Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Kolme miljoonaa robottia

SmartProduction 1600 900 72dpi

 Covid-19 teki viime vuodesta ja tästäkin monessa suhteessa erikoislaatuisia elinkeinoelämälle ja ihmisille yleensäkin. 

Tavaratuotannossa yksi vuosikymmenien menestystarinoista on ollut automaatio, erityisesti teollisuusrobotiikka, eikä se tunnu suuresti kärsivän edes pandemiasta.

Viime vuonna teollisuudessa töitä paikivien robottien määrä ylitti viime vuonna taas yhden tasaluvun. Teollisuusrobotteja on käytössä nyt yli kolme miljoonaa kappaletta, eikä kasvuvauhti näytä hiipumisen merkkejä. Pandemiasta huolimatta robottien myynti ei laskenut. Itse asiassa viime vuonna uusia robotteja myytiin robotiikan lyhyessä historiassa kolmanneksi eniten vuosien 2017 ja 2018 jälkeen. Tältä vuodelta odotetaan jopa ennätyslukuja.

Markkinoiden odotetaan tänä vuonna kasvavan niin Aasiassa (+15%), Pohjois-Amerikassa (+17%) kuin Euroopassakin (+8%). 

Robottiteollisuutta edustava IFR -The International Federation of Robotics sanoo vuosikatsauksessaan, että kysymyksessä on “Boom after Crisis”, eikä se kestä kauaa. Jo ensi vuonna palataan normaaleihin yksinumeroisiin kasvuprosentteihin.

Trendinomainen kasvu kuitenkin jatkuu, ja järjestön mukaan vuonna 2024 päästäneen taas uudelle merkkipaalulle, kun vuotuinen myynti saavuttaa puoli miljoonaa yksikköä.

Autoteollisuus jäi kakkoseksi

Viime vuoden erikoispiirre oli kasvu sähköteknisessä teollisuudessa ja elektroniikassa. Ensimmäistä kertaa robotiikan historiassa autoteollisuus ei ollutkaan se teollisuudenala, joka eniten ottaa uusia robotteja käyttöön. Autojen valmistus on ymmärrettävästi murrosvaiheessa sähköistymisen kanssa. Sen investointien myös robotiikkaan voi odottaa virkoavan, kun uuden tekniikan mallistot alkavat vyöryä markkinoille.

Kiinassa ensimmäinen miljoona

Kiinaan ostettiin viime vuonna 168400 teollisuusrobottia, mikä on suurin määrä koskaan yhteen maahan. Tänä vuonna Kiina ylittää miljoonan robotin rajan, ellei ole jo ylittänyt. Varmaankin on.

 Lähes kaikissa Kaakkois-Aasian maissa tämän vuoden myynnin kasvu kirjoitetaan kaksinumeroisena. 

Poikkeus Aasian tarinassa on Japani. Se on Kiinan jälkeen toiseksi suurin markkina, mutta Japanissa teollisuusrobottien myynti on kahdessa vuodessa laskenut 30 prosenttia. Vaisusta myynnistä huolimatta robottikanta näinäkin vuosina kasvoi. Tänä vuonna ja seuraavana Japanin talouden odotetaan kääntyvän taas kasvuun ja robotisoinnin kiihtyvän talouden mukana.

Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa myyntikäyrä on ollut saman muotoinen kuin Japanissa, tosin ei yhtä jyrkkä. Erityisesti autoteollisuus vähensi investointejaan

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.