Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Nyt varovasti

dubai 2300947 1280

Vuosi vaihtui, ja taas ennustetaan tulevaa ja luodaan haikeita silmäyksiä menneeseen vuoteen.

Tässä vuodenvaihteessa tilanne onkin poikkeuksellisen herkullinen. Vuoden lisäksi vaihtui vuosikymmen. Päättynyt 2010-luku jätti historiankirjoihin sellaisen luvun, johon palataan vielä useamman kerran. Vaikka tavanomaisten asioiden ennustaminen olisikin mennyt kohtuullisesti tai jopa hyvin, vuosikymmenen epätavallisista asioista oltiin pihalla kuin lumiukot.

Kiinan kasvu maailman talousmahdiksi oli kymmenen vuotta sitten jo täydessä vauhdissa, ja oli aika helppoa ennustaa, että sama kehitys jatkuisi. Tuskin kukaan lännessä uskoi todella, että kommunistisen puolueen ote vallasta kevenisi tai lipeäisi. Ehkä sitä kuitenkin voi pitää yllätyksenä, millä painolla Kiina on tullut käyttämään valtaa kansainvälisissä kaupan ja teollisuuden järjestöissä. Kaksikymmentä vuotta sitten Kiina ei ollut edes Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen, eikä sen status markkinatalousmaana ole selvä vieläkään.

Samoin vuosikymmen sitten keskustelu ilmastonmuutoksesta oli täydessä käynnissä. Toisin kuin Kiinan kohdalla, ilmastonmuutoksen kohdalla on tapahtunut yllättäviäkin asioita. Siitä on tullut yksi kaikkein hallitsevimmista ja jakavimmista keskusteluaiheista kansainvälisessä politiikassa. Kymmenen vuotta sitten ilmastonmuutos oli tieteenharjoittajien ja muutaman länsimaan hätähuuto. Nyt sitä pidetään laajasti koko ihmiskunnan kohtalonkysymyksenä. Sen vähättelijöitä pidetään vastuuttomina ja kieltäjiä hulluina. 

Tämä valtioiden, yritysten ja yksityisten toimintaa muuttanut ilmiö ei ollut kymmenen vuotta sitten ennusteissa esillä tällä vakavuudella, millä sitä nyt katsotaan.

Nämä kaksi suurta ilmiötä - Kiinan talouskasvu ja ilmastonmuutoskeskustelu - tietysti liittyvät yhteen. Kiinan kasvu on yksi suurimmista ellei suurin ilmastonmuutoksen aiheuttajista. Tämä kyllä tiedettiin ja muistettiin kertoa kymmenen vuotta sittenkin. Sitä ei tullut ajatelleeksi silloin, että Kiinasta saattaisi vuosikymmenessä tulla myös maailman ylivoimaisesti suurin ydinvoiman, tuulivoiman ja aurinkovoiman tuottaja sekä suurin sähköautojen tuottaja ja käyttäjä. Eli ilmastonmuutoksen torjuja. 


Aivan viime vuosikymmenen alussa tunisialainen torikauppias päätti osoittaa mieltään maan itsevaltaista hallintoa vastaan sytyttämällä itsensä tuleen. Vyöryvät tapahtumat synnyttivät ensin Pohjois-Afrikkaan vallankumousten aallon ja Eurooppaan valtavan pakolaisten tulvan, joka puolestaan - yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa - muutti pitkäksi aikaa Euroopan maiden poliittisia voimasuhteita. Opportunistit näkivät tilaisuutensa niin Afrikassa, Lähi-idässä kuin Euroopassakin.

Olisi kohtuutonta väittää, että yhä jatkuva Arabikevät syntyi tai edes käynnistyi tunisialaisen torikauppiaan protestista. Tapahtumien juuret ovat paljon syvemmällä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kansoissa, ja ne varmasti olivat näkyvissä, jos ne olisi haluttu nähdä.

Euroopassa ei ole ihmistä eikä yritystä, jonka elämään Arabikevät ei olisi tavalla tai toisella vaikuttanut. Päättyneen vuosikymmenen megatrendejä laatineet futurologit eivät kuitenkaan onnistuneet näkemään etukäteen tätä koko vuosikymmentä leimannutta ilmiötä, tai ainakaan eivät uskaltaneet laittaa sitä ennusteisiinsa. 

Lähes koomisia piirteitä voi nähdä siinä, että toisella puolella maapalloa, Pohjois-Amerikassakin osassa kansaa kyti tyytymättömyys hallintoa vastaan. Siellä kansa päätti käyttää äänioikeuttaan ja siirtyä Trumpin aikakaudelle, totuuden jälkeiseen aikaan. Trumpin tapa asemoida Amerikan Yhdysvallat maailmanpoliittiselle kartalle on muokannut aivan perustavalla tavalla sitä miten kansat ja valtiot keskenään sopivat asioista. Ei sitäkään osattu ennustaa.


Ymmärrettävästi odottamatonta on vaikea ennustaa. Ennusteiden lukijoiden kannattaa kuitenkin muistaa, että maailmassa, missä ihmisten määrä kasvaa kahdeksallasadalla miljoonalla vuodessa ja pian ylittää kahdeksan miljardia, on paljon yllättäviä tapahtumia ja takaiskuja - jos toki hienoja mahdollisuuksiakin.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.