Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Joko se meni?

 

hiwin ruuvi

Viikon puheenaihe ei ole tekoäly eikä Trump.  

Viikon puheenaihe on suhdannekäänne. Joko talouden imu loppui ja mitä nyt tulee?

Teknisen kaupan liitto valotti vastikään alan tilannetta. Vielä näyttää hyvältä, mutta kysynnän kovin kasvu on selvästi jo takana. Luottamus tulevaan niin kaupan kuin asiakkaiden keskuudessa on edelleen vahva.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla  kertoi myös oman näkemyksensä. Senkin mukaan hurjin vauhti jo tasaantuu, mutta jos kortit pelataan oikein edessä voi olla viisikin taloudellisesti ihan mukavaa vuotta. Se oikein pelaaminen voi tosin olla liikaa vaadittu, kun katselee työmarkkinajärjestöjen edesottamuksia viime viikoilta.

Suomen osalta tuntuu, kuin korkeasuhdanne olisi jäänyt lyhyeksi, mutta nyt nähtyjä kaksinumeroisia kasvulukuja ei voi kyllä kovin monta vuotta katsella. Pitkään jatkuva maltillisen kasvun kausi tuntuu nyt varsin mukavalta näkymältä. Komponenttien saatavuus palaisi normaaliksi, hintanäkymään tulisi pysyvyyttä ja kehityshankkeissakin voitaisi siirtyä tavoitteesta toiseen, eikä pelkästään kriisistä toiseen.

Komponenttimarkkinoita tutkiva lontoolainen IHS Markit kertoo, että lineaariliikkeen komponenttien kaksinumeroinen kysynnän kasvu on tältä erää loppu. Vielä tänä vuonna myynnin kasvu on yli kymmenen prosenttia, mutta se johtuu suurien tilauskantojen purkamisesta. Seuraavalle vuodelle odotetaan 4,5 prosentin kasvua, eikä se siitä juuri hiivu ainakaan 2022 mennessä.

Kova kysyntä venytti suurimpien ja erikoisimpien kuularuuvien ja lineaarijohteiden toimitusaikoja jopa yli puolen vuoden, eikä sellaista halua kukaan.

Tutkimusyhtiön mukaan komponenttivalmistajilla on edelleen vaikeuksia saada haluamaansa määrää raaka-aineita, koska samoja seoksia ostavat myös muut koneenrakentajat. Tilanteen - ja toimitusaikojen - pitäisi kuitenkin palautua normaaliksi vuoden lopussa.

Viime vuoteen asti lineaariliikkeiden suurin käyttäjä on ollut työstökoneteollisuus, jolta komponenttien valmistajat ovat saaneet enemmän kuin kuudesosan liikevaihdostaan. Seuraavana tulee lääketieteellisten laitteiden valmistus.

Tänä vuonna ja lähivuosinakin suurin käyttäjäryhmä on ollut teollisuusrobottien valmistajat. Tämän ilmiön taustalla ovat Kiinan hankkeet teollisuuden modernisoimiseksi.

Kiina on noussut maailman suurimmaksi teollisuusrobottien ostajaksi. Maassa toimiva teollisuus hankki viime vuonna 138000 teollisuusrobottia, joista 75 prosenttia oli muita kuin kiinalaisia merkkejä.

Teollisuusrobottien kysynnän ennustetaan kasvavan lähivuodetkin keskimäärin neljätoista prosenttia vuodessa, ja se tietää kovaa kysyntää muun muassa lineaarikomponenteille.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.