Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Robotiikan kasvu ei jää rahasta kiinni

 industry 3629635 640

Viime vuosi oli teollisuusrobotiikalle hyvä vuosi. Vaikka toisin odotettiin, robottien myynti teollisuuteen kasvoi kuudetta vuotta peräkkäin. 422 000 myytyä robottia on uusi ennätys, samoin kuin kokonaismarkkinan suuruus 16,5 miljardia dollaria. Kaikkiaan teollisuudessa ympäri maailman huhkii 2,4 miljoonaa robottia.

Alan kansainvälinen järjestö IFR (International Federation of Robotics) julkaisee alan markkinatietoa vuosittain ja markkinaennusteita tiheämminkin.

Viime vuoden piti olla alalle vaikea Kiinan ja USA:n kauppasodan, ja ainakin osaksi siitä johtuvan suhdannekäänteen vuoksi. Kaksi eniten teollisuusrobotteja hankkivaa alaa eli autoteollisuus ja elektroniikkateollisuus kärsivät kauppapolitiikan kriisistä eniten.

Kasvuluvut yllättivät siksikin, että viidestä suurimmasta käyttäjämaasta kahdessa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa, investoinnit kääntyivät laskuun. 

IFR uskoo, että pitkä kasvutrendi jatkuu edelleen, ja vuonna 2022 otetaan käyttöön jo 584 000 uutta teollisuusrobottia.

Viisi suurinta teollisuusrobottien käyttäjämaata teki viimekin vuonna 74 prosenttia uusien robottien hankinnoista. Nämä viisi ovat Kiina, Japani, Korean tasavalta, Yhdysvallat ja Saksa.

Kiina on edelleen maailman suurin teollisuusrobottien markkina. Sen osuus uusista asennuksista oli 36 prosenttia. Viime vuonna Kiinassa asennettiin noin 154 000 teollisuusrobottia. Tämä on yhden prosentin vähemmän kuin edellisenä vuonna, mutta enemmän kuin Euroopassa ja Amerikassa yhteensä. Asennusten arvo oli 5,4 miljardia dollaria eli yli viidenneksen enemmän kuin vuonna 2017.

Kiinan politiikan mukaisesti maan omat valmistajat kasvattivat osuuttaan kotimarkkinoilla viisi prosenttiyksikköä 27 prosenttiin. Ulkomaisten merkkien asennukset laskivat seitsemän prosenttia noin 113 000 yksikköön. Vähennys johtuu osaksi heikentyneestä autoteollisuudesta.

Japanin robottimyynti on kasvanut keskimäärin 17 prosenttia vuodesta 2013 alkaen. Viime vuonna myynti kasvoi 21 prosenttia noin 55 000 kappaleeseen, mikä on maan kaikkien aikojen korkein arvo. Japani on edelleenmaailman suurin teollisuusrobottien valmistaja. Se toimitti 52 prosenttia maailman tarjonnasta vuonna 2018.

Yhdysvalloissa asennukset kasvoivat kahdeksatta vuotta peräkkäin uuteen huippuunsa 40 300 yksikköön.  

Korean tasavallassa vuotuiset robotti-asennukset vähenivät 5prosenttia 38 000 yksikköön. Koreassa robottimarkkinat ovat vahvasti riippuvaisia ​​elektroniikkateollisuudesta, jolla oli vaikea vuosi. Siitä huolimatta asennukset ovat lisääntyneet keskimäärin 12prosenttia vuodessa vuodesta 2013.

Saksa on maailman viidenneksi suurin robottimarkkina ja Euroopassa ykkönen. Seuraavina ovat Italia ja Ranska. Vuonna 2018 myytyjen robottien määrä kasvoi 26 prosenttia ja oli lähes 27 000 yksikköä, mikä on uusi kaikkien aikojen ennätys. Saksassa veturi on autoteollisuus.

 Robot Densities by country WR2019 graph 750

Autoteollisuus uskoo edelleen robottien voimaan. Lähes 30 prosenttia viime vuoden uusista teollisuusroboteista meni autoteollisuuteen. Saksan 27 000 uudesta teollisuusrobotista 15 673 kappaletta meni autoteollisuudelle.

Mielenkiintoista on, että Intiassa, joka oli OICA: n tuotantotilastojen mukaan maailman neljänneksi suurin ajoneuvojen tuottaja, oli autoteollisuuteen asennettu vain noin 2100 teollisuusrobottia.

Vuonna 2018 elektroniikkalaitteiden ja -komponenttien maailmanlaajuinen kysyntä laski huomattavasti Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasodan vuoksi. Alan teollisuuden robottiasennukset laskivat 14 prosenttia huipputasolta 105 000 yksikköön vuonna. 

Melkein 79 prosenttia sähkö- ja elektroniikkateollisuuden robottihankinnoista asennettiin Kiinaan (43%), Koreaan (19%) tai Japaniin (17%). 

Metalli- ja koneteollisuus vahvistui viime vuonna kolmanneksi suurimmaksi asiakasteollisuudeksi 43 500 yksikköllä. 

Metalli- ja koneteollisuus oli suurin asiakasteollisuus Suomessa (44%), Ruotsissa (42%), Sveitsissä (40%), Belgiassa (30%), Itävallassa (27%), Italiassa (26%) ja Tanskassa (21%). 

