Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Hyvä paha muovi

 

wraps 316134 1280Muovista ei juuri hyvää sanaa kuule, vaikka se on monipuolinen joustava, kestävä ja edullinen materiaali. Hyvin moneen sovellukseen muovi on paras ellei ainoa kysymykseen tuleva raaka-aine. Se on erinomainen pakkausmateriaalina ja loistava sähkötekniikan tuotteiden rakenneaineena eristävyyden ansiