Harjattomat DC-moottorit

DC-moottori, eli tasavirtamoottori, on sähkömoottori, joka muuntaa tasavirran mekaaniseksi energiaksi. Niitä käytetään laajasti erilaisissa sovelluksissa aina pienistä laitteista suuriin teollisuussovelluksiin. DC-moottorit ovat suosittuja niiden yksinkertaisen rakenteen, helpon nopeudensäädön ja hyvän vääntömomentin ansiosta.

Harjattomat DC-moottorit

FAULHABER Harjattomat DC-moottorit tuoteperhe

FAULHABERin  tarkoilla 2-napaisilla harjattomilla DC-servomoottoreilla on laaja nopeus- ja vääntömomenttialue. Ne ovat ihanteellinen ratkaisu keski- ja suurnopeussovelluksiin, jotka vaativat sujuvaa nopeudensäätöä, korkeaa tehokkuutta ja pitkää käyttöikää.‎

‎Faulhaber ‎BX4-‎‎ ja ‎‎BP4-sarjan 4-napaiset ‎‎DC-servomoottorit soveltuvat erittäin dynaamisiin servosovelluksiin, jotka vaativat erittäin suurta vääntömomenttia mahdollisimman pienessä tilassa. Niiden vankka ja kestävä rakenne takaa soveltuvuuden mm. vaativiin ympäristöolosuhteisiin.

Harjattomat litteät BXT-moottorit (external rotor motors) asettavat uudet standardit: innovatiivisen käämitystekniikan ja optimaalisen muotoilun ansiosta BXT-moottorit tuottavat jopa 134 mNm: n vääntömomentin. Vääntömomentin suhde painoon ja kokoon on vertaansa vailla. Yhdessä optisten ja magneettisten pulssiantureiden, vaihteistojen ja ohjauselektroniikan kanssa tuloksena on kompakti käyttö.

 Ominaisuudet:

 • Tehokas slotless design
 • Suuri vääntömomentti/nopeus kompaktissa kokoluokassa
 • Hyvä dynamiikka, kiihtyvyys ja hidastuvuus
 • Hiljainen äänitaso
 • Laaja anturivalikoima
Harjattomat DC-moottorit

ORIENTAL MOTOR HARJATTOMAT DC-MOOTTORIT

Oriental Motorin harjattomat DC-moottorit tarjoavat laajan nopeussäätöalueen ja vääntömometin koko alueella (vs. AC-koneet). Ne ovat kompakteja, tehokkaita ja energiatehokkaita yksiköitä. Driver sekä AC- että DC-syötöllä. Jarrut, erilaiset vaihteet, laaja kaapeli- ja tarvikevalikoima.

Ominaisuudet:

 • BMU-sarja (AC): 30-300W/80-4000 rpm, käyttöpaneeli, I/O -ohjaus, helppokäyttöinen, maks. IP67
 • BLE2-sarja (AC): 30-300W/80-4000 rpm, käyttöpaneeli I/O -ohjaus, pitomomentti 50 %, momentinrajoitus, maks. IP67
 • BLH-sarja (DC): 15-100W/80-300 rpm, 200W/1-4000 rpm, käyttöpaneeli, I/O -ohjaus, momentin rajoitus, maks. IP65
 • BLV-R (DC): 60-400W / 1-4000 rpm, 256 esiaseteltavaa nopeutta,  Modbus /CANopen, paikoituskäyttö, jarru
 • BLV (DC): 200-400W/100-4000 rpm, I/O tai RS-485, jarru, pitomomentti
Faulhaber MC-moottori

HARJATTOMAT DC-MOOTTORIT INTEGROIDULLA OHJAUSELEKTRONIIKALLA

‎FAULHABER-nopeudensäätöjärjestelmät ovat erittäin dynaamisia käyttöjärjestelmiä, joiden nopeus on hallittu. Käyttöelektroniikka on integroitu ja optimoitu moottoriin sopivaksi.‎ FAULHABER-liikkeenohjausjärjestelmät, joissa on integroitu elektroniikka, ovat myös kooltaan kompakteja omissa sarjoissaan. Ne voidaan ottaa käyttöön helposti ja nopeasti ‎‎Motion Managerin‎‎ avulla, joka on ladattavissa ilmaiseksi.‎

Ominaisuudet:

 • Integroitu elektroniikka
 • Erittäin kompakti
 • Kestävä rakenne
 • Helppokäyttöinen
 • Virranrajoitus
 • Parametrit sovelluksen mukaan

DC-moottori käyttää sähkövirtaa luodakseen magneettikenttiä, jotka vuorovaikuttavat keskenään tuottaen liikettä. Magneettikentät synnytetään staattorin ja roottorin kautta, jolloin moottorin akseli pyörii. Tämä mekanismi mahdollistaa suoran sähköenergian muuntamisen mekaaniseksi liikkeeksi.

Harjallinen DC-moottori toimittaa virran roottoriin hiiliharjojen ja kommutaattorin kautta. Harjaton DC-moottori syöttää virran staattoriin ilman hiilirajoja ja roottorissa on magneetit. Tämä harjaton rakenne vähentää kitkaa, parantaa tehokkuutta ja pidentää moottorin käyttöikää.

Nopeutta voidaan säätää muuttamalla moottoriin syötetyn sähkövirran suuruutta tai jännitettä. Tämä voidaan toteuttaa käyttämällä erilaisia elektronisia säätimiä, kuten PWM (Pulse Width Modulation) -ohjaimia, jotka säätävät tehon syöttöä tarkasti.

DC-moottoreita suositaan monissa sovelluksissa niiden tarkan nopeudensäädön ja hyvän vääntömomentin ansiosta. Ne ovat ihanteellisia käytettäviksi pienissä laitteissa, kuten instrumenteissa ja sähkötyökaluissa, sekä suuremmissa teollisuussovelluksissa, kuten kuljettimissa ja robottisovelluksissa.

Moottorin tuottama vääntömomentti riippuu syötetyn virran määrästä ja magneettikenttien voimakkuudesta. Suurempi virta ja vahvemmat magneetit roottorissa lisäävät vääntömomenttia. Moottorin rakenne ja koko vaikuttavat myös sen kykyyn tuottaa vääntöä.

Käyttöikää voidaan pidentää huolehtimalla säännöllisestä huollosta ja puhdistuksesta, välttämällä ylikuormitusta ja tarkkailemalla lämpötilaa käytön aikana. Harjallisten moottorien kohdalla hiiliharjojen ja kommutaattorin kunnon säännöllinen tarkastus ja tarvittaessa niiden vaihtaminen on myös keskeistä. Oikea säilytys ja käyttö ympäristöissä, jotka ovat pölyttömiä ja oikean kosteustason alaisia, auttaa myös pidentämään moottorin elinikää.

Lue lisää valmistajien sivuilta

Kaipaatko apua harjattomien DC-moottoreiden valintaan? Asiantuntijamme auttaa!

Kimmo Martti

Movetec Vesa Seiriö

Vesa Seiriö

Ota yhteyttä asiantunti­jaamme