Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Tuonti on osa vientiteollisuutta

 automation 3624328 640

 

Kansantaloutta kohdanneiden kriisien jälkeen Suomessa ja miksei muuallakin on aina korostettu vientiteollisuuden merkitystä. Vienti synnyttää suoraan pysyviä, hyväpalkkaisia töitä, ja se säteilee hyvinvointia laajalle yhteiskuntaan. Teollisuuden toimittajaverkostot alkavat investoida, kumipyörät pyöriä, ja hyörinä kaupoissa ja ravintoloissa kiihtyy.

Vientiteollisuuden etujärjestöt Suomessa eli Teknologiateollisuus, Kemianteollisuus ja Metsäteollisuus selvityttivät puolitoista vuotta sitten, että vientiteollisuuden yrityksillä on jopa suurempi vaikutus Suomen kansantalouteen kuin oli aiemmin arvioitu. Alojen yritykset luovat suoraan ja välillisesti melkein puolet Suomen bruttokansantuotteesta, ja lähes 1,1 miljoonalla suomalaisella on työpaikka vientiteollisuuden ansiosta. Kymmenen työpaikkaa vientiteollisuudessa synnyttävät 13 työpaikkaa muilla toimialoilla.

Ei ole syytä epäillä KPMG:n laatiman selvityksen faktoja tai johtopäätöksiä. Näkökulmat ja sanavalinnat sen sijaan olisivat voineet olla toisetkin. Elintärkeiden vientitulojen saaminen edellyttää ponnisteluja myös muilla aloilla. Kymmenen vientiteollisuuden työpaikan synnyttäminen edellyttää kolmentoista ihmisen työpanosta palvelujen, hallinnon ja kaupan aloilla.

Nykyisen suuruista vientiä ei olisi ilman yhteiskunnan ja muiden yritysten toimia. Esimerkiksi ilman tuontia ei olisi myöskään vientiä. Tämä on erityisen totta suomalaisessa teknologiateollisuudessa. Koneenrakennus on täysin riippuvainen antureita, väyliä, lähettimiä, ohjaimia, toimilaitteita ja muita komponentteja valmistavista ja kehittävistä ulkomaisista yrityksistä. Niiden kehittämiseen ei Suomessa ole sen paremmin resursseja kuin osaamistakaan. Niiden soveltaminen omissa suomalaisissa koneissa - vientituotteissa - on keskeistä suomalaisten koneenrakennusyritysten osaamista.

Yhdysvalloissa nykyinen hallinto on ottanut tikun nokkaan erityisesti Kiinasta tulevan tuonnin. Virallisen totuuden mukaan tuonti ja maailman kauppa uhkaavat amerikkalaisia työpaikkoja. Kiina sai jalkansa maailman kauppajärjestö WTO:n oven väliin vuonna 2001. Siitä alkoi kymmenen vuoden ajanjakso, josta Yhdysvalloissa käytetään nimitystä “China Shock”. Kiinan vienti kaksinkertaistui, ja tavaroiden ja hyödykkeiden virrat maailmankaupassa muuttuivat melkoisesti. Sillä tosiaan oli kielteisiä työllisyysvaikutuksia myös Yhdysvaltojen valmistavassa teollisuudessa.

American Action Forum on Yhdysvalloissa toimiva keskustaoikeistolainen poliittinen etujärjestö. Käytännössä se toimii samassa rintamassa valtaapitävän republikaanipuolueen kanssa ja propagoi julkisesti hyvinä pitämiensä poliittisten periaatteiden puolesta.

Propagandan lisäksi American Action Forum teettää amerikkalaisilla tutkimuslaitoksilla selvityksiä talouteen ja yhteiskuntaan liittyvistä ajankohtaisista aiheista.

Viime viikolla julkaistiin tuonnin ja valmistavan teollisuuden työllisyyden riippuvuutta mitannut tutkimus. Se käsittelee aikaväliä 2010-2016 eli China Shockin jälkeistä aikaa. Tulosten mukaan yli neljäsosa tänä aikana syntyneistä kappaletavarateollisuuden uusista työpaikoista liittyy tavalla tai toisella tuontiin. Ei nimenomaisesti tuontiin Kiinasta vaan tuontiin yleensä. Tuonti on lisännyt yhdysvaltalaisten lopputuotteiden kilpailukykyä maailmalla, ja hinnaltaan edullinen tuonti on lisännyt amerikkalaisten kuluttajien mahdollisuuksia ostaa tavaroita - myös Amerikassa valmistettuja tavaroita.

Prosentin lisäys tuonnissa johtaa tutkimuksen mukaan 0,07 prosentin lisäykseen teollisen tuotannon työpaikoissa.

Näin Amerikassa. Epätieteellisen analyysin eli näppituntuman mukaan vaikutus on Suomessa samansuuntainen mutta suurempi.

Vientiteollisuuden säilyttäminen elossa ja kilpailukykyisenä on varmasti yksi suurimmista koronakriisin aiheuttamista haasteista, kansanterveyden haasteiden jälkeen.  Olisi kuitenkin paha virhe ajatella, että pelkästään vientiteollisuus on se joka tuo vientituloja. Erittäin tärkeää on myös se, että vientiä tukevat palvelut ja tuontialat nousevat koronakriisistä elinvoimaisina.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.