Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Mistä alkaa uusi tiedon valtatie?

delft 106229 1280

Vuodenvaihteessa erilaisten tulevaisuuden tietäjien on tapana kertoa herkkäuskoisille mitä uusi vuosi pitää sisällään esimerkiksi teknologian saralla. Mitä nopeammin listansa saa ulos, sitä suuremman näkyvyyden sille saa.

Tietoa kaipaavan kannattaa kuitenkin olla kärsivällinen, sillä varsinainen helmi ja teknologiaennusteiden klassikko ilmestyy vasta helmikuun lopulla.

MIT Technology Review on julkaissut 10 Breakthtrough Technologies -listaustaan ainakin kaksikymmentä vuotta. Julkaisu on perustettu vuonna 1899, ja sen nimi sisältää vihjeen siitä mihin yhteyteen se perustettiin ja missä sitä yhä tehdään.

Ilmeisesti Bostonissa ovat kohtuullisen tyytyväisiä vanhoihinkin listauksiinsa, koska ne edelleen löytyvät julkaisun verkkosivuilta.

Kiinnostavampaa lukemista yli kymmenen vuoden takaiset katsaukset ovatkin, kun lukiessa pystyy samalla arvioimaan ennusteiden osumista.

 

Tuoreet ennusteet ymmärrettävästi tuntuvat korkealentoisilta. MIT Technology Review kuitenkin joistain toisista poiketen rakentaa listauksensa teknologioista, jotka pääosin ovat jo valmiita ja saatavilla sillä ajatuksella, että tänä vuonna ne tekevät läpimurtonsa. Teknologioista yli puolet on tällaisia. Loput ovat tulossa 3-5 vuoden kuluessa. Tämän vuoden listauksessa on vain yksi ilmiö, jonka tuleminen saattaa mennä vuosikymmenen päähän. Se on kvanttitietokoneiden läpimurto.

Suurin osa julkaisun nimeämistä teknologioista ja ilmiöistä on siis joko jo olemassa tai aivan nurkan takana. Se tietysti herättää sinällään suurta kiinnostusta, varsinkin kun niiden voi nähdä auttavan yhteiskuntaa ja teollisuutta niitä nyt riivaavien ongelmien kanssa.

Listan kärjessä on murtamaton internet (Unhackable internet). Hollantilaiset tutkijat ovat rakentamassa jo tänä vuonna Delftin ja Haguen välille kvanttifysiikkaan perustuvan tiedonsiirtoyhteyden, jota ei ole mahdollista hakkeroida. 

Ensimmäiset todelliset käyttökohteet liittynevät turvallisuuteen ja yksityisyyteen. Yhteiskunnan teknisten järjestelmien tietoliikenteen turvaaminen lienee aivan kärkipäässä, ja samaa teknologiaa voidaan varmaankin soveltaa yritysten tietoliikenteeseen. Yritysten teknisten järjestelmien, esimerkiksi automaatiojärjestelmien tiedonsiirron turvaaminen on juuri nyt kuuma kysymys monissa teollisuusyrityksissä.

 

Kvanttiteknologioiden ohessa toinen MIT Technology Review:n tähti on tekoäly. Yleisestä ihmisen älyn kaltaisesta tekoälystä ei puhuta, koska sitä ei ole. Sen sijaan monia arkisempia sovelluksia on, ja tekoälyjärjestelmät ovat mukana useammassa listauksen läpimurtoteknologiassa.

Tekoälyyn liittyy kuitenkin ongelma, jonka potentiaalinen ratkaisu on yksi läpimurroista. 

Tekoäly hyödyntää yhä tehokkaampia algoritmeja ja yhä suurempia määriä tietoa. Nämä kuormittavat valtavasti pilvipalveluita ja käyttävät suuret määrät energiaa - ja siis synnyttävät valtavat hiilipäästöt.

Läpimurtoaan tekevä ilmiö on listauksessa nimetty Tiny AI:ksi eli pikkutekoälyksi. Se tarkoitus on tuoda tekoäly mobiililaitteisiin kuten puhelimiin, kameroihin tai itseohjaaviin autoihin niin, että ne eivät jatkuvasti tukeutuisi pilvien algoritmeihin ja tietovarantoihin. Tiny AI:n kärjessä ovat tietysti Apple, Google, IBM ja Amazon.

Vaikka näiden päällimmäisenä kiinnostuksen kohteena olisikin kuluttajan kukkaro, niiden kehittämät komponentit, sovellukset ja kehitysalustat tulevat hyödyntämään myös teollisuuden järjestelmien rakentamista. Jos ja kun algoritmit puristetaan puhelimeen tai padiin sopiviksi, mikään ei pidä tekoälyä poissa teollisuuden roboteista ja työkoneista ja toiminnanohjauksen järjestelmistä.

Paikallisemmin toimiva tekoäly, joka ei tavan takaa kommunikoi pilveen parantaa myös järjestelmien nopeutta ja tietoturvaa.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.