Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Ensi vuoden sana

syringe 417786 640

Toisen käden (Helsingin Sanomien) tiedon mukaan tässä vuodenvaihteessa Oxfordin yliopisto aikoo luistaa vastuustaan valita vuoden sana. Aivan liikaa on tapahtunut, yliopisto tiedottaa, että koko vuoden voisi tiivistää yhteen sanaan. 

Hyvistä ehdokkaista ei tosiaan olisi ollut pulaa. Monena muuna vuonna tapahtumat Hongkongissa tai valtavat metsäpalot Australiassa ja Kaliforniassa olisivat tuottaneet valintaan oikeuttavan määrän suosikkisanoja. Puhumattakaan USA:n presidentillisistä uudissanoista tai Black Lives Matter -teemasta.

Täytyy kuitenkin nostaa hattua Oxfordin yliopiston leksikografeille, jotka aikaisemmin ovat valinnassa onnistuneet. Valintaa ei ole tehty korvatuntumalla, vaan takana on tutkittua tietoa sanojen julkisesta käytöstä. Älkää kysykö miten tutkija saa selville, että sanaa remote on tänä vuonna käytetty kolmesataa prosenttia enemmän kuin edellisinä vuosina. Vielä paljon suurempia suhteellisia nousuja tietysti on sellaisilla sanoilla, joiden käyttö on aikaisemmin ollut vähäistä. 

Suomessa ei valita vuoden sanaa, mutta Kielitoimiston Kotimaisten kielten keskus poimii kuukausittain jonkin esillä olleen sanan ja listaa vuoden lopuksi joukon esillä olleita mielenkiintoisia sanoja. Tiivistämisen taidossa ollaan kuitenkin pahasti brittejä jäljessä.

Kuukauden sanoissa rima ei aina ole kovin korkealla. Valituiksi ovat tulleen muun muassa sormihyrrä ja pakotejuusto.

Meillä ei ole ollut suuria metsäpaloja eikä suuria kansannousuja. Jos vuoden sana valittaisiin, sen täytyisi liittyä koronaan. Saman tien voitaisiin valita myös ensi vuoden sana: rokote. Sen kovin kilpailija on hiukan samanhenkinen: ruiske. Jos näitä pitää yhtä hyvinä voidaan tehdä kompromissi ja valita Toivo. Siitähän oikeastaan kysymys sekä rokotteessa että ruiskeessa. Molemmat antavat toivoa paremmasta vuodesta.

Iso-Britanniassa aloitetaan rokotukset koronavirusta vastaan aivan näinä päivinä. Muut länsimaat seuraavat pian perässä, ja koko tätä vuotta leimannut pandemia toivottavasti joutuu perääntymään. Toivottavasti harrastukset, työ, liikkuminen ja muu elämä palaavat sen muka raiteilleen.

Samaan aikaan toivottavasti alkavat vaikuttaa hallitusten rakentamat ennätysmäiset tukipaketit, raharuiskeet, joilla talous ja olosuhteet muutenkin toipuvat nopeammin. Toivottavasti.

Suomella aivan erityisesti on syytä toivoa, Euroopan komission rakentama valtava rahoituspaketti toteutuisi, ja se potkaisisi liikkeelle investoinnit vihreään teknologiaan ympäri vanhan mantereen. Se olisi Suomen etu yhtä lailla kuin se, että Suomi saa paketista oman siivunsa ja käyttää sen viisaasti. Toivotaan, että näin käy.


Oxfordilla on pitkä historia yhtenä tieteen ja kulttuurin pääkaupungeista. Jo vuoden sanan valinta vuodesta toiseen antaa perspektiiviä erottaa tärkeät ja kestävät ilmiöt vähemmän tärkeistä. Yksi viime vuoden nousukkaista oli Brexit. Tänä vuonna sen sanan julkinen käyttö on vähentynyt kahdeksankymmentä prosenttia, vaikka se vasta tänä vuonna varsinaisesti astuu voimaan.

Olisiko Suomessakin syytä huomioida sanoja, jotka ovat häviämässä. Yksi sellainen saattaisi olla kolmikanta.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.