Trussmatic: Automatisoitu tuotantolinja tehostaa, parantaa laatua ja vähentää henkilöstökuluja

Lahtelainen Trussmatic valmistaa kattoristikoiden tuotantolinjoja pääasiassa Yhdysvaltojen markkinoille. Suomalaisilla laadukkailla kattoristikoiden tuotantolinjoilla on kova kysyntä, johon vastaaminen on vaatinut tehokkaan tuotantolinjan luomisen.  

 Automatisoidulla tuotantolinjalla on selkeät vahvuudet: se tehostaa tuotantoa ja pienentää henkilöstötarvetta, parantaa tuotteiden laatua sekä työntekijöiden työergonomiaa. Ennen kaikkea se lisää myös turvallisuutta, summaa Trussmaticin Design Manager Otto Orava. 

Älykäs ratkaisu pitää kilpailijat loitolla ja robotit tyytyväisenä 

Movetecin pitkän linjan asiantuntemuksesta oli apua, kun uuden tuotantolinjan mekaniikan rakenteita alettiin suunnitella. Yksi tärkein ominaisuus täysautomaattisessa tuotantolinjassa oli, että kattoristikoiden kokoonpano tapahtuu pystyasennossa. 

– Pystyasennossa kasaaminen ei vie lattiatilaa samalla tavalla kuin horisontaalisessa kasauksessa, mikä pitää tehtaan lattia-alan pienenä. Ratkaisu pitää myös huolen siitä, että olemme selvästi edellä kilpailijoitamme, toteaa Orava. 

Trussmaticin ydinosaamista ovat ohjelmistot ja prosessiautomaation ohjausjärjestelmät, joissa yksi operaattori pystyy hallinnoimaan ja valvomaan koko tuotantoprosessia sekä laatu. 

Robotit eivät katso työaikaa, vaan työskentelevät ympäri vuorokauden yhden hengen miehityksellä, Orava miettii.

Kunnolla tehty kestää

Siinä missä äly ja ohjelmointi tuovat tuotantolinjan kilpailukyvyn, mekaniikka luo sille perustan. Movetec ja Trussmatic ovat tehneet yhteystyötä vuodesta 2018, kun yrityksen tarpeet kohtasivat: Movetecilla olisi tarjota Trussmaticille kaivattuja profiilijärjestelmiä sekä lineaariratkaisuja. 

 Kysyin Minitec-alumiiniprofiiliratkaisujen asiantuntijalta, Rikulta, että mitä teette eri tavalla kuin muut toimittajat. Riku vastasi, että he ovat tarkkoja. Tehdään kerralla hyvin, niin ei tarvitse korjata jälkikäteen. 

Lineaariakselistot ja alipainetarttujat sisältävä varastoportaalikokonaisuus toimi alusta asti kuin valettu.  

Tuotantolinjan varastoportaalin liikenopeudet ovat suuria, joten akseleiden valmistuksen ja kokoonpanon laatu ovat kriittisiä tarkkuuden kannalta.

Ketterä kumppani 

Trussmatic on pieni organisaatio, jolle tärkeää yhteistyössä oli myös keskitetty hankinta. 

– Meille on hankinnan kannalta kätevää, että saamme suurimman osan mekaniikan komponenteista yhdeltä toimittajalta. Movetec on toimittanut tuotantolinjoihin muun muassa lineaarijohteet, kuularuuvit, energiansiirtoketjuja, planeettavaihteita, kytkimiä ja karamoottoreita. 

Osaan tuotantolinjoista Movetec on toimittanut myös varastoportaalien kokonaisuudet kokoonpantuna sekä ollut mukana suunnittelemassa kattoristikon kääntölaitetta ja toimittamassa siihen lineaariliikkeiden mekaniikan kokonaisuutta. 

Tekninen tuki olennaisena osana palveluja 

Tekninen tuki oli tärkeässä roolissa, kun tuotantolinjan laitteita kehitettiin. 

– Olen heittänyt Jerelle, Movetecin lineaarimekaniikan asiantuntijalle, aika monta porkkanaa. Olen kysellyt, että miten tämän ja tämän saisi toimimaan ja millainen ratkaisu olisi paras tiettyihin kohtiin. Aina olemme löytäneet ratkaisun ongelmaan kuin ongelmaan, iloitsee Orava. 

Keskitetyn hankinnan, teknisen tuen ja laadukkaiden alumiiniprofiilijärjestelmien lisäksi toimitusvarmuus oli kriittinen arvo yhteistyön kannalta. 

– Nopea toimitus varaosissa on meille myös tärkeää. Asiakkaasta kyllä kuuluu, jos tuotanto seisoo kauan yhden varaosan takia. Movetecilta varaosat on aina toimitettu nopealla aikataululla, summaa Orava vielä lopuksi. 

 

Kysyin Rikulta, että mitä teette eri tavalla kuin muut toimittajat. Riku vastasi, että he ovat tarkkoja. Tehdään kerralla hyvin, niin ei tarvitse korjata jälkikäteen.

Otto Orava, Trussmatic, Design Manager

Asiakas: Trussmatic Oy

Toimiala: Kattoristikoiden valmistus

Ratkaisu: Tuotantolinjan automatisointi ja komponenttien toimittaminen

Hyödyt: Tehokkaampaa ja turvallisempaa tuotantoa, tarve vähemmälle henkilökunnalle, parempi työnlaatu ja ergonomia

Kaipaatko apua Minitec-alumiiniprofiiliratkaisuihin? Asiantuntijamme auttavat!

Movetec Riku Leino

Riku Leino

Movetec Tomi Renvall

Tomi Renvall

Movetec Toni Salin

Toni Salin

Jere Korhonen