Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

T&K:n turbovaihde

euro 447214 640

Kesäkuussa asetettu parlamentaarinen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan työryhmä sai joulukuun puolivälin aikoihin valmiiksi suunnitelmansa tki-rahoituksen pitkäjänteiseksi kasvattamiseksi.

Suomen tki-investointien kansallinen tavoite on neljä prosenttia bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä. Työryhmässä edustetut kaikki eduskuntapuolueet sitoutuvat tavoitteeseen sekä siihen, että julkinen sektori kattaa yhden kolmasosan panostuksista ja yksityinen sektori kaksi kolmasosaa.  

Tämä kaikki kuulostaa - paitsi kovin tutulta - myös siltä, että hommahan on vain tekemistä vaille valmis.

Vähemmälle keskustelulle on jäänyt, että tki-panosten kasvattaminen ei ehkä onnistukaan pelkästään kotimaisin voimin.

Kymmeniä miljoonia ulkomailta

 Ulkomaisia investointeja edistävän Invest in Finlandin mukaan ulkomaiset yritykset ovat tavoitteiden saavuttamisen kannalta olennainen tekijä, sillä ne vastasivat lähes kolmanneksesta yritysten TKI-panostuksista vuonna 2020. Ulkomaiset yritykset toimivat talouden kasvun turbovaihteena. 

Ulkomaiset yritykset sijoittavat rahaa Suomeen TKI-toimintaan ja käyttävät siihen suomalaista työvoimaa. Tätä kautta suomalaiset yliopistot saavat lisää resursseja ja kansainvälisiä kontakteja.

Suomessa on jo lukuisia esimerkkejä ulkomaisten yritysten ja suomalaisten yliopistojen tutkimusyhteistyöstä, johon kymmenet lääketeollisuuden ja teknologiateollisuuden ulkomaiset yritykset ovat sijoittaneet kymmeniä miljoonia euroja ja käynnistäneet kymmeniä  väitöskirjatasoisia julkaisuja. 

Yliopistojen lisäksi tutkimusyhteistyö hyödyttää suomalaisia yrityksiä, jotka ovat näissä hankkeissa mukana, ja jotka hyötyvät yliopistojen ja tutkimuslaitosten osaamisen kasvusta.

Yli vaalikausien

Parlamentaarinen työryhmä esittää, että rahoituksen nostamiseksi säädetään rahoituslaki lisäksi laaditaan lakisääteinen T&K-rahoituksen suunnitelma, joka takaa, ettei hyvä aikomus unohdu seuraavilla vaalikausilla. Työryhmä esittää myös pysyvän ja nykyistä laajamman tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustimen käyttöönottoa.

Verokannustin täydentää suoria tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukia, ja verokannustimen on kansainvälisessä vertailussa arvioitu kannustavan erityisesti pk-yrityksiä tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisäämiseen. 

Työryhmä on laatinut myös kymmenen periaatteen kokonaisuuden, joihin Suomen  tki-järjestelmän kehittämisen tulisi jatkossa perustua. 

Yritysmaailmassa ja toimialajärjestöissä mietinnöstä on ilahduttu ja vakuutettu, että yritykset hoitavat osuutensa panostuksista.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.