutterit

Trapetsiruuvit ja -mutterit

Tarkkuusvalssatut trapetsiruuvit on valmistettu ISO 2901/2903:n ja DIN 103 7e:n mukaan. Ruuvien nousutarkkuus on 0,05/300 mm. Tämän RPTS-tyypin materiaali on C 35 tai C45, myös ruostumaton RATS-tyyppi kuuluu vakio-ohjelmaan AISI 316L.

Mutterit ovat valmistettu koneistamalla, materiaaleina teräs, pronssi ja keinoaine PA6.6. Toimitamme valmiita piirustuksen mukaisia ruuveja lyhyellä toimitusajalla. Koneistamme ruuvit Vantaan konepajallamme.

Ominaisuudet:

  • Valmistuspituudet ovat halkaisijaan 28 mm – 3 000 mm, suuremmat yli 30 mm – 6000 mm
  • Varastoivat halkaisijat 8-50 mm, koko ohjelma 8-120 mm
  • Mutterien vakiomallit: teräksisenä sylinterimäinen ja kuusio, pronssisena laipallinen ja sylinterimäinen, PA 6.6 sylinterimäisenä
  • Tilauksesta myös asiakaskohtaiset mallit
  • Trapetsiruuvit ja -mutterit saatavilla varastosta myös vasenkätisinä versioina

Trapetsiruuvia käytetään muuttamaan pyörivä liike lineaariseksi liikkeeksi. Trapetsikierrettä käytetään yleensä säätö- ja nostosovelluksissa, joissa vaaditaan hyviä staattisia ominaisuuksia. Koska trapetsikierre on itsepidättävä, se ei välttämättä tarvitse erillisiä jarrukomponentteja. Trapetsikierre on hyvin standardoitu, mikä muun muassa helpottaa varaosien saatavuutta. Se soveltuu hyvin myös haastaviin olosuhteisiin.

Trapetsikierretangot ja niitä vastaavat mutterit valmistetaan yleisesti materiaaleista, jotka tarjoavat riittävän lujuuden tai korroosionkestävyyden erilaisiin käyttötarkoituksiin:

  1. Teräs: Vakioteräsmateriaalit on C45 (1.0503). Hiiliteräs on yleinen valinta monissa sovelluksissa, sillä se tarjoaa paremman lujuuden ja kulumiskestävyyden raskaampiin sovelluksiin.
  2. Ruostumaton teräs: Ruostumaton teräs on suosittu valinta sovelluksissa, joissa vaaditaan korroosionkestävyyttä, kuten elintarviketeollisuudessa, lääketeollisuudessa ja ulkotiloissa. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut trapetsikierretangot 316L (1.4404) ja mutterit (1.0737, 1.0736) ovat kestäviä ja pitkäikäisiä.
  3. Pronssi: Pronssia CuSn7ZnPb, erityisesti tinapronssia, käytetään muttereissa sovelluksissa, joissa vaaditaan hyvää korroosionkestävyyttä ja alhaisempaa kitkaa.
  4. Muovit: Joissakin sovelluksissa, joissa mekaaniset vaatimukset eivät ole erityisen korkeat, voidaan käyttää myös muovista PA6.6 valmistettuja muttereita. Muoviset kierteet ovat kevyitä, eivät ruostu ja voivat toimia hyvin esimerkiksi kemikaalien kanssa kosketuksissa. Muovimateriaalit ovat myös käytössä hiljaisempia.

Trapetsikierre on suunniteltu kestämään suuria aksiaalisia kuormia, mikä tekee siitä ihanteellisen käyttöön, jossa tarvitaan suurta voimansiirtoa, kuten vipujärjestelmissä, puristimissa ja nostolaitteissa.

Trapetsikierteitä käytetään laajalti mekaanisissa järjestelmissä, joissa tarvitaan suurta kuormankestoa, itsepidättyvyyttä tai olosuhteiden ollessa vaativia. Käyttökohteita ovat esimerkiksi nostolaitteet, jigit ja apulaitteet sekä sovelluskohteet, joissa vaaditaan hyvää kosteuden tai kemikaalien kestoa.

Movetecin Vantaan konepaja tarjoaa myös räätälöityjä, asiakaskohtaisia ratkaisuja. Kysy lisää asiantuntijoiltamme!

Kaipaatko apua trapetsiruuvien valintaan? Asiantuntijamme auttavat!

Movetec Toni Salin

Toni Salin

Jere Korhonen

Movetec Sami Kivistö

Sami Kivistö

Ota yhteyttä asiantunti­jaamme