Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Lisää tätä

investoinnit

Elinkeinoelämän keskusliitto julkaisi kesäkuussa tapansa mukaan yhteenvedon suomalaisen teollisuuden investointisuunnitelmista. Investointien rakennuksiin ja tuotantokalustoon odotetaan tänä vuonna nousevan melkein 4,1 miljardiin euroon. Se tarkoittaa yhdeksän prosentin kasvua. Tämä luku ei sisällä energiantuotantoon ja -jakeluun tehtäviä investointeja. Ne yksin ovat yli kolme miljardia ja kasvavat edelleen.

Aivan erityisen ilahduttavaa on, että teollisuuden tutkimus- ja tuotekehitysmenot, jotka laskivat yhteen menoon kymmenen vuotta, kääntyivät viime vuonna nousuun, ja nousu jatkuu edelleen. Tutkimus- ja tuotekehitys toiminnan arvo on EK:n investointiennusteen mukaan tänä vuonna reilut 2,5 miljardia.

Suunta on hyvä, mutta valitettavasti investointien määrä on edelleen riittämätön. Investointiaste eli kiinteiden investointien suhde tuotannon jalostusarvoon on yksitoista prosenttia. Vaikka mukaan laskettaisiin tk-investoinnitkin se on kahdeksantoista prosenttia. Luvut ovat alle länsieurooppalaisen keskitason. Virossa se on luokkaa 25 ja Ruotsissa vielä korkeampi.

Kymmenen vuotta sitten investointiaste oli Suomessakin melkein 27 prosenttia. Melkein yhtäjaksoisen pudotuksen takana on tuotekehitystoiminnan pieneneminen. Kovin syvälle ei tarvitse kaivaa, kun jo paljastuu, että miinusmerkkien takana on elektroniikkateollisuus ja Nokia.  

Tilastokeskuksen mukaan teknologiateollisuuden kiinteiden investointien arvo vuonna 2017 oli 1 490 miljoonaa euroa. EK:n Investointitiedustelun mukaan investoinnit kasvoivat viime vuonna ja investointien arvo oli noin 1 700 miljoonaa euroa. Kasvun odotetaan jatkuvan tänä vuonna reiluun 1 900 miljoonaan euroon. Tämä on enemmän kuin vielä alkuvuonna odotettiin.

Kone- ja metallituoteteollisuuden investoinnit kasvoivat investointitiedustelun ennakkotiedon mukaan viime vuonna noin 960 miljoonaan euroon ja tänä vuonna kasvu näyttäisi jatkuvan 1,15 miljardiin euroon, vaikka alkuvuonna odotettiin suunnan selvästi muuttuvan.

Myös elektroniikka- ja sähköteollisuudessa investointien odotettiin kääntyvä laskuun, mutta niin ei taidakaan käydä.  Niiden odotetaan pysyvän viimevuotisella vajaan 390 miljoonan euron tasolla.

Energia-ala on aivan oma lukunsa investointitoiminnassa. Sen investointien taso on jo vuosia ollut korkealla tasolla ja kasvaa taas kuusitoista prosenttia. Ala käy läpi voimakasta murrosta kahdella rintamalla. Uusiutuvien ja päästöttömien tuotantomuotojen rakentamiseen käytetään paljon rahaa, ja samalla sähkönjakelun verkkoa kaivetaan turvaan myrskyiltä ja kaatuvilta puilta - myös korkein kustannuksin.

Kemianteollisuuden investointimäärä on vaihdellut melkoisesti. Toissavuoden miljardi vaihtui viime vuoden 680 miljoonaan ja noussee nyt uudestaan 820 miljoonaan.


Metsäteollisuuden luku on kahdessa vuodessa pudonnut 816 miljoonasta alle 500 miljoonan. Tulevat selluhankkeet, jos ne toteutuvat, nostavat luvut taas kerralla miljardiluokkaan.

Elintarviketeollisuus investoi toissa vuonna Suomeen 554 miljoonaa euroa. Viime vuonna investointien arvo laski 300 miljoonaan euroon. Tänä vuonna investointien ennakoidaan taas kääntyvän kasvuun ja niiden arvo olisi vajaat 340 miljoonaa euroa.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.