Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Hyvät pärjää

   euro 96289 1920

Suomi pääsi noususuhdanteen imuun yli kaksi vuotta muuta euroaluetta myöhemmin. Kaikeksi onneksi Suomen teknologiayritysten kasvu tuntuu jatkuvan, vaikka Saksa, Ranska ja Italia ovat jo kääntyneet uuteen suhdannevaiheeseen.

Teknologiateollisuus ry kysyy säännöllisesti jäseniltään tietoja niiden saamista uusista tilauksista ja tilauskannasta. Niiden valossa tilanne on oikein hyvä. Myös tarjouspyyntöjä on liikkeellä nyt enemmän kuin viime vuoden lopulla eli kilpailukykyisillä yrityksillä korkeasuhdanne toistaiseksi jatkuu.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päivitti viime kuussa maailmantalouden kasvuennusteitaan.  Vuonna 2017 maailmantalous kasvoi lähes neljä prosenttia. Viime vuonna kasvua oli vielä 3,6 prosenttia. Tänä vuonna kasvua saadaan enää 3,3 prosenttia.

Seitsemässäkymmenessä prosentissa maailman maista kasvunäkymä on nyt matalampi kuin vielä tammikuussa.

Uutiset ovat huolestuttavia, varsinkin kun hidastuminen koskee myös suuria euromaita ja erityisesti Saksaa, joka on ollut Euroopan ja Suomenkin talouden veturi. Tilanne on erityisen heikko teollisuudessa. Uudet tilaukset että tilauskanta vähenevät edelleen, eikä uusia työpaikkoja juuri synny.

Talouskasvu on hidastunut myös Yhdysvalloissa, joskin siellä teollisuustuotanto lisääntyy edelleen. Sikäläinen valtionpäämies sanoi, jossain vaiheessa, että kauppasodat ovat mukavia ja helppoja voittaa. Kauppasota Kiinan kanssa kuitenkin tuntuu rasittavan Yhdysvaltoja enemmän kuin Kiinaa. Kiina on ottanut käyttöön useita finanssi- ja rahapoliittisia elvytystoimia kasvun nopeuttamiseksi. Teollisuustuotannossa ja rakentamisessa on jo näkyvissä pientä elpymistä. Kauppasodan johdosta kasvunäkymät pysyvät epävarmoina.

Suomen talous pääsi kasvuun jälkijunassa. Talven aikana Suomen takamatka kasvussa on jonkin verran kaventunut ja näyttää pienenevän myös keväällä.

Teknologiateollisuuden liikevaihto Suomessa kasvoi kuusi prosenttia viime vuonna 77 miljardiin euroon. Kasvua oli viime vuonna tasaisesti kaikilla päätoimialoilla.

Liikevaihdon kasvusta noin puolet on ollut volyymikasvua ja toinen puoli raaka-aineiden ja komponenttien maailmanmarkkinahintojen noususta aiheutunutta myynnin arvon nousua. Yritysten saamien uusien tilausten määrä on pysynyt korkealla tasolla vuoden ensimmäisen neljänneksen, ja  liikevaihdon kasvukin tuntuu jatkuvan.

Teknologiateollisuuden mukaan alan yritykset Suomessa saivat uusia tilauksia 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kuusi prosenttia suurempi kuin joulukuun lopussa ja 14 prosenttia suurempi kuin vuoden 2018 maaliskuussa.

Myös tarjouspyyntöjen määrä on keväällä kääntynyt uuteen kasvuun.

 

Tilanteessa poikkeuksellista on telakoiden suuri osuus tilauskannasta. Telakkateollisuuden vahvistuminen tuo kuitenkin kasvua laajasti eri toimialoille.

Vuoden 2014 alun jälkeen toteutuneesta tilauskannan kasvusta noin 60 prosenttia koostuu laivatilauksista. Tilauskannassa olevista laivoista viimeisin toimitetaan näillä näkymin vuonna 2024.  

Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella teknologiateollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan keväällä suurempi kuin vuosi sitten.

Teknologiateollisuuden yrityksissä oli henkilöstöä maaliskuun lopussa 318 500 eli lähes 7 500 enemmän kuin viime vuonna. Tämän lisäksi yrityksillä oli vuokratyövoimaa lähes 20 000 henkilöä.

Rekrytoinnit lisääntyivät alkuvuonna uudelleen. Rekrytointeja oli yhteensä 12 500. Pk-yritysten osuus rekrytoinneista oli 61 prosenttia. Yrityksestä riippuen henkilöstöä joko lisättiin tai korvattiin eläkkeelle siirtyneitä ja työpaikkaa vaihtaneita.

 

Elektroniikka- ja sähköteollisuuden liikevaihto Suomessa kasvoi neljä prosenttia 15,3 miljardiin  euroon. Tämän vuoden tammikuussa kasvua oli 11 prosenttia.

Alan tilaukset ovat olleet kasvusuunnassa jo lähes kolmen vuoden ajan.

Kone- ja metallituoteteollisuuden liikevaihto Suomessa kasvoi kuusi prosenttia 31,7 miljardiin euroon.

Uusien tilausten arvo on pysynyt pysyi hyvällä tasolla alkuvuodenkin. Tilauskannan arvo oli maaliskuun lopussa kahdeksan prosenttia suurempi kuin joulukuun lopussa ja 16 prosenttia suurempi kuin viime vuoden maaliskuussa.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.