Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Rokotusten viivästyminen on pois hyvinvoinnista

syringe 417786 640

Televisiossa on nähty uutiskuvia eri maiden koronarokotusjärjestelyistä: odotushuoneista, joissa tuoleja on sijoiteltu harvakseen, niinkuin turvaetäisyydet edellyttävät, ja suuria urheilu- tai messuhalleja, joihin on suojaverhoilla eristetty pikku loosheja itse rokotustapahtumaa varten.

Tämä ei varmaankaan ole kovin suomalainen tapa järjestää koko väestön rokottaminen, mutta tehokas se saattaa olla.

Mikähän se suomalainen tapa oikein olisi? Miten rokotukset oikein on määrä käytännössä hoitaa?

Oli miten hyvänsä, valitun tavan pitäisi olla tehokas, koska elämän laatu ja elintason ylläpitäminen ovat kiinni siitä, että kansa saa rokotuksensa.

Mitä ripeämmin rokottaminen tapahtuu sitä nopeammin voidaan rajoituksista luopua ja aloittaa yleinen ilonpito. Tai ainakin normaali elämä.

Itse rokote kehitettiin ennätysajassa. Siihen verrattuna rokotteen jakelun pitäisi olla helppo juttu Suomessakin.

 

Talouden ennustajille korona-aika on ollut erityisen mielenkiintoista. Kaikille esitettyille prognooseille on koronatilanteen kehittyminen on tarjonnut takaportin.

Merkillepantavaa on kuinka positiivisia ennusteet ovat olleet sävyltään, vaikka talouden pyörittäminen kaikkine rajoituksineen on vaikeampaa kuin juuri koskaan. Jos rokotukset vain saadaan toimimaan, tarjolla on runsaasti patoutunutta kulutuskysyntää ja odottamaan jääneitä investointeja. Odotettavissa on myös taloudellista elvytystä, kunhan EU:n jättipaketti etenee päätöksiin ja toimenpiteisiin asti.

 Länsimaisten talouksien odotetaan palavan kriisiä edeltäneelle tasolle jo ensi vuodenvaihteen kieppeillä. Suurin jarruttava tekijä on rokotusten viivästyminen.

“Jos ripeä rokottaminen onnistuu, ja voimme luopua kokonaan koronarajoituksista länsimaissa kevään ja alkukesän aikana”, siteeraa pankkiekonomistia Teknisen kaupan liiton hallituksen jäsen ja Otto Brandtin konsernijohtaja Markku Hämäläinen TKL:n blogissa.

 

Julkinen valta luonnollisesti tekee kaikkensa, että rokotukset hoituisivat ripeästi. Tällä hetkellä pullonkaulana näyttää olevan rokotteiden tuotanto ja hankkiminen. 

Elinkeinoelämän keskusliitto arvioi Restart-selvitysksessään koronarokotusten aikatauluja ja keinoja niiden kiirehtimiseksi.

Positiivisimman skenaarion mukaan 80 prosenttia Suomen koko väestöstä voisi olla rokotettuna heinäkuun alkuun mennessä.

Se edellyttäisi, että työterveyshuoltoa käytettäisiin  työikäisen väestön rokottamiseen. EK haluaisi, että samalla  huomioitaisiin eri työtehtäviin sisältyvä koronariski eli käytännössä muutettaisiin tältä osin rokotusjärjestystä vaikuttavuuden perusteella. Näin ei kuitenkaan näytä käyvän.

EK:n mukaan monissa muissakin EU-yhteishankintaan osallistuvissa maissa on tehty  vastaavia oletuksia. “Kaikki ymmärtävät, että positiivisten skenaarioiden toteutuminen edellyttää mailta itseltään lisäponnisteluita. Esimerkiksi Tanska aikoo nelinkertaistaa rokotuskapasiteetin ottamalla yksityiset terveysyritykset mukaan. Tanskan tavoitteena on tehdä maaliskuusta heinäkuuhun peräti 400.000 rokotusta päivittäin” kirjoitti EK:n liittoyhteisön rokotehanketta vetävä johtaja Riikka Heikinheimo Kauppalehdessä 22.2.2021.

Rokotusten lykkääntyminen kolmella kuukaudella tarkoittaisi vähintään kahden miljardin euron menetystä bruttokansantuotteessa.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.