Opinnäytetyö vastauksena koulutuksen resurssipulaan

Kuten moni suuri innovaatio, myös Teemu Hyytiäisen opinnäytetyö syntyi autotallissa.

Teemu opiskeli konetekniikkaa ammattikorkeakoulussa ja turhautui siihen, että koulussa oli CNC-koneita käytettävissä hyvin rajoitetusti. Niinpä hän päätti tehdä opinnäytetyönään opetuskäyttöön tarkoitetun 3-akselisen CNC-jyrsimen, jonka käyttötarkoitus on CNC-ohjelmoinnin harjoittelu.

Pääsimme kurkistamaan valmista opinnäytetyötä sen alkulähteelle – Teemun autotalliin.

Baumerin lanseeraamat AX-älykamerat ovat markkinoiden ensimmäiset teollisuusluokan älykamerat, jotka yhdistävät markkinoiden johtavat NVIDIA Jetson -moduulit tehokkaisiin Sony CMOS-antureihin.

”Olen toiminut koneistajana 13 vuotta ja huomannut, että koulusta valmistuvat ohjelmointitaitoiset koneistajat ovat lähes yhtä harvinaisia kuin yksisarviset.”

Tavoitteena CNC-jyrsimen rakentaminen osaksi opetussuunnitelmaa

Teemun opinnäytetyön ajatuksena oli tarjota toisen asteen opettajille ja opiskelijoille valmis suunnitelma, jonka pohjalta oppilaitokset voisivat ottaa opetussuunnitelmaansa miniatyyrijyrsimen rakentamisen ja käyttämisen opetuksen tueksi.

”CNC-jyrsimen rakentaminen avaa jyrsimen käyttäjälle hyvin koneen toimintaperiaatetta. Lisäksi kun tehtyä ohjelmaa voidaan testata heti käytännössä ja nähdä koneen liikkeet ohjelman mukaisesti, uskon sen auttavan opiskelijoita hahmottamaan kokonaisuuden ja oppimaan ohjelmoinnin käytännön tasolla pelkän teorian sijaan.”

”Koska koneen pääasiallinen tarkoitus on ohjelmoinnin opettelu ja työstettävät aineet pehmeitä, kuten esimerkiksi XPS-levyä tai muoveja, ajatukseni oli suunnitella ja rakentaa koneesta mahdollisimman kevyt ja yksinkertainen. Osien valmistukseen pyrin käyttämään mahdollisimman paljon 3D-printtausta ja valmiita osia.”

Jyrsimen mekaniikan rakentaminen maksoikin Teemulle kokonaisuudessaan vain noin 30 euroa.

”Tulostin muoviosat 3D-tulostimella ja loput osat sponsoroi Movetec.”

Konsulttiapuna Movetecin asiantuntijat

Teemu valitsi yhteistyökumppanikseen Movetecin, sillä hän halusi tehdä yhteistyötä kotimaisen yrityksen kanssa, josta saisi kaikki tarvittavat osat yhdestä paikasta. Lisäksi Teemulla oli positiivinen kuva yrityksestä vuosien takaa.

”Muistan joskus vuosia sitten opiskelijana kyselleeni Movetecilta johteista ja sain heti vastauksen kysymyksiini ja todella asiantuntevaa ja ystävällistä palvelua.”

Movetec sponsoroi Teemun CNC-jyrsimeen Minitecin alumiiniprofiilitEichenberger Rondo kuularuuvitOriental motorin askelmoottorinHiwinin kuulajohteetTraco Powerin teholähteenKabelschleppin energiansiirtoketjunBrecon hammashihnakäytöt ja Faulhaberin DC-mikromoottorin.

Movetec onnittelee Teemua vielä upeasta opinnäytetyöstä ja toivottaa menestystä tulevaan!