Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
 

Tulosta tulosta

 

printer 2416270 1280Teknisen kaupan liiton jaostot, Teknologiateollisuuden toimialaryhmät ja monet muut tekniikan yrityksiä lähellä olevat järjestöt ja yhdistykset tekevät todella hyvää ja arvokasta työtä seuraamalla omien, kapeiden alojensa kehittymistä.

Robotiikkayhdistys, cad/cam-yhdistys ja Teollisen internetin foorumi FIIF sekä Pikavalmistusyhdistys Firpa muun toiminnan ohessa tuottavat statistiikkaa sektoreiltaan ja alojensa asiantuntijoina tietävät trendit ja tapahtumat tilastojen takana. Puhumattakaan yhtä lailla pienistä kansainvälisistä toimistoista.

Laajalti näkyvistä tiedotusvälineistä voi saada hyvän ja taitavasti esitetyn kokonaiskuvan tekniikan kehityksestä. Yleiskiinnostunut teknokraatti jää paljosta paitsi, jos tyytyy seuraamaan esimerkiksi IoT:n tai 3d-tulostuksen tilaa suurista uutisvälineistä.

Tärkeät kehityskulut eivät sisällä uutiskynnyksen ylittäviä mullistuksia. Ne muodostuvat askelista, jotka eivät vaikuta kovin tärkeiltä.

Alan friikit tunnistavat ne ja julkaisevat ne pikku friikkikanavillaan. Niitä pitää seurata, jos haluaa tietää suuria asioita ennen kuin ne tapahtuvat.

Uuden tuotantotekniikan ja erityisesti 3d-tulostuksen alueella tällaista friikkikanavaa ylläpitää USA:n Coloradossa toimiva Terry Wohlers ja hänen kuuden hengen konsulttitoimistonsa Wohlers Associates Inc.

Terry Wohlersin blogia Wohlers Talk seuraavat eivät enää odota, että metallien 3d-tuloksesta joskus tulee koneenrakennusteollisuudelle varteenotettava tuotantomenetelmä. He tietävät että niin on jo käynyt. Nyt kysymys on vain siitä, millaisen sijan menetelmä ottaa ja kuinka nopeasti se kasvaa.

Yksi toimiston päätuotteista on Wohlers Report. Raporttia on julkaistu 23 vuoden ajan. Tänä vuonna se ilmestyi maaliskuussa. Tänä vuonna raportilla oli 76 eri kirjoittajaa 32 maasta, ja se analysoi ainetta lisäävien menetelmien tilaa markkinoilla.

Raportin mukaan viime vuonna otettiin käyttöön 1768 metallikappaleita valmistavaa 3d-tulostinta. Pikkujuttu verrattuna ainetta poistaviin menetelmiin, mutta onhan lähtötilannekin aivan toinen.

Kasvuprosentti oli lähes 80, eikä kasvukäyrällä ole missään vaiheessa näkynyt kysynnän vähyydestä johtuvia notkahduksia.

Vuonna 2016 tulostettaviin metalleihin käytettiin runsaat 900 miljoona dollaria. Tänä vuonna rikkoutunee kahden miljardin dollarin raja.

Patenttien määrä on usein käytetty kuvaaja alan innovatiivisuudelle. Patentointi on hieman menettänyt suosiotaan järjestelmän hitauden ja kalleuden vuoksi. Yhtä kaikki: vuonna 2013 USA:n patenttiviranomainen vastaanotti runsaat 200 3d-tulostukseen liittyvää patenttia ja viime vuonna yli 1800.

Muovikomponenttien valmistuksessa 3d-tulostus on löytänyt yhden vihreän oksan ruiskupuristuksen ja suulakepuristuksen läheltä.

Pienien sarjojen valmistuksessa tulostus joissain tapauksessa lyö nämä menetelmät niin nopeudessa, hinnassa kuin joustavuudessakin. On valtava etu, että erillistä työkalua ei tarvita.

Pitkissä sarjoissa muun menetelmät menevät menojaan, mutta tulostuksella on rooli t&k-vaiheessa ja tuotannon käynnistyksessä. Tuotteen prototyypit valmistetaan tulostamalla, ja ramp-upissa alkuvaiheen kysyntää tyydytetään samoin 3d-koneilla.

Kun suurelle määrälle tavaraa alkaa olla kysyntää, voidaan siirtyä nopeampiin menetelmiin – jos työkalu siihen mennessä on saatu valmiiksi.

Ehkä tällainen toimintamalli yleistyy myös 3d-metallitulostuksen ja painevalun yhteistyössä.

 

© Movetec 2019. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®