 Total Annual Installations 2013 2022 WR2019 750

Euroopan unionilla on meneillään tai käynnitymässä useita robottien käyttöä ja hankinta tukevia teknologiaohjelmia.

RIMA, DIH², L4MS, TRINITY – ohjelmat tarjoavat pk-yrityksille mahdollisuuksia päästä kiinni robotiikan hyötyihin asiantuntijoiden ja julkisen rahoituksen avulla. 

RIMA – Robotics for Inspection and Maintenance etsii uusia sovelluksia robotiikan avulla tehtävälle tarkastus- ja huoltotoiminnalle. Avoin haku on suunnattu pk-yrityksille ja sitä hiukan isommille yrityksille, joita kiinnostaa toimittaa suurelle yritykselle robotiikkapohjainen huolto- ja tarkastusjärjestelmä.

Ratkaisuja etsitään kuudelle alueelle: vesi- ja jätevesi-infra, tiet, rautatiet ja kaupunki-infra, liikenne yleisemmin, ydinvoimateollisuus, öljy ja kaasu, energian tuotanto ja jakelu. Asiantuntijaraati seuloo EU:n alueelta 25 projektia, joita RIMA lähtee tukemaan. Tarkoituksena on kehittää ratkaisuja, jotka ovat kaupallistettavissa laajemmin.

Rahoitusta myönnetään portaittain sitä mukaan, kun kehitystyö etenee. Teknologian siirtokokeiluissa rahoitus voi nousta 300 000 euroon hanketta kohden. Demonstraatioissa taas osoitetaan kokeiltavan robotiikkajärjestelmän soveltuvuus, ja niissä rahoituksen katto on 100 000 euroa per hanke.

DIH² Accelerating Production etsii ennen kaikkea valmistavan teollisuuden pk- ja midcap-yrityksiä ja toisaalta teknologiatoimittajia ja -integraattoreita, joita kiinnostaa tuotannon joustavuuden lisääminen robotiikan avulla. EU tarjoaa hankkeen kautta yrityksille rahoitusta, koulutusta ja IoT-alustan, jotta ne voivat kehittää itselleen joustavampia tuotantojärjestelmiä.

Ensimmäisen vaiheen avoin haku on auki, ja valmistavan teollisuuden yrityksen kannattaa hakeutua mukaan, kun sillä on tuotannon joustavuuteen liittyvä ongelma ratkaistavaksi. Haasteen esittäjällä saa olla mahdollinen ongelman ratkaisija tiedossaan ja tämä voi hakea mukaan ohjelmaan. 

Toisen vaiheen hakuun valmistaudutaan hankkeen tuella, ja siinä valitaan EU-tasolla 26 tiimiä. Varsinaiseen toteutukseen pääseville tiimeille on luvassa jopa 248 000 euron rahoitus ja ensiluokkaiset teknologiansiirron tukipalvelut.

L4MS – Smart Logistics for Manufacturing vauhdittaa pk-teollisuuden tehtaiden sisälogistiikan automatisointia robotiikan avulla. Esimerkiksi tuotannon nopeus ja joustavuus ovat nostettavissa uudelle tasolle, jos osien kuljetukset tehtaan sisällä automatisoidaan ja otetaan mobiilirobotit käyttöön.

Mukaan haetaan valmistavan teollisuuden yrityksiä, jotka tarvitsevat edistyneitä sisälogistiikan ratkaisuja ja ovat valmiita esittelemään hakemuksessa oman tilanteensa ja haasteensa. Toisaalta haetaan tahoja, joilla on tarjota skaalautuvia ratkaisuehdotuksia sisälogistiikan haasteisiin.

Ohjelmaan otetaan  2–3 kumppaniyrityksen tiimejä.

Ohjelmaan valittavat yritykset saavat asiantuntija-apua niin teknologian kuin liiketoimintamallin kehittämiseen. Kymmenen tiimiä pääsee hiomaan hankkeensa kilpailukuntoon, ja asiantuntijapaneeli valitsee niistä kuusi varsinaiseen ohjelmaan ja 250 000 euron rahoituksen saajiksi. TRINITY – haku aukeaa marraskuussa

Tampereen yliopiston koordinoima TRINITY-hanke esittelee lähes kaksikymmentä kehittynyttä tuotantosovellusta pk-yritysten tarpeisiin. Demonstraatiot hyödyntävät robotiikan, teollisen internetin ja tietoturvan uusimpia teknologioita.

TRINITYn avoin haku alkaa marraskuussa 2019 ja päättyy helmikuussa 2020. Hanke tarjoaa tutkimus- ja kehitysrahoitusta yritysten omiin sovelluskokeiluihin. 

Kaikki haut ovat auki EU:n laajuisesti ja hakemuksia kertyy satoja, mutta loppuvaiheissa mukana olevat hankkeet lasketaan kymmenissä. Kaikki kiinnostuneet eivät siis pääse toteuttamaan suunnitelmiaan ohjelmien tuella.

Hakeminen ei silti mene hukkaan. Hakukierroksilla laadukkaiksi todetut ideat ja hankkeet voivat saada kotimaista tai alueellista rahoitusta, haun aikana syntyneet verkostot auttavat yrityksiä eteenpäin robotiikkahankkeissaan ja ylipäänsä jo teeman nostaminen esille kannattaa.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.