Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Jonon jatkoksi

 

businessman 2606506 1920

Uuden vuoden ensimmäisillä viikoilla on julkaistu kaksi tärkeää eteenpäin katsovaa selvitystä: professori Erkki Ormalan raportti innovaatiojärjestelmän tilasta ja kehitystarpeista sekä Elinkeinoelämän keskusliiton jo perinteinen investointikatsaus.

Ormalan paperia voi myös pitää perinteisenä. Ministeri Mika Lintilän  onnittelusanojen saattelemana se todennäköisesti lasketaan päällimmäiseksi alati kasvavaan pinoon selvityksiä, joiden suosituksia ei ole koskaan ollutkaan tarkoitus toteuttaa.

Ormala aivan oikein esitti leikatun rahoituksen perumista ja hyväksi havaittujen mutta hylättyjen toimintamallien palauttamista. Ei ole niin kauaa siitä, kun OECD esitti aivan vastaavaa, ja OECD:n jälkeen EU. Ei niitäkään kuunneltu, kiiteltiin vain. Jonon jatkoksi, Ormala.

Teollisuuden tutkimus- ja tuotekehitystoiminta on laskenut voimakkaasti jo pitkään. Laskun syy on matkapuhelimien valmistuksen ja  tuotekehityksen loppuminen Suomessa. Muutos on ollut niin suuri, että se on peittänyt alleen muiden alojen ylä- ja alamäet.

Viime vuosina Suomessa innovaatiojärjestelmän tärkeitä organisaatioita on myllätty ja t&k-rahoituksen myöntämisvaltuuksia on vuoroin lisätty ja vähennetty. Teknologia-aloille tällainen on myrkkyä. Ne haluavat toimia ympäristössä, joka on vakaa, tavoitteisiinsa sitoutunut ja tehokas. Tällainen professori Ormalan mukaan suomalainen innovaatiojärjestelmä oli ennen, mutta ei ole enää. Siksi yritykset yhä enemmän tekevät tutkimustaan ja kehittävät ja valmistavat uusia tuotteita muualla.

 

Viime vuonna Suomessa tutkimus- ja tuotekehitysmenot kääntyivät aivan hienoiseen kasvuun ja tänä vuonna kasvun odotetaan hieman vahvistuvan. Tutkimus- ja tuotekehitysmenojen taso on kuitenkin varsin matala.

Investointiaste eli kiinteiden investointien suhde teollisuuden jalostusarvoon oli viime vuonna alle 11 prosenttia. Se on vähemmän kuin viime vuonna ja vähemmän kuin länsimaissa keskimäärin.

EK:n investointitiedustelun ennakkotiedon mukaan kiinteät investoinnit vähenivät viime vuonna selvästi. Niiden arvo laski noin 12 prosenttia noin 3,7 miljardiin euroon. Lasku johtuu useiden suurien hankkeiden valmistumisesta, ja se oli odotettu. Tänä vuonna odotetaan taas lähes kuuden prosentin lisäystä tehdasteollisuuden kiinteisiin investointeihin.

Yhteensä kiinteitä ja t&k-investointeja teollisuudessa odotetaan tänä vuonna tehtävän 6,4 miljardilla eurolla. Se on noin viisi prosenttia enemmän kuin viime vuonna, mutta kuitenkin vähemmän kuin 2017.

Viimevuotisessa investointikyselyssä iloittiin siitä, että tulevista investoinneista aikaisempaa isompi osa, 38 prosenttia, tähtäsi tuotannon kasvattamiseen. Tänä vuonna tätä ilonaihetta ei tuntuisi enää olevan.  Laajennusinvestointien osuuden kaikista investoinneista odotetaan olevan 32 prosenttia ja korvausinvestointien 42 prosenttia. Rakennustuoteteollisuudessa ja energia-alalla tähdätään muita aloja selvästi enemmän kasvuun.

 

EK:n investointitiedustelun ennakkotiedon mukaan investoinnit kasvoivat viime vuonna voimakkaimmin keskisuurissa, 250–499 henkeä työllistävissä yrityksissä. Tänä vuonna investointien kasvun ennakoidaan painottuvan 50–249 henkeä työllistäviin yrityksiin. Valtaosa tehdasteollisuuden investoinneista tehdään kuitenkin suurissa yrityksissä. Vähintään 500 henkeä työllistävissä yrityksissä investointien arvo oli vuonna 2017 noin 2,5 miljardia euroa. Vuonna 2018 investoinnit vähenivät selvästi. Vuonna 2019 investointien arvon odotetaan kuitenkin kääntyvät nousuun.

Teknologiateollisuudessa kiinteät investoinnit olivat vuonna 2017 Tilastokeskuksen mukaan 1,49 miljardia euroa. EK:n tiedustelun mukaan investoinnit kasvoivat viime vuonna jonkin verran, mutta tänä vuonna kasvun odotetaan lievästi taittuvan ja investointien arvo olisi noin 1,55 miljardia.

Metallien jalostuksen investointien odotetaan kasvavan tänä vuonna 400 miljoonaan euroon. Kone- ja metallituoteteollisuuden investointien arvon odotetaan laskevan viime vuoden 900 miljoonasta 820 miljoonaan.  Elektroniikka- ja sähköteollisuuden kiinteiden investointien arvo oli toissa vuonna 397 miljoonaa euroa. Tänä vuonna investointien arvoksi arvioidaan noin 330 miljoonaa euroa.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.