Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
 

Muovi on koneenrakentajan ongelma

soundproofing 1864520 1920

Euroopan unioni julkaisi viime vuoden alkupuolella ensimmäisen muovistrategiansa. Sen tarkoituksena on saada edes Euroopassa aisoihin hallitsemattomaksi kasvanut kertakäyttöisten muovituotteiden päätyminen metsiin, meriin ja ravintoketjuihin.

Syksymmällä EU-parlamentti hyväksyi strategian mukaisen esityksen, joka kieltää joukon kertakäyttöisiä muovituotteita. Esityksellä halutaan estää kertakäyttöisten muovisten vanupuikkojen, aterimien, lautasten, mehupillien, sekoitustikkujen ja ilmapallotikkujen myyminen EU:ssa vuodesta 2021 alkaen.

Ennen kuin esityksestä tulee laki, sen on saatava vielä komission ja jäsenmaiden hyväksyntä.

Muovi on hieno ja kestävä materiaali erityisesti pakkaamisessa. Se on ansiottaan saanut huonon maineen, koska sen käyttöä, keräystä ja kierrätystä ei ole järjestetty ja säännelty riittävästi. Sääntely ei kaikessa ole mukava ja elämää helpottava asia, mutta tässä se on paikallaan, koska muuten homma ei näytä toimivan.

Mainittujen tuotteiden lisäksi muovin käyttöä monien elintarvikkeiden annospakkauksissa halutaan vähentää. Näitä ovat esimerkiksi hampurilaisten ja valmiiden voileipien rasiat ja virvoitusjuomien pullot.

Kaupassa hedelmävaakojen vieressä olevien kevyiden muovipussien kielto kaatui parlamentin äänestyksessä. Kielto haluttiin kohdistaa tuotteisiin, joille on olemassa valmis, vähemmän ongelmallinen korvaaja. Kevyelle muovipussille ilmeisesti ei parlamentaarikkojen mielestä ole.

Melkein kaikessa bisneksessä, myös teknisessä kaupassa ja kappaletavarateollisuudessa käytetään muovia toimitusketjun jossain vaiheessa. Logistiikasta vastaavien on nyt korkea aika katsoa muita vaihtoehtoja, ja ainakin pakkausjätteen keräystä ja kierrätystä, koska muovi ei ole hyvässä huudossa. Se on joutunut ikävään julkisuuden valokeilaan.

Polystyreenin eli styroksin käyttöä on jo rajoitettu. Ehkä seuraavaksi se kielletään pakkaamisessa.

Suomessa ja muuallakin Euroopassa muoviteollisuus on arvostellut parlamentin esitystä siitä, että se rankaisee teollisuutta vaikka ongelma on jätteen keräyksessä ja kierrätyksessä. Onhan se niinkin, mutta on kyllä muoviteollisuudenkin intresseissä järjestää asiat niin, ettei heidän tuotteistaan synny näin suurta ongelmaa.

Tämähän on vähän niin kuin autoteollisuus sanoisi, ettei liikenteen turvallisuus kuulu heille, koska ongelma on holtiton ajaminen ja huonot tiet.

 

Muovia tuotetaan maailmassa noin 400 miljoonaa tonnia vuodessa. Siitä vain muutama prosentti päätyy meriin, mutta sitä on tarpeeksi aiheuttamaan ongelmia. EU-alueella syntyvästä muovijätteestä 39 prosenttia poltetaan ja 30 prosenttia kierrätetään. Loppu päätyy kaatopaikoille. Luontoon karkaava jäte ei ole näissä luvuissa.

Nykyiset polymeerit tehdään öljyteollisuuden sivuvirroista. Suomen Akatemia rahoittaa tutkimushanketta, missä haetaan muovista tehtäville tuotteille korvaajia lignoselluloosasta saatavista biopolymeereista.

Kuidut voidaan pilkkoa nanoselluloosaksi ja nanoligniiniksi ja näin saada niihin täysin uusia ominaisuuksia. Niitä voitaisiin käyttää myös esimerkiksi likaantuneiden vesien puhdistuksessa.

Aalto-yliopiston johtamassa tutkimuksessa on kehitetty myös styroksille korvaajaa.  Biomassasta voidaan valmistaa kuituvaahtoa, jota voi pakkaamisen lisäksi käyttää lämpö- ja äänieristeenä.

Toinen kehityssuunta muoviongelman ratkaisemisessa on kierrätystekniikan kehittäminen. Muovit voidaan purkaa uudelleen käytettäviksi molekyyleiksi kemiallisesti tai biologisesti, bakteerien avulla. Se voisi johtaa tilanteeseen, jossa muovijätteellä olisi arvo, ja sen kerääminen olisi kannattavaa. Tätä tosin vaikeuttaa se, että neitseellisenkään muovin raaka-aineet eivät ole kovin kalliita.

Euroopan unionin muovistrategia on lopulta vain vaatimaton alku globaalin muoviongelman ratkaisussa. Markkinamekanismeihin liittyvät mallit kertakäyttöisten tuotteiden keräämiseksi eivät tunnu olevan sellaisia, että ne vaikuttaisivat nopeasti. Arvoton muovikääre tai -pilli kirpoaa piittaamattoman kuluttajan kädestä liian helposti. Siksi voi olla paikallaan, että asiassa edetään valmistajiin ja myyjiin kohdistuvien kieltojen kautta. Näillekin uuteen tilanteeseen sopeutuminen voi olla vaikeaa, mutta lopulta ne kuitenkin tekevät sen. Ryhtyihän autoteollisuuskin kehittämään turvaratkaisuja, kun niitä kieltojen kautta alettiin vaatia.

Kaikkein tärkeintä olisi kuitenkin nopeasti vaikuttaa niihin maihin, joista suurimmat jätevirrat meriin tulevat, ja niihin maihin, jotka dumppaavat omia jätevuoriaan kehitysmaihin.

Tämän lisäksi kehittyneiden maiden tehtäväksi jää huolehtia siitä, että meriin ja metriin jo päätynyt muovijäte kerätään pois. Siinä on haastetta suomalaisille koneenrakentajillekin.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.