Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Mittarit kaakossa

pressure 783617 1280

 Teknisen kaupan myynnin kehittyminen on vähän käytetty, mutta varsin hyvä taloudellisen toimeliaisuuden ja suhdanteiden osoittaja. Silloin kun kauppa käy, yrityksillä on työtä ja odotukset lähitulevaisuudesta ovat korkealla.

Tällä erittäin epätieteellisellä mittarilla viime vuosi kokonaisuutena oli mukiinmenevä,  koska myynti kasvoi 1,7 prosenttia. Vuoden viimeisellä neljänneksellä kuitenkin Teknisen kaupan liiton jäsenyritysten myynti kääntyi puolen prosentin laskuun. Silloinkin teollisuuden tuotteet ja palvelut jatkoivat parin prosentin nousussa. 

Pudotus johtui rakentajille toimitettavien  tuotteiden ja palveluiden myynnistä, joka jäi vajaan prosentin vuodentakaista pienemmäksi. Raaka-aineiden myynti putosi lähes 12 prosenttia, mitä selittää osaksi hintojen laskeminen loppuvuonna.

Puolen prosentin pudotus ei olisi mitenkään kiinnostava, ellei se olisi ensimmäinen miinusmerkkinen neljännes kuuteen vuoteen. Jokin taloudessa saattaa olla muuttumassa.

Teknisen kaupan liitto on lähiaikojen ennusteissaan varovainen. Sen mukaan alkuvuosi teknisessä kaupassa on haasteellinen, mutta ei positiivinen pohjavire mihinkään ole hävinnyt. Fiksut ja ahkerat pärjäävät tässäkin tilanteessa oikein hyvin.

Globaalissa taloudessa tilanne on ongelmallisempi. Viime vuoden lopulla talouden luvuissa ja barometreissa oli positiivista hyrinää. Nyt kuitenkin pidetään lähes varmana, että Kiinan kansantuote pienenee merkittävästi ensimmäisellä neljänneksellä. Syy on koronavirus. 

Tuotannon ja kysynnän menetykset varmaankin kurotaan kiinni, mutta silti ennusteita tämän vuoden talouskasvulle korjataan alaspäin koko maailmassa. Eniten tietysti Kiinassa, ja niissä maissa ja yrityksissä, joille Kiinan markkinat ja Manner-Kiinan, erityisesti Hubein maakunnan, komponenttitoimitukset ovat tärkeitä.

Vertailu sars-epidemiaan ei anna oikeaa kuvaa tilanteesta, koska silloin vuonna 2003  Kiinan BKT oli noin neljä prosenttia maailmantaloudesta. Nyt se on lähes 20 prosenttia. Lisäksi nyt Kiinassa toimii huomattavasti enemmän länsimaisia yrityksiä kuin silloin. Niitä on Kiinan sisäisillä markkinoillakin, olennaisesti vuotta 2003 suuremmalla palvelusektorilla, jonka päätellään saavan koronasta kaikkein eniten siipeensä.

Epidemia tulee leikkaamaan voimakkaasti monien kansainvälisesti toimivien yritysten tuloksia tänä vuonna, ja se tulee näkymään investoinneissa ja kaupan luvuissa.

Valitettavasti Suomessa ja Euroalueella muuallakaan ei olla erityisen hyvässä kunnossa ottamaan vastaan ulkoa tulevia iskuja ja riskejä. Täällä on omiakin ongelmia Saksan teollisuustuotannon romahduksen ja brexitin vaikutusten johdosta.

Vaikka tekninen kauppa, ja siis talous muutenkin on kasvanut yhtä soittoa kuusi vuotta, julkinen talous on Suomessa huonoissa kantimissa ja työllisyys edelleen liian alhaalla. Puskureita suhdannekäänteen pehmentämiseen ei taida olla.

Kannattaa silti muistaa, että nämä ovat pieniä murheita verrattuna siihen, että moni on jo menettänyt henkensä ja moni tulee vielä menettämään. Taistelua epidemiaa vastaan käydään heidän vuokseen eikä talouden voittojen vuoksi.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.