Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Yllättävän hyviä uutisia investoinneista

hamburg 3021820 1280

Viime syksy oli sekä ihmisille ja monille yrityksille vaikea. Jo nujerretulta näyttänyt koronavirus nosti uudestaan päänsä. Etätöihin, maskeihin ja matkustusrajoituksiin palaaminen oli jopa vaikeampaa kuin niihin sopeutuminen keväällä oli ollut.

Uutiset rokotekehityksen hyvistä tuloksista lienevät kuitenkin nostaneet mielialaa ja valaneet rohkeutta, koska monet talouden näkymiä kuvaavat ennusteet ovat olleet yllättävät myönteisiä.

Tuoreimpana on julkaistu Elinkeinoelämän keskusliiton säännöllinen investointitiedustelu, jonka kysely tehtiin syksyllä 2020, ennen rokotusten alkamista ja rokotteiden valmistumista.

Investointitiedustelun mukaan teollisuusinvestointien odotetaan kasvavan kuluvana vuonna noin 9 prosenttia edellisvuodesta. Teollisuuden investointien yhteenlaskettu arvo vuonna 2021 olisi noin 7,5 miljardia euroa. Vuonna 2020 teollisuuden investoinnit vähenivät arviolta vain runsaan prosentin verran, vaikka koronakriisi leimasi voimallisesti talouskehitystä.

Nämä luvut ovat tärkeitä. Historia on osoittanut, että bruttokansantuotteen kehitys seuraa selvästi investointien kulkua.

Luonnollisesti investointisuunnitelmien toteutumiseen liittyy tavallista enemmän epävarmuutta. Mikäli virusta ei saada kuriin ja tiukat rajoitukset jatkuvat vielä kauan, yritykset varmasti arvioivat suunnitelmiaan uudelleen.

Investointihaluun varmasti vaikuttaa myös se, miten viennin kohdemaissa pärjätään taudin kanssa. Suomessa näyttää nyt melko hyvältä, mutta Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa ja monissa Keski-Euroopan maissa tilanne on aivan toisenlainen.

Suomessa myös teollisuustuotanto on sinnitellyt paremmin kuin monissa asiakasmaissa.

Kaikilla keskeisillä Suomen vientimarkkina-alueilla bruttokansantuotteen ennakoidaan kasvavan keskimäärin 4-4,5 prosentin vauhtia, Aasiassa kuusi prosenttia. Näissä luvuissa, niin kuin kaikissa muissakin ennusteissa keskeistä on se, miten viruksen pysäyttäminen näissä maissa onnistuu. 

EK Investointitiedustelun mukaan kiinteiden investointien arvoksi Suomessa tänä vuonna tulisi 4,6 miljardia euroa, joka on vajaat 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Tutkimus- ja tuotekehitysmenojen arvo olisi tiedustelun mukaan tänä vuonna noin 2,8 miljardia euroa, missä kasvua viime vuoteen nähden olisi noin 2 prosenttia.

Energiateollisuuden investoinnit kasvaisivat tänä vuonna noin 33 prosenttia ja niiden arvo olisi noin 2,2 miljardia euroa.

Kone- ja metallituoteteollisuuden investointien odotetaan kasvavan lähes 15 prosenttia viime vuodesta.

Teollisuuden investointiasteen eli investointien osuuden bruttokansantuotteesta ennakoidaan nousevan tänä vuonna noin 21 prosenttiin. Taso on kansainvälisessä vertailussa matala. Tälle vuodelle suunnitelluista investoinneista puolet on korvausinvestointeja ja alle neljäsosa tuotantokapasiteetin laajennusinvestointeja.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.