Mutta vaikka toisaalta…

Teknisen kaupan liitto ja Teknologiateollisuus puhuvat uhkista, mutta näkevät mahdollisuuksia.

Sekä Teknisen kaupan liitto että Teknologiateollisuus julkaisivat parin viikon välein tietoja menneestä ja tulevasta taloustilanteesta. Kaupan tiedote perustui viime vuoden lopun myyntilukuihin. Teollisuus kertoi tuoreen tilauskanta- ja henkilöstötiedustelun satoa.

Kumpikin taho on luotettava ja asiantunteva, ja olisi yllättävää, jos niiden viestit olisivat olennaisella tavalla erisuuntaisia. Kummallakin on myös tapa ja taito esittää asiansa kiertelemättä, ilman piiloviestejä.

Tällä kertaa keskeinen sanoma tuntuu olevan, että numerot ovat kehnon puoleisia, eivätkä kaikki tummat pilvet taivaalta ole väistyneet tai väistymässäkään. Silti työn ja toimeentulon kannalta hyviäkin asioita tapahtuu, ja lopulta onni on jokaisen omissa käsissä. Näin on niin yksilön, yrityksen kuin yhteiskunnankin kokoisissa asioissa.

Asiat voisivat meikäläisittäin olla paljon, paljon huonomminkin, kun otetaan huomioon, että Euroopassa on sota. 

Monien povaamaa taantumaa ei tullut teollisuuteen viime vuonna, eikä vaikuta siltä, että sitä tulisi tänäkään vuonna, ainakaan alkuvuodesta. Tuotantomäärät Suomessa, EU-maissa ja muuallakin ovat pysyneet korkealla tasolla ja jopa kasvaneet.

Teknologiateollisuudessa kysyntä heikentyi alkuvuoden aikana mutta tilauskertymä on edelleen hyvällä tasolla. Vuoden alkupuolen näkymät ovat kuitenkin nihkeät. Teknologiateollisuuden mukaan edessä on “aneemista nollakasvua tai pientä supistumista”. 

Hyviä uutisia

Yksi selvästi erityisesti vientiteollisuuden tilannetta parantava hyvä uutinen on eduskunnan Finnveralle antama mahdollisuus tarjota ostajaluottoja alle kahdenkymmenen miljoonan euron vientikauppoihin. Hyvin suuri osa pk-koneteollisuuden vientiprojekteista jää tämän rajan alle. Nyt nämä yritykset pääsevät samalle viivalle kilpailijoidensa kanssa. Monessa muussa maassa julkisen rahoittajan ostajaluottoja on ollut jo saatavilla.

Toinen valopilkku on viimevuotisen mörkön energiakriisin häviäminen sekoittamasta talouden näkymiä. Koko energia-ala on jatkuvassa myllerryksessä, joka jatkuu vielä pitkään. Odotukset vähähiilisen energian vyörymisestä kuluttajille ovat korkealla vetyinvestointien ja ydinvoimakaavailujen johdosta.

Kolmas toivottu huippuhetki teknologiateollisuudessa oli onnistunut sopimusneuvottelukierros. Työrauha säilyi lähes rikkumattomana. Ostovoimaan saatiin hiukan kohennusta, eikä huutoa kilpailukyvyn menettämisestä sittenkään kuultu.

Kauppa kasvaa imussa

Teknisen Kaupan Liiton jäsenyritysten myynti kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä reilut kahdeksan prosenttia edellisestä vuodesta. Koko vuoden 2022 aikana myynti kohosi runsaat 13 prosenttia.

Nopeimmassa nousussa vuoden lopulla olivat teollisuuden tuotteet ja palvelut, joiden myynti lisääntyi lähes 10 prosenttia.

Nämä ovat kaikkien aikojen parhaita myyntilukuja. Loppusyksyn prosentit eivät ole aivan alkuvuoden veroisia, mutta se johtuu siitä, että myynti alkoi kasvaa jo edellisen vuoden puolella, ja vertailuluvut olivat alkuvuotta korkeampia.

Suuri osa kasvusta selittyy hintojen nousulla. Joillain toimialoilla volyymikasvua ei ollut juuri ollenkaan.

Teknisen kaupan liiton mukaan tälle vuodelle ei ole aivan yhtä hyvää luvassa. Teollisuuden hyvän vireen jatkuminen näkyy kuitenkin myös teknisessä kaupassa. Investoinnit ovat kilpailijamaihin verrattuna vaatimattomat, mutta kuitenkin paremmassa vauhdissa kuin edellisinä vuosikymmeninä, etenkin uusiutuvan energian hankkeiden osalta. Korkojen nousu tosin saattaa heikentää investointihalukkuutta.