Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
 

Valmistavan teollisuuden juhlapäivät

people 692005 1920

Tampereella on alkamassa yksi Euroopan suurimmista valmistamiseen liittyvistä teknologia-alan tapahtumista. MPD - Manufacturing Performance Days kerää vuodesta toiseen varsin suuria nimiä esiintyjiksi. Esimerkiksi tällä kertaa yhden pääpuheenvuoron pitää tutkija, professori, konsultti ja taistelulentäjä Hermann Simon.

Hän on aikaisemminkin esiintynyt MPD:ssä. Pari vuotta sitten hän piti vaikuttavan puheenvuoron eurooppalaisesta Mittelstandista ja Hidden Championeista. Moni ajattelee, että talouden veturi on suurteollisuus. Simon osoittaa, että oikeasti se on muutamien satojen työntekijöiden yritykset, jotka ovat hyvin kapeilla tuotesektoreillaan globaaleja ja tuntevat asiakkaidensa tarpeet perinpohjin.

Nämä yritykset ovat fanaattisia laadun ja teknologian suhteen.

Silloin professori Reijo Tuokko sanoi, että nyt on sellaiset puhujat, että tätä ei ehkä koskaan Suomessa ylitetä.

No nyt on hyvä mahdollisuus mennä ainakin tasoihin, kun Simonkin on taas Suomessa.

MPD:n ydinviesti käsittelee teknologiaa, erityisesti digitaalisuutta.

Oletko huomannut, että IoT, jota pari vuotta sitten tuli joka tuutista, on nykyisin puheissa aika lailla pienellä volyymilla. Tarkoittaisikohan se sitä, että palopuheet alkavat muuttua teoiksi. Nyt puhutaan suurina ilmiöinä digitalisaatiosta, digitaalisista kaksosista, AI:sta ja robotiikasta. Näistä puhutaan myös MPD:ssä.

Yrityksissäkin puhutaan korkealentoisia, mutta tehdään käytännönläheisiä asioita.

Teknologiamurrokset kuten IoT tai digitalisaatio tai tekoäly saattavat asioita sivummalta seuraavan maallikon silmissä näyttää loogisilta ja helpoilta. Jos ne olisivat sitä, niitä käytettäisiin jo laajasti. Todellisuudessa ne ovat suuria portaita taitavillekin yrityksille, eikä suuria portaita harpota tuosta vaan.

Asiantuntevuuskin on harhauttava käsite. Ei kukaan ole asiantuntija armolahjojensa vuoksi, ellei sinnikkyyttä ja pohjatonta tiedonhalua lueta armolahjaksi. Asiantuntija on asiantuntija, koska hän peruskoulutuksen jälkeenkin väsymättä ja kyllästymättä ottaa selvää asioista, pysyttelee kärryillä ja opettelee uutta. Usein omalla ajallaan. On aika selvää, että näistä ihmisistä yritykset joutuvat kaikin keinoin pitämään kiinni.

Nyt monet yritykset ovat tällaisen suuren portaan edessä ja toteavat, että jalka ei nouse tuonne millään konstilla. Ne alkavat miettiä, miten se se voitaisiin jakaa pienempiin portaisiin, ja miten edes näille pikkuportaille saataisiin lähtemään nekin, joilla ei ole tätä todellisten asiantuntijoiden paloa sisällään.

Niillä ei oikeastaan ole muuta keinoa, kuin järjestelmällisesti ja järkevästi parantaa omia valmiuksiaan eli oppia uusia asioita ja ottaa käyttöön uusia teknologioita ja saada mahdollisimman moni ihmisistä kiinnostumaan siitä, mitä on näillä pikkuportailla, jotka ehkä johtavat sen ison portaan päälle.

Näiden pikkuportaiden nimi ei ole IoT eikä AI, vaan ne ovat antureita, lähettimiä, verkkoja, teollisuustietokoneita, pilviä ja grafiikkaa. Joillekin ne ovat matematiikkaa, mallinnusta tai vaikka bayesilaisen tilastotieteen käytännön sovelluksia.

MPD kannattaa kokea. Jos saksalaisprofessorin jorina ei nappaa -mitä sopii kyllä ihmetellä - paikalla on myös yrityksiä, jotka ovat ravanneet pikkuportaita, niin oikeita kuin vääriäkin, ja tietävät kertoa mitä se yrityksen arjessa tarkoittaa. Siellä on puhumassa myös niitä yrityksiä, jotka kuvittelevat päässeensä ison portaan päälle, ja kertovat mitä sieltä näkyy.

Osaatko arvata?

Tietysti näkyy seuraava porras. Niin korkea, että sen päälle jalka ei nouse millään. Se tässä niin hienoa onkin.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.