Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Päivä murmelina

 marmot 2807216 640

Kaksikymmentäkahdeksan vuotta sitten yhdysvaltalaisen elokuvaohjaaja Harold Ramisin mainio elokuva Groundhog Day sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa. Suomessa se tuli teattereihin tietysti vähän myöhemmin, 30.4. eli vappuaattona, nimellä Päiväni murmelina.

Käännösnimet eivät aina ole täysin onnistuneita. Ei tämäkään, koska eihän päähenkilö, pittsburghilaisen televisiokanavan säämies Phil Connors ole elokuvassa hetkeäkään murmelina.

Alkuperäinen nimi Groundhog Day viittaa pikkukaupunki Punxsutawneyn omaan juhlapäivään. Joka vuosi helmikuun toisena päivänä paikallinen murmeli Punxsutawney Phil tulee ihmisten ilmoille ennustamaan alkaneen vuoden säätä.

Connors, jota elokuvassa esittää Bill Murray, hankkiutuu jo edellisenä päivänä paikalle innokkaana kuin virkamies.

Punxsutawneyn juhlapäivänä Connors herää hotellihuoneestaan Sonny&Cher -hittiin I Got You Babe ja radiojuontajan typerään pölinään. Connors nousee, tekee reportaasiaan innottomasti ja valmistautuu lähtemään kotiin. Hänen oman ennustuksensa vastaisesti alueella kuitenkin nousee myrsky ja Connorsin on jäätävä hotelliin yöksi.

Seuraavana aamuna elokuvan kekseliäs juoni alkaa paljastua. Radiosta tulee taas I Got You Babe ja saman juontajan sama pölinä. Jostain Connors huomaa, että on uudestaan helmikuun toinen, ja kaikki päivän tapahtumat toistuvat samanlaisina. Ja seuraavana päivänä taas, ja seuraavana ja seuraavana. Ainoastaan hänen omat reaktionsa tapahtumiin muuttuvat ja vaikuttavat päivän kulkuun, mutta seuraavana aamuna kaikki alkaa taas alusta.

Nyt - lopulta - alkaa paljastua myös tämän kirjoituksen juoni.

Tällä, kutakuinkin helmikuun toisena, aletaan elätellä toiveita koronaviruksen toisen aallon murtumisesta, kun se taas nostaa päätään kuin Punxsutawney Phil. Nyt jo kolmannen kerran ollaan tilanteessa, jossa ministerit ja korkeat virkamiehet ilmeet peittävissä maskeissaan marssivat yleisön eteen pelottelemaan taudin leviämisellä ja rajoitusten paluulla.

Elokuva ei missään vaiheessa paljasta kuinka kauan Phil Connors sai viettää luupissaan, eivätkä käsikirjoittajatkaan ole antaneet siihen tolkun vastausta, vaikka sitä jatkuvasti kyseltiin ja arvailtiin. Columbia Picturesin mukaan se kesti kaksi viikkoa, mutta heillä on kantaansa kaupallinen syy. 

Elokuvan ohjaaja Harold Ramis, joka osallistui myös elokuvan käsikirjoittamiseen, sanoi jossain vaiheessa luupin kestoksi kymmenen vuotta, mutta myöhemmin hän sanoi, että elokuvan tapahtumien perusteella sen täytyi olla 30 tai 40 vuotta.  Alkuperäisen tarinan kirjoittanut Danny Rubin oli pistänyt päähenkilönsä itse arvioimaan toistojen kestoksi 70-80 vuotta.

Ohjaaja Ramis, syntyään juutalainen, omaksui myöhemmin buddhalaista ajattelua ja korotti vielä tarjoustaan. Ramisin mukaan sielulla kestää kymmenentuhatta vuotta nousta uudelle ylemmälle tasolle, ja näin Phil Connorsin sielulle elokuvassa kävi.

Erilaisista kannoista huolimatta luupin kestosta on muodostettu myös konsesusarvio. Sen mukaan säämies eli helmikuun toista päivää niin kauan kuin hyvän elämän oppiminen häneltä vei. Kunnes hän muuttui paremmaksi ihmiseksi.

