Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Se on voima joka jyllää

overcoming 2127669 1280

 

Tilanne on erikoinen. Suomessa on liikkeellä kaksi ydinvoimalahanketta - toinen lähtökuopissaan ja toinen loppusuoralla. Lisäksi ilmastonmuutoskeskustelu käy todella kovilla kierroksilla. Uhkakuvia ja ratkaisumalleja puidaan keskustelutilaisuuksissa ja mediassa päivittäin. Silti ainoa tunnettu laajamittainen päästötön tapa tuottaa energiaa eli ydinvoima on kadonnut julkisuudesta.

Säteilyturvakeskuksen näyttämä vihreä valo Olkiluodon kolmannelle reaktorille ohitettiin tiedotusvälineissä olankohautuksella. Vanha totuus on, että yksi huono uutinen syö kymmenen hyvää. Epäonnistumiset ja viivytykset työmaalla on raportoitu tunnontarkasti, ja työn edistyminen on saanut jäädä vähemmälle. Silti olisi odottanut, että Stukin positiivinen lausunto olisi johtanut näyttävämpiin reportaaseihin.

Jos tästä eteenpäin Olkiluodon hanke etenee suunnitelman mukaan, Voimala liitetään verkkoon lokakuussa, ja heti ensi vuoden tammikuussa päästään säännölliseen sähköntuotantoon.

Hankkeen aatteelliset vastustajat esittivät jo alkumetreillä viisitoista vuotta sitten, että ydinvoima ei ole hinnaltaan kilpailukykyistä. Tämän asian pyörittely voi olla aika lailla teoreettista, ja sopivia laskentatapoja löytyy niin väitteen tukemiseksi kuin sen kaatamiseksikin.

Tuntuu kutenkin erikoiselta, että luonnonsuojelijat haastoivat hintanäkemyksillään ydinvoimayhtiöiden asiantuntijat ja omistajat. Varsinkin kun yhtiöt olivat valmiita pistämään omat rahansa siihen kiinni. Näillä on kuitenkin yksityiskohtaista tietoa neljän eri yksikön tuotannosta ja energiamarkkinoista muutenkin.

Ydinvoiman vastustamiseen voi olla paljon hyviä syitä, mutta hinta ei ole yksi niistä.


Olkiluodon voimalan omistaa Teollisuuden Voima Osakeyhtiö, ja voimalan tuottaman sähkön saavat yhtiön B-sarjan osakkeiden omistajat omistustensa suhteessa,  omakustannusperiaatteella. Osakkeista yli puolet omistaa samalla Mankala-periaatteella toimiva Pohjolan Voima. Sen omistajat taas ovat suomalaisia energiateollisuudessa ja raskaassa teollisuudessa toimivia yrityksiä, jotka ovat suorastaan riippuvaisia sähkön hankinnan kustannuksista ja luotettavuudesta.

Teollisuuden Voimalla, sen omistajilla ja omistajien omistajilla on mennyt paljon odotettua enemmän rahaa Olkiluodon kolmannen reaktorin viivästyksiin. On arvioitu, että niiden vuoksi hanke ei tule koskaan pääsemään kokonaisuutena voitolle. Voi olla. Jos omistajat nyt pääsisivät ajassa takaisin hetkeen, jolloin rakentamispäätös tehtiin, he ehkä päättäisivät toisin. Mutta eihän se ole mahdollista.

Nyt kuitenkin on näkyvissä tilanne, jossa sähköä alkaa tulla. Sitä tulee paljon, tasaisesti ja luotettavasti, ja jos aikaisemmista ydinvoimaloista voi mitään päätellä, tuotannon muuttuvat kustannukset ovat verraten matalat ja ennen kaikkea vakaat. Juuri tällaista sähköä tarvitsevat UPM, Stora-Enso ja Outokumpu, jotka ovat Pohjolan Voiman omistajia ja Olkiluodon sähkön käyttäjiä. Niiden näkökulmasta tappiot on jo otettu, ja nyt on voittojen vuoro.

Yhteiskunnan näkökulmasta suuri ydinvoimayksikkö on iso tekijä, joka muuttaa monta asiaa sähkömarkkinoilla ja taloudessa yleensä. Eikä pidä vähätellä sitäkään, että kolmosreaktorin tuotanto on päästötöntä sähköä. Se korvaa hiilen ja turpeen polttoa ja parantaa Suomen päästötasetta. Vaihtoehtoisesti se korvaa tuontisähköä ja parantaa vaihtotasetta.

Ehkä tärkein asia voimalan valmistumisessa on kuitenkin se, että se tekee Suomesta ainakin energian suhteen houkuttelevamman ympäristön kaikenlaiselle taloudelliselle toiminnalle.

Ehkä se vielä käynnistää samanlaisen positiivisen kierteen, kuin minkä Äänekosken biotuotetehdas, Uudenkaupungin autotehtaan investoinnit ja länsirannikon telakoiden menestys käynnistivät.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.