Länsi ennustaa jo uutta kasvua

Maailman talousfoorumin WEF:n vuosittainen konferenssi järjestettiin vastikään Sveitsin Davosissa tilanteessa, jollaista ei vuosi sitten olisi voinut uskoa. Venäjä on melkein vuoden käynyt raakaa hyökkäyssotaa Euroopassa. Venäläinen energia ja raaka-aineet suljettiin lyhyessä ajassa  länsimarkkinoilta lähes kokonaan, mutta odotettua katastrofia ei tullutkaan.

 

Davosin tapahtumassa tavan mukaan esiintyi melkoinen joukko valtiojohtajia, suuryritysten terävintä kärkeä sekä talouden tutkijoita.

Jo etukäteen oli selvää, että puheenvuoroissa Venäjän presidentti Vladimir Putin saisi kuulla kunniansa, ja niin saikin. Eikä sekään ollut yllätys, että valtiojohtajat – Suomen pääministeri Sanna Marin muiden mukana – vakuuttivat tukevansa loputtomiin Ukrainaa sen taistelussa.

Sitä ehkä ei niin odotettu, että taloustieteilijät Kansainvälisestä valuuttarahasto IMF:sta, investointipankeista, talouden tutkimuskeskuksista ja ajatushautomoista antaisivat lausuntoja kirkastuvista talousnäkymistä. Enemmänkin odotettiin lamamanauksia, mutta niitä ei kuultu.

Putinin päiväuni oli ehkä laittaa länsi taloudellisesti polvilleen ja palelemaan, mutta niin ei käynyt. Sen sijaan kauppaan ja globalisaatioon perustuva talousjärjestelmä osoitti muuntumiskykyään ja irtautui jopa yllättävän kivuttomasti Venäjän fossiilisista polttoaineista.

 

Taantuma ei taidakaan tulla

Myönteiset talousuutiset Euroopasta ja Yhdysvalloista ovat lisänneet toiveita, että maailmantalous sittenkin välttyy taantumalta tänä vuonna. 

Kiinan hallinnon korkea talousviranomainen kertoi Kiinan talouden elpyvän ja kasvun palaavan viime vuoden pettymysten jälkeen. Saksalaisen taloustutkimuslaitoksen kuukausittainen sijoittajien mielialamittari on kääntynyt positiiviseksi ensimmäistä kertaa Venäjän hyökkäyksen jälkeen. 

Kansainvälinen valuuttarahaston odotettiin varoittavan erittäin vaikeasta vuodesta, mutta myös IMF ennustaa, että kunhan inflaatiota jaksetaan vastustaa, loppuvuodesta tulee selvästi helpompi. Seuraavana vuonna Kiinan Covid-politiikan muutos ja toimitusketjujen vaikeuksien helpottaminen alkavat todella vaikuttaa myönteisesti.

 

Suuri nollaus

WEF on suuryritysten rahoittama säätiö, jonka päämäärä on edistää globalisaatiota, vapaakauppaa sekä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä.

Muutama vuosi sitten WEF laati suuren elvytyssuunnitelman, jonka piti  helpottaa maailmantalouden jälleenrakentamista Covid-19-kriisin jälkeen. Suunnitelmassa etusijalla on kestävä kehitys. WEF:n ajatusmaailmassa sen tavoitteet vapaakauppa ja globalisaatio eivät ole ristiriidassa kestävän kehityksen kanssa. 

Suunnitelmalle annettiin nimeksi Great Reset,  Suuri nollaus. Sen mukaan maailman teollisuudenalat tulisi nollata ja keksiä uudelleen kestävän kehityksen ja neljännen teollisen vallankumouksen eli uuden teknologian suuntaviivojen mukaan.

Kaikella kunnioituksella, WEF ei ole organisaatio, joka laittaa asioita tapahtumaan. Puhetta kuullaan paljon, mutta yleensä Davosin konferensseistakin seuraa korkeintaan laimeita vastamielenosoituksia.

Ehkä tällä kertaa kuitenkin Suuri nollaus lähtee liikkeelle, kun Davosissakin esiintyneet vallankäyttäjät ovat saaneet huomata – Vladimir Putinin tahattomalla avulla – että mahdottomana pidetyt asiat voivat todella tapahtua, ja asioita voi muuttaa myös parempaan päin, kun on pakko.