MOXA:n uudet WiFi-laitteet

Moxa on tuonut markkinoille uudistuneet versiot WiFi-laitteistaan. Ne on suunniteltu täyttämään tämän päivän tarpeet niin tiedonsiirtonopeuksien, kuin käytettävyyden osalta, luotettavuutta unohtamatta. Uudesta tuoteperheestä löytyy kolme laitetta, AWK-1151C, joka on tarkoitettu tarjoamaan langallisille laitteille mahdollisuuden kytkeytyä langattomiin verkkoihin, AWK-3252A, joka on tarkoitettu tukiasemaksi/sillaksi, mutta toimii myös asiakkaana (access point/bridge/client), kuten AWK-1151C, sekä AWK-4252A, joka on kuten AWK-3252A, mutta parannetulla koteloinnilla, joka soveltuu ulkokäyttöön.

Moxan uutta sarjaa, tuttavallisemmin AWK:ita, on mahdollista käyttää 5GHz ja 2.4GHz taajuuksilla, sekä suurilla tiedonsiirtonopeuksilla, jopa 1.267Gbps. Taaksepäinyhteensopivuus takaa myös vanhempien laitteiden toimimisen uusilla tukiasemilla ilman ongelmia. Lisäksi verkkojen luominen, sekä hallinnointi helpottuu uusien työkalujen myötä. Tukiasemissa jopa 9 SSID:tä per radio, ja jokaiselle SSID:lle voi määrittää omat VLAN-tagit, jolloin verkkoja on helppo eriyttää.

Kasvaneet tietoturvauhat on myös otettu huomioon. Laitteet on kehitetty ja sertifioitu IEC 62443-4-1 ja IEC 62443-4-2 mukaisesti. Uudet tietoturvaominaisuudet, kuten WPA3, ja mahdollisuus käyttää omia sertifikaatteja laitteen varmentamiseksi pitävät huolen, että Moxa ei ole turvallisuuden heikoin lenkki. Lisäksi voit olla varma, että uudet AWK:t suorittavat vain luotettua koodia, sillä Secure Boot estää allekirjoittamattomien firmwarejen asentamisen. Näillä, ja monilla muilla turvaominaisuuksilla teet hakkereiden elämästä vaikeampaa.

Kaikki hienot ominaisuudet ovat turhia, jos niitä on vaikea käyttää. Moxa on uudistanut koko käyttöjärjestelmän, ja parantanut käyttöliittymää. Asetukset on helpompi löytää uuden hakutyökalun avulla, ja koska kaikki laitteet käyttävät pohjimmiltaan samaa käyttöjärjestelmää, tuetut asetukset löytyvät aina samoista paikoista. Myös aluekohtaisten asetusten miettimistä ei tarvitse enää laitteen hankintavaiheessa tehdä, universaalissa mallissa laitteessa valitaan alue, jolla sitä käytetään, ja laite konfiguroi itsensä alueen asetusten mukaisille lähetystehoille ja taajuuksille (ei koske USA).

Nopeat tukiasemien vaihdot onnistuu Turbo Roaming ominaisuudella, jolloin myös liikkuvat laitteet saadaan luotettavasti kytkettyä verkkoon. Asennusta helpottamaan ovat AWK-3252A ja AWK4252A varustettu mahdollisuudella käyttää redundanttia virransyöttöä, sekä PoE virtaa (PoE ei tarjoa saumatonta virransyötönvaihtoa, vaan laite uudelleenkäynnistyy ja neuvottelee virransyöttöparametrit).

Eikä pidä unohtaa, että uudet AWK:t on ESD suojattuja, jännitepiikkejä ja tärinää kestäviä, sekä ulkokäyttöön tarkoitetun AWK-4252A:n IP68 suojattua koteloa ja AWK-3252A:n ATEX Class I Division 2 ja IECEx sertifikaatteja. Ääriolosuhteisiin Moxalla on myös -T mallit, jotka kestävät -40°C – 75°C laajennettuja lämpötila-alueita.

Kaipaatko apua WLAN-tuotteen valintaan? Asiantuntijamme auttavat!

Markku Seppälä

Antti Laukkanen