Äitien paraati

Kansainvälinen metallintyöstökoneiden näyttely EMO käytti aikoinaan iskulauseita, joissa työstökone nimitettiin kaikkien koneiden äidiksi.  Niillähän kaikki koneet tehdään. Ei siitä mitään ikivihreää lentävää lausetta syntynyt, mutta edelleen sitä siellä täällä kuulee.

Lausahduksen keksijä ehkä silloin ajatteli palauttaa ihmisten mieliin, että kaikki koneet pohjimmiltaan ovat mekaanisia, koneenrakennusteollisuuden fyysisiä tuotteita, joita valmistetaan lastuamalla, leikkaamalla, muovaamalla ja liittämällä.  Automaatio- ja ohjaustekniikka tuovat kaikenlaisten koneiden käyttöön hienostuneisuutta ja helppoutta, mutta niistä ei ole iloa, jos mekaaninen rakenne ja valmistustarkkuus – äidin antamat eväät – eivät ole vähintään samalla tasolla.

Ehkä ajatteli niin, ehkä ei. Se kuitenkin on selvää, että äitivertauksia ei esitetä ilman varauksetonta arvostusta.

Koneistaja on osa ekosysteemiä

Työstökoneala ei ole vuosikymmeniin nauttinut minkäänlaisesta hypestä. Eturivin koneenrakentajatkaan eivät oikein ilahdu, kun talouslehdet vuosituloksia käsitellessään niputtavat ne yhteen “konepajayrityksiksi. Totta onkin, että koneita ja järjestelmiä energia-alalle, logistiikkaan ja prosessiteollisuudelle tarjoavat yritykset ovat nykyisin enemmän asiakaspinnassa toimivia ohjelmistoyrityksiä kuin verstaiden taitavia työstökoneiden käyttäjiä. 

Koneistajat ja levyntyöstäjät ovat nykyisin koneenrakennusteollisuuden alihankkijoita, osa ekosysteemiä, joka ei nouse otsikoihin, mutta joita ilman oikeastaan mitään konkreettista ei rakenneta.

Näiden yritysten tuottavuudesta, laaduntuottokyvystä ja investointimahdollisuuksista on syytä pitää huolta.

Huipputekniikkaa Tampeereella

Tampereella järjestetään marras- joulukuun vaihteessa taas suuri tekniikan alan messutapahtuma, jonka yhtenä osana on metallintyöstökoneiden näyttely Konepaja. Se tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden nähdä, mikä on kappaletavarateollisuuden valmistustekniikan tilanne tänään. 

Samaan aikaan muissa halleissa järjestetään Pohjoismaiden suurin hitsausalan messutapahtuma Nordic Welding Expo sekä 3D-tulostamisen ja uusien materiaalien 3D & New Materials -messut.

Yli kolmensadan näytteilleasettajan kokonaisuus osoittaa, että kysymyksessä ei ole mikään hämärien verstaiden tunkkainen ala, vaan automaation ja robotiikan täyttämä huipputekniikan maailma.