Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Käytävät täynnä tarinoita

 

 DSC0977 1762

Alihankintamessut ovat taas nurkan takana. Tämänvuotinen tapahtuma on järjestyksessä kahdeskymmeneskahdeksas. Alkuun niitä järjestettiin joka toinen vuosi, ja siksi ensimmäisestä kerrasta on kulunut jo kolmekymmentä vuotta. Se on messutapahtumalle melkoinen ikä.

Siinä ajassa on muuttunut niin tapahtuma kuin itse toimintakin, alihankinta. Tapahtuma on kasvanut, mutta ovatko yritysten alihankintaostot kasvaneet? Tuskin yhtä paljon. Se on kuitenkin selvää, että alihankintatoiminta on monipuolistunut. Yritykset ostavat toisiltaan tavaroita ja palveluita useammasta syystä, useampaan tarpeeseen, useammasta paikasta ja useammin tavoin kuin koskaan.

Toimittajat voivat olla erikoistuneita johonkin tiettyyn tuotantotekniikkaan tai tuoteteknologiaan tai ne voivat olla esimerkiksi kauppahuoneita, joiden vahvuus on esimerkiksi maailmanluokan tuontikomponenttien yhdistäminen suomalaiseen suunnittelutaitoon ja valmistuskapasiteettiin.

Vaatimukset niin laadun, hinnan, toimitusajan kuin toimitustavankin suhteen ovat muuttuneet, ja milloinkas joku asia helpommaksi muuttuisi.

Kanssakäyminen on niin moninaista, että kaikkien muotojen ahtaminen yhden alihankinta-käsitteen alle on termien venyttämistä, mutta menköön.

Mitään kattavaa tilastointia alihankinnan laajuudesta ei taida olla, mutta mikään ei viittaa, että sen merkitys olisi vähentynyt tai vähentymässä. Se ainakin on selvää, että alihankinnan ostajat ovat yhä kiinnostuneempia ostamaan perusosaamisen ja -työn lisäksi yhä enemmän erikoisosaamista.

Sellaista on moni vaativa valmistaminen, mutta erityisesti erikoisalojen tuotekehitys ja valmistettavuuden suunnittelu. Hydrauliikkaa, ohjaustekniikkaa, IoT:ia ja jopa raskaita rakennekomponentteja halutaan ostaa alihankkijoilta, jotka pystyvät tuomaan näkemyksensä tuotteen toiminnalliseen ja valmistustekniseen suunnitteluun.

Parhaat erikoisalojen osaajat ovat koneenrakentajien kysyttyjä kumppaneita, ja ne voivat itse valita kenen kanssa töitä tekevät. Koneenrakentajat mieluusti lähettävät kyselykaavakkeitaan ja tarjouspyyntölomakkeita, mutta eivät saa niihin parhailta alihankkijoilta vastauksia. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että hyvä kumppanuus harvoin alkaa lomakkeella.

Suuri koneenrakentaja poikkeuksetta haluaa, että tärkeät alihankkijat osoittavat kykynsä toimittaa, investoida ja kehittyä. Nyt alihankkijat odottavat samaa asiakkailtaan. Mihin tämä projekti on menossa, mihin tämä yhtiö on menossa, mihin tämä yhteistyösuhde on menossa. Alihankkija haluaa kuulla tarinan ja jakaa unelman ja nähdä ihmiset tarinan takana. Miksi ihmeessä alihankkija tuhlaisi paukkujaan hankkeisiin, jotka eivät ole sen oman strategian ja oman kunnianhimon tason mukaisia, jos ei ole aivan pakko?

Alihankintamessujen aikaan Tampereella on tällaisia alihankkijoita valmiina kohtaamaan ihmisiä eikä lomakkeita, valmiina kuuntelemaan tarinoita ja kertomaan omansa. Ja siksi käytävillä kulkee suurien ja pienempienkin koneenrakentajien asiantuntijoita ja päättäjiä. Ja siksi Alihankinta on vuodesta toiseen maan suurin ja kiinnostavin tuotannon alan tapahtuma.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.