Tämän konsensusarvion varassa palataan koronavirukseen.

Ei ole mitään takeita, etteikö tämä virus tai muut, vielä tuntemattomat taudinaiheuttajat ja muunnokset olisi vastedes asia, joka vähän väliä on pöydällä. Koronan ensimmäistä aaltoa torjuttiin täysjarrutuksella, mutta jatkuvasti ei voi tehdä niin, jos taloudellista toimintaa ja elämää yleensä halutaan jatkaa edes jokseenkin entisellä tavalla.

On opeteltava elämään näiden viruksien kanssa. On opittava estämään niiden ilmaantuminen, on opittava hidastamaan niiden kulkeutumista ympäri maailman ja on opittava suojautumaan niiltä jokapäiväisessä elämässä. Ja ennen kaikkea on opittava uusia tapoja hoitaa asioita ja yhteyksiä silloinkin kun virus on irti. Siihen tarvitaan digitalisaatiota ja keinoja virusvapaiden kuplien muodostamiseen. Tarvitaan nopeita testejä ja tehokkaita lääkkeitä. Tarvitaan teknisiä ratkaisuja, mutta ehdottomasti myös muutoksia ajatteluun ja käyttäytymiseen.

On opittava kantamaan vastuuta omien tekemisien seurauksista muille ihmisille. Phil Connorskin oppi.

Elokuvassa Connors kohtasi kaksi tärkeää asiaa. Ensin hän huomasi, että hänen tekemisensä vaikuttivat siihen, miten Punxsutawneyn päivä eteni iltaan. Toiseksi hän huomasi, että seuraavana päivänä kaikki alkoi alusta eli oikeastaan mikään ei vaikuttanut mihinkään, ja se oli ravisuttava havainto.

Uudessa, täysin käsittämättömässä tilanteessa hän käyttäytyi kaikin puolin vastuuttomasti, koska yö kuittaisi kaikki tekemiset. Myöhemmin hän kuitenkin alkoi käyttää salattua tietoaan päivän etenemisestä hyväkseen ja alkoi ohjailla kaupungin ihmisten elämää kohti parempaa. Parempaa muille ja itselleen.

Hän alkoi myös kehittää itseään. Vaikka muut elivät helmikuun toista ensimmäistä kertaa, Connorsilla oli muisti ja loputtomasti aikaa. Hän paitsi ohjaili tapahtumia, myös opetteli puhumaan ranskaa, soittamaan pianoa ja ja tekemään sensaatiomaisia jääveistoksia. Hän myös paneutui pitkäaikaiseen tavoitteeseensa tuottaja Rita Hansonin vokottelemiseen. Hansonia elokuvassa esittää Andie MacDowell

Hanson oli mukana Punxsutawneyssa eli Connorsilla oli hyvä tilaisuus kokeilla erilaisia iskurepliikkejä ilman pelkoa epäonnistumisesta. Seuraavana päivänä kaikki olisi unohdettu ja tulisi uusi mahdollisuus.

 Täytyy muistaa, että Groundhog Day on amerikkalainen romanttiseksi komedia, eikä siis sananmukaisesti totta. 

Bill Murrayn näköinen mies nimittäin lopulta onnistuu tavoitteessaan, riettaat ajatukset muuttuvat rakkaudeksi, ja Connors pääsee pois luupista. Seuraava aamu onkin helmikuun kolmas. Rakastunut pariskunta pääsisi takaisin Pittsburghiin, mutta päättää kuitenkin jäädä Punxsutawneyyn, koska kaikki on niin ihanaa.

Se on fiktiota se. Korona ei ole.

Elokuvasta ehkä silti voi ottaa joitain ohjenuoria tähän todelliseenkin tilanteeseen. Koska pandemiasta poispääsystä tai ainakaan aikataulusta ei ole mitään varmuutta, on ehkä sittenkin paras opetella taitoja, jotka auttavat hyvään ja rikkaaseen elämään viruksesta huolimatta. Keinoja joiden varassa elämänlaatuun liittyviä päämääriä voidaan vaikeissakin olosuhteissa tavoitella.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.