Kapasitiiviset anturit

Kapasitiiviset anturit

Kapasitiiviset anturit

Kapasitiivisia antureita käytetään ei-metallisten kohteiden havaitsemiseen. Sellaisia ovat esimerkiksi nesteiden havaitseminen putkessa. Soveltuu myös ei-metallisten kohteiden kuten muovisten laatikoiden sekä syöttöastioiden kiinteän aineen tyhjenemisen havaitseminen. Havaitsemisetäisyys voi olla jopa 30 mm ei metallisen seinämän läpi.

Ominaisuudet:

  • Toimii ei metallisten kohteiden havaitsemiseen
  • Havaitsee esiteen vaikeissa olosuhteissa mm. hyvin likaisissa paikoissa
  • Havaittava kohde voi olla jopa 200 °C lämpöinen

Kapasitiivinen anturi mittaa kapasitanssin muutoksia, kun esineitä lähestytään tai kosketetaan. Niiden toiminta perustuu siihen, että sähkökenttä muuttuu, kun sähkövaraajia sisältävän objektin läheisyydessä on muutoksia. Tämä muutos havaitaan ja mitataan anturin avulla.

Niitä käytetään monissa erilaisissa sovelluksissa, kuten kosketusnäytöissä, lähitunnistimissa, nesteentunnistuksessa ja etäisyysmittauksissa. Esimerkiksi älypuhelimissa ja tablet-laitteissa käytetään kapasitiivisia kosketusnäyttöjä, jotka tunnistavat sormen tai kynän kosketuksen. Nämä anturit tarjoavat herkän ja tarkan käyttöliittymän.

Lisäksi kapasitiivisia antureita voidaan hyödyntää ihmiskehon tunnistamisessa, kuten sormenjälkitunnistuksessa ja eleiden tunnistamisessa. Ne ovat myös tehokkaita nesteen tunnistamisessa, kuten kosteuden havaitsemisessa tai nestemäisen tason mittauksessa teollisuussovelluksissa.

Kapasitiiviset anturit tarjoavat monia etuja, kuten herkkyyden, tarkkuuden ja luotettavuuden. Ne ovat myös kestäviä ja vaativat vähän ylläpitoa. Kuitenkin niiden toimintaperiaate edellyttää johtavien materiaalien käyttöä, mikä saattaa rajoittaa niiden käyttöä tietyissä ympäristöissä.

Kaipaatko apua kapasitiivisten antureiden valintaan? Asiantuntijamme auttavat!

Mika Laine

Movetec Pete Helminen

Pete Helminen

Ota yhteyttä asiantunti­jaamme