Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Viisi listahittiä

concert 1149979 1920

Vuoden vaihteen tietämillä ammattilaistenkin lehdet ja verkkopalvelut täyttyivät listoista: seitsemän trendiä, jotka muuttivat robotiikkaa päättyvänä vuonna, kahdeksan IoT-läpimurtoa, joita ei tapahtunutkaan, ja kymmenen asiaa, jotka ensi vuonna hoitaa tekoäly.

Oikeissa medioissa oikein tarjoiltuna ne voivat olla oikeinkin valaisevaa luettavaa, varsinkin jos jättää oikein tiukat aikatavoitteet omaan arvoonsa. Asiantuntijoiden laatimina niiden arvo ei ole pelkkää viihdearvoa.

Tämä tapa esittää lukijoille ajan ilmiöitä on niin antoisa, että se houkuttelee ottamaan seuraavan askeleen. Tässä listattuna viisi listausta tekniikasta, joiden osuvuutta kannattaa tänä vuonna seurata.


10 robotic companies to watch in 2019

The Robotreport seuraa herkeämättä ja laajalti robotiikka-alan uutisia, tapahtumia, yrityksiä, pääomasijoituksia ja uusia tekniikoita niin teollisuuden, tutkimuksen kuin hoivankin näkökulmasta - ja laatii jatkuvasti listauksia trendeistä ja teknologioista. Tämän vuodenvaihteen sisältöä ovat listaus viime vuoden merkkitapauksista sekä alkaneen vuoden kiinnostavimmista startupeista ja tärkeimmistä yrityksistä.

Yrityslista on huomiotaherättävä. Mukana on kuin onkin yksi teollisuusrobottien valmistaja. Ei kuitenkaan ABB tai Yaskawa vaan Universal Robotics, joka tekee niitä pieniä ja yksinkertaisia coboteja vaihetyöntekijöiden kavereiksi.

Kaksi yrityksistä työskentelee kuljettajattomien autojen parissa ja kolme itsenäisesti hankalissakin ympäristöissä liikkuvien laitteiden kanssa. Tähän ryhmään luen ihmisten ja eläinten askellusta matkivat sekä hyönteisten tavoin lentävät koneet.

Listan suurimmat yritykset ovat maailman suurimpia yrityksiä. Ne ovat kiinnostuneita yleensä robottijärjestelmistä ja pilvipalveluista.

Listan outolintu ellei jopa pahan ilman lintu on joka paikkaan nokkansa työntävä Facebook. Sosiaalisen median yhtiö rekrytoi kaikessa hiljaisuudessa robotiikan asiantuntijoita, osallistuu tutkimusohjelmiin ja on jopa julkaissut patentteja, joilla ei ole mitään tekemistä kissavideoiden tai selfieiden kanssa. Jotain se robotiikan alueella suunnittelee, mutta kukaan ei tunnu tietävän mitä.


My 5 robotic trends of 2019 (from a business lens)

Listan laatija Justin Currie on teknologiayhtiö Genesis Roboticsin toimitusjohtaja. Hänen viisikohtaisessa listassaan on oikeastaan vain yksi asia. Robotiikassa koittaa se päivä, jolloin pioneerit ja propellihatut ovat puuhansa puuhastelleet, ja isot pojat astuvat kehään.

Teollisuusrobottien markkinoilla se tarkoittaa sitä, että kaikki nousee ja laskee sen mukaan mitä Kiinassa tapahtuu. Logistiikan automaatiossa, pilvijärjestelmissä  ja kuluttajarobotiikassa jylläävät muut kuten Amazon, Google ja Microsoft.

Currie nostaa pointeissaan suurten yritysten lonkerot esiin kiinnostavalla tavalla.


6 Top 3D Printing Stories from 2018

3D-tulostus on eri kohdalla kehityskaaressaan kuin robotiikka. Tulostamiseen liitetään vielä villimpiä visiota kuin robotiikkaan. Sillä todella on potentiaalia muuttaa tapoja, joilla tavaroita tehdään.

Suuret yritykset eivät kuitenkaan ole vielä innostuneet sen paremmin polymeerien kuin metallienkaan tulostuksesta muuten kuin käyttäjinä.

Vaikka eivät aivan Googlen ja Microsoftin luokassa olekaan, Hewlett Packardia ja Basfia voidaan pitää suurina yrityksinä, ja ne molemmat esiintyvät tässä Engineering.com -sivuston listauksessa. HP laitevalmistajana ja kemiajätti BASF raaka-aineiden kehittäjänä. Muut listan sijat menevät omia menetelmiään kehittäville startupeille.

Evolve Additive tuo tuo polymeeria jauheena kappaleen pintaan kerros kerrokselta painotekniikkaa muistuttavalla menetelmällä. Originin kone ja prosessi laajentavat yhteistyössä BASFin kanssa tulostettavien materiaalien valikoimaa. Digital Alloys tulostaa metalleja, mutta ei käytä jauhetta ja laseria, vaan lankaa ja tuo sulatuksessa käytettävän sähköenergian samaa lankaa pitkin.

Velo3D sen sijaan luottaa edelleen laseriin ja jauheeseen, mutta kehittää menetelmiä, joilla muutoksia työtilan olosuhteissa voidaan paremmin ottaa huomioon koneen ohjauksessa. Velo3D aloittaa vaikean lasersintrauksen kummallisuuksien ennakoinnin ennustamalla miten tuloste tulee poikkeamaan mallista ja kompensoimalla muutoksia etukäteen.


5 AI trends to Watch 2019

Yhdysvaltalainen mediayhtiö Forbes saattaa olla kaikkein innokkain trendilistojen laatija. Sen tekoälylistaus vuodenvaihteessa ei käsittele niinkään tekniikkaa kuin tekoälyn vaikutuksia taloudessa. Kiinnostavaa silti.

Listalla on tutut pelottelut menetettävistä työpaikoista ja visiot läpimurroista lääketieteessä. Kaikkein kiinnostavin lienee kohta, jossa Forbes ennustaa tekoälyn lisäävän merkittävästi tekoälytutkijoiden tarvetta. Näin todella saattaa käydä.


Viisi asiaa tekoälystä, jotka tulisi tietää

VTT:n tutkimusprofessori Heikki Ailisto julkaisi ennen vuodenvaihdetta VTT:n blogisarjassa kirjoituksen, joka on kaikkia edellisiä parempi, koska se on totta jo nyt.

Ailisto listaa tekoälyyn liittyviä tosiasioita, joiden avulla alaa koskevaa keskustelua voi ymmärtää paremmin. Ennen kaikkea voi päätellä mikä on hypeä ja mikä ei.

Tekoälyn viimeaikainen menestys perustuu syvien neuroverkkojen ja suurten datamassojen käyttöön. Nämä ovat erittäin tehokkaita menetelmiä tietyissä sovelluksissa, esimerkiksi kasvojen tunnistamisessa kuvista tai automaattisessa kielenkääntämisessä. Matka yleiseen tekoälyyn, jolla on edes alkeellisesti ihmisen kaltaista ymmärrystä todellisuudesta, on vielä pitkä.

 

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.