Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Asian voi ajatella toisinkin, osa 2

light bulb 4297600 640


Luovu autosta, luovu lomamatkoista, luovu lihasta.

Ilmastokeskustelusta on tullut itsensäruoskijoiden ilmaisukeino. Kun aikanaan sanottiin sarkastisesti, että kaikki iloa tuottava on terveydelle vaarallista tai ainakin lihottavaa, nyt sanotaan, että kaikki iloa ja taloudellista toimeliaisuutta lisäävä kiihdyttää ilmastonmuutosta.

On totta, että moni asia vaikuttaa päästöjen määrään, ja päästöt sekä energian kulutus täytyy ottaa vakavasti.

Asian voi kuitenkin ajatella toisinkin. Aivan kaikesta iloa tuottavasta ei tarvitsisikaan ehkä luopua, jos tietyt merkittävät asiat hoidettaisiin tunnollisemmin. Ennen kuin puututaan suuressa määrin tarpeelliseen käyttöön, pitäisi huolehtia tarpeettoman energiankäytön leikkauksista. 

Energiajärjestö IEA selvitti viime vuonna, että noin neljäkymmentä prosenttia ilmastotavoitteiden päästövähennyksistä voitaisiin toteuttaa parantamalla energiankäytön tehokkuutta. Siis hyötysuhteita. Tämä olisi tehtävissä tämän päivän tekniikalla. IEA pitää energiatehokkuuden nostamista kaikkein merkittävimpänä “energianlähteenä”.

Kotitalouksien energiankäyttö on tärkeää, mutta niiden mahdollisuudet säästää ja tehostaa ovat vähäiset. Melkein kaikki kotitalouksien tekemä maailmanparannus näkyy konkreettisesti ja ikävällä tavalla joko pankkitilillä tai ostetun ilon määrässä.

Teollisuudessa sen sijaan on paljon kohteita, joista hukkaenergiaa voisi ottaa talteen yleensä lämpönä. Jäähdyttämistä eli lämmön karkottamista pidetään hyvänä teollisena käytäntönä, vaikka samaan aikaan murehditaan ostolämmön kalleutta.

Teollisuus käyttää noin 38 prosenttia energiankulutuksesta.  IEA:n mukaan teollisuuden energiankulutus nykyisellä tuotannon tasolla voisi vuonna 2040 olla 44 prosenttia pienempi,  jos otetaan käyttöön jo nyt saatavilla olevat kustannustehokkaat mahdollisuudet energiatehokkuuden parantamiseen.

Suuri osa säästettävistä petajouleista tulisi luonnollisesti paljon energiaa käyttäviltä aloilta, mutta suhteellisesti katsoen suurin osa säästöstä koituisi muille, pienemmille aloille. IEA laskee, että ei-energiaintensiiviset tuotannonalat voisivat säästää 70 prosenttia kulutuksestaan. Kannattavasti. Nyt saatavilla olevalla teknologialla.

Keskeisiä tekniikoita ovat sähkömoottorit ja niiden ohjausjärjestelmät sekä sähköiset lämpöpumput prosessilämmityksessä. IEA:n tehokkaan teollisuuden skenaariossa lämpöpumppujen määrä olisi nykyiseen verrattuna kaksinkertainen, ja suurin osa teollisuuden käyttämistä sähkömoottoreista toimisi jo nyt tarjolla olevalla korkeimmalla hyötysuhteella.

Sähkömoottorit kuluttavat lähes puolet maailman sähköstä. Teollisuuden sähkömoottorit käyttävät noin 30 prosenttia maailman sähköstä. Pienikin parannus energiatehokkuudessa merkitsee paljon, mutta vielä enemmän merkitsee sähkömoottorikäyttöisten prosessien energiatehokkuus ja niiden järkevä käyttö. Pyöriikö pumppu tai puhallin vain silloin, kun sitä todella tarvitaan, ja pyörivätkö ne kaikissa tilanteissa parhaalla nopeudella. Energiatehokkuuteen vaikuttaa moottorin ohella koko järjestelmä.


EU ottaa vuonna 2023 ensimmäisenä maailmassa käyttöön uusien sähkömoottoreiden energiatehokkuuden kansainvälisessä standardissa määritellyn tehokkuusluokka IE4:n. Standardi kattaa lähes kaikki sähkömoottorit tehoalueella 0.75-375 kW.

Alueen yläpäässä moottorien hyötysuhteet ovat ennestään huomattavan korkeat, ja voisi ajatella että hyötysuhdevaatimuksen nostaminen esimerkiksi 95 prosentista 95,8 prosenttiin ei maata mullista. Eikä mullistakaan.

Tällaisia pienten askeleiden parannukset ovat. Ne eivät näytä eivätkä tunnu juuri miltään. Asian merkitys paljastuu vasta, kun uudet energiatehokkuustasot tulevat laajaan käyttöön. IEA on laskenut, että teollisuus olisi vuonna 2017 käyttänyt 16 prosenttia vähemmän sähköä, jos kaikki sääntelyn piirissä olevat maat olisivat ottaneet  käyttöön saman tien.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.