MiniTec on enemmän kuin alumiinia

Parhaatkaan anturit, moottorit, lineaariyksiköt tai konenäköjärjestelmien kamerat eivät yksin ole juuri mitään. Samoin kuin parhaat laiterungot ja kuljettimet ilman toiminnallisuuden antavia komponentteja ovat vain luurankoja. Mutta yhdessä ne ovat toimivia, joustavia ja tehokkaita järjestelmiä, jotka saavat asiat tapahtumaan.

Alumiinisia rakennejärjestelmiä toimittava saksalainen MiniTec on kuin luotu toimimaan yhdessä vahvan tekniikkatalon kanssa. Movetecin komponentit ja järjestelmät saavat Minitecin alumiiniset laiterungot elämään.

Asiakkaille toimitettavat rakenteet ovat yhä useammin mekaanisesti täysin valmiita järjestelmiä, jotka on suunniteltu, kokoonpantu, ja ehkä testattukin meillä Salon tuotantoyksikössämme, sanoo Minitec-liiketoiminnasta vastaava tuotantoinsinööri Riku Leino.

Sahattujen ja työstettyjen profiilien ja pelkkien komponenttitoimitusten kysyntä on jäänyt vähemmäksi. Asiakas haluaa nykyään enemmän.

Minitecin profiilijärjestelmä perustuu noin kuuteenkymmeneen alumiiniprofiiliin, jotka on suunniteltu erilaisten laiterunkojen, kuljettimien ja suojakotelointien rakentamiseen, ja sadoista erillisistä osista, joilla profiileita liitetään, ja joihin toiminnallisia komponentteja kiinnitetään. Kaikki sopivat kaikkiin.

“Tätä sanotaan joskus aikuisten legopalikoiksi, ja se on aika osuvasti sanottu.”

Profiileista, kiinnitysosista ja toiminnallisista komponenteista kuten Movetecin lineaariyksiköistä, johteista, moottoreista, laakereista ja akselikytkimistä Minitec-tuotantoyksikkö rakentaa Salossa monenlaisia automaatiolaitteita teollisuudelle. Myös konenäköjärjestelmiin rakennetaan laiterunkoja Minitec-järjestelmällä.

Tyypillisiä esimerkkejä ovat kappaleenkäsittelyyn käytettävät lineaariportaalisovellukset sekä erilaiset kuljetinjärjestelmät. Sovellukset voivat olla Leinon mukaan tykinputsarista sipulinkuljettimeen.

Leinon mukaan yhtiöllä on valmiita konsepteja laiterunkojen ja kuljettimien lisäksi laitesuojiin, kotelointeihin ja suoja-aitoihin, joita käytetään esimerkiksi robottisolujen ympärillä. Näihin on Movetecilla tarjolla turvalukot, -saranat, -matot ja valoverhot.

Suurimmat koteloinnit ovat mitoiltaan kymmenenkin metriä kanttiinsa.

Laitteistoa rakennettaessa Minitec-profiilijärjestelmän vaihtoehtona voi olla teräksinen, usein itse rakennettu laiterunko.

Jos käsiteltävät kappaleet painavat vaikka viisi tonnia, teräsrakenne voi olla oikea valinta. Alumiinirungollekin saadaan kuitenkin parin tonninkin kantavuus oikeanlaisella profiilivalinnalla ja rakennesuunnittelulla. Lisäksi saadaan profiilien helppo liitettävyys, muunneltavuus, laajennettavuus ja puhtaus. Kyllä teräksestäkin voi siistiä tehdä, mutta alumiini on kuitenkin alumiinia.

Ja tarkkuus. Rakenteet hyvin usein mallinnetaan SolidWorksilla, ja kaikki profiilit katkaistaan ja tarvittaessa koneistetaan omassa tehtaassamme erittäin tarkoilla koneilla. Kokoonpanossa käytetään vain Minitec-järjestelmän omia komponentteja. Mitään ei hitsata vaan kaikki osat on uudelleen paikoitettavissa ja purettavissa.

Kaipaatko apua MiniTec-ratkaisuihin? Asiantuntijamme auttaa!