Maailma on muuttunut, mutta elämän jatkuttava. Euroopassa on sota, mutta yritysten on jatkettava toimintaansa ja huolehdittava tuotannon ja kaupan edellytyksistä uusissa, vaikeammissa oloissa.
Globalisaatio toi varsinkin länsimaihin ennennäkemättömän vaurauden, mutta nykyisessä tilanteessa ei ole lainkaan selvää, että kansainvälistä kauppaa voidaan jatkossa käydä niinkuin ennen.
Monet eurooppalaiset ja yhdysvaltalaiset kansainvälisesti toimivat yritykset suunnittelevat parasta aikaa oman tuotantonsa ja toimitusketjujensa järjestelemistä uudestaan. Muutoksilla tavoitellaan parempaa kriisienkestokykyä. Tuotanto halutaan lähemmäs kotipesää ja toimitusketjut lyhyemmiksi, kestävämmiksi ja läpinäkyvimmiksi.
Tuotannon kotiuttaminen kuulostaa meikäläisestä hyvältä idealta, mutta yritysjohtajat toki tietävät, että samalla kotiutetaan kaikki ne haasteet, joiden vuoksi aikanaan on päätetty hankkia komponentteja tai kokoonpanoja tai kokonaisia tuotteita esimerkiksi Kiinasta.
Kasvavilla markkinoilla läsnäoleminen on monelle ollut tärkein syy matalan kustannustason ja työvoimaan saatavuuden lisäksi. Kustannuksiin ja työvoimaan liittyvät ongelmat eivät ole hävinneet täältä mihinkään.
Aikanaan tehty make or buy -laskelma on useimpien valmistajien kohdalla käytännössä vaihtunut automate or buy -analyysiksi, mutta sekään ei oikeastaan ratkaise kuin osan työvoiman saannin ongelmista. Automaatiolla voidaan korvata käsipareja, mutta se siirtää vain ongelman toiselle tasolle. Myös korkeatasoisista automaatioasentajista, menetelmäkehittäjistä ja robottioperaattoreista on kysyntää yli tarjonnan, eikä tilanne ole lähialueilla juuri parempi.
Kaikkein huolestuttavinta on se, että ammatillisen koulutuksen kehittämissuunnitelmissa näille yritysten tarpeille ei juuri panna painoa. Osaamisongelma on yritysten ratkaistava itse. Valmistavien yritysten pitää yhdessä valmistusteknologian kehittäjien ja myyjien sekä oppilaitosten kanssa lyödä päät yhteen ja ratkaista ongelma, koska herrat korkeissa viroissa eivät sitä selvästikään ratkaise.
Ensi viikolla pidetään Tampereella Alihankintamessut ja joukko tähän jo perinteiseen tapahtumaan liittyviä keskustelu- ja kontaktointifoorumeita. Sitä pöhinää onkin jo ollut ikävä.
Halleissa on yleensä hyvä joukko oppilaitoksia ja muita instituutioita vakuuttelemassa yhteistyövalmiuttaan. Nyt on hyvä tilaisuus toimitusketjujen kanssa tuskailevien yritysten käydä kuulemassa, mitä kouluttajat voivat tehdä osaamisvajeen voittamiseksi.
Ehkä automate or buy ei olekaan riittävä analyysi. Miten olisi Educate, automate and buy.
Samalla on tilaisuus tavata palvelevia automaatiotekniikan toimittajia kuten Movetecia, jolla on tarjottavaa kaikkiin kolmeen, ja kuulla miten johtavat komponenttitoimittajat voivat palvella suomalaisia koneenrakentajia teknologiaan, käyttökoulutukseen, toimitusketjujen luotettavuuteen ja logistiikkaan liittyvissä tarpeissa.