Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Korona-exit tarvitsee hyvän suunnitelman

people 692005 1920


Koronaepidemian hallitseminen on juuri nyt valtaapitävien ykköshaaste. Keskustelu rajoitusten purkamisesta talouden elvyttämiseksi voi tuntua kylmältä, koska tartuntojen määrä vielä kasvaa. Sitä pitää kuitenkin juuri nyt tehdä. Epäonnistuminen koronaepidemiasta toipumisessa tietäisi valtavaa laskua yhteiskunnalle. 

Suomi tarvitsee yksityiskohtaisen suunnitelman siitä, millä kriteereillä ja missä aikataulussa liikkumisen ja kokoontumisen rajoituksia voidaan purkaa. 

Vastuuntuntoisimmat yritykset reagoivat koronauutisiin jo ennen kuin kokoontumis- ja liikkumisrajoituksia asetettiin sulkemalla toimitilansa ulkopuolisilta ja siirtymällä ripeästi etätyöhön ja etäyhteyksien käyttöön asiakaskontakteissa. 

Nyt nämä samat yritykset ja ihmiset tarvitsevat ja ansaitsevat tiedon siitä milloin ja millä edellytyksillä voidaan turvallisesti palata työpaikoille ja normaaliin asiointiin. Purkamisessa toisin kuin rajoitusten asettamisessa ei voida jäädä sen varaan, että ihmiset ja yritykset toimisivat oma-aloitteisesti.

Kriteereistä on hyvä sopia ja viestiä nyt, kun laajamittaisen rajoitusten purun aika ei vielä ole käsillä. Jos odotellaan tilanteen selvää kohentumista, eri intressiryhmien tarpeet ja intohimot saattavat jyrätä asiantuntijoiden äänen.

Elinkeinoelämän keskusliitto on perustanut exit-työryhmän valmistelemaan elinkeinoelämän suosituksia politiikkatoimiksi koronaepidemian hoitamiseksi ja talouden käynnistämiseksi. EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoo tiedotteessaan, että alussa toimenpiteiden pääpaino on varmistaa, että talouden avaamisen edellytykset ovat olemassa. Se tarkoittaa mm. suojatarvikkeiden tehokasta hankintaa sekä kotimaisen valmistuksen käynnistämistä. Exit-työryhmä painottaa, että kun tartuntatilanne on hallinnassa, tarvitaan kohdennettuja toimia kattavien rajoitustoimien sijaan. 

Rajoitusten purkaminen - sitten aikanaan - on vähintään yhtä kiireellinen päätös, kuin rajojen asettaminenkin oli. Levottomuus ja katkeruus turhiksi ja epäoikeudenmukaisiksi koetuista rajoituksista leviävät ehkä jopa nopeammin kuin virus, ja nekin voivat aiheuttaa pahaa vahinkoa. 

Koronakriisin ensimmäisissä vaiheissa pahiten ovat kärsineet palvelualat. Niiden merkitystä talouden pyörien pyörittämisessä ei pidä vähätellä. Siltikin pitää ymmärtää, että vientialat ja kansainvälinen kauppa ovat taloudelle ja hyvinvoinnille vielä kertaluokkaa tärkeämpiä, ja pandemia haittaa myös niitä. Kun ne alkavat yskiä seuraukset ovat todella raskaita ja toipuminen todella hidasta.

Nyt yhteiskunnan kriittisiä toimintoja ja monenlaisia kotimarkkinayrityksiä pidetään  hyvästä syystä hengissä lainarahalla. Loputtomiin näin ei kuitenkaan voi olla, vaan ennen pitkää hyvinvoinnin rahoittaminen lasketaan taas vientialojen ja kansainvälisen kaupan yritysten harteille.

Nyt sopii toivoa, eikä vain toivoa, vaan myös tehdä kaikki mahdollinen, että ne hartiat pysyisivät vahvoina kriisiajan yli.

Nyt voi tuntua siltä, että talouden lainalaisuudet olisivat pandemiassa muuttuneet, mutta eivät ne ole. 

Edelleenkin vientialojen on pidettävä huolta kilpailukyvystään - investointikyvystä, tutkimuksesta ja uusien tuotteiden kehittämisestä sekä osaamisesta. Nyt se ei kaikille ole mahdollista omin resurssein, ja siksi tarvitaan valtiolta avustusmuotoista lisärahoitusta. Myös kasvua ja investointeja tukevien verotoimien etenemistä pitäisi nyt edistää. Perusterveiden vientiteollisuusyritystenkin pitämiseksi hengissä tarvitaan tukitoimia, että näiden työpaikat säilyvät pahimman yli.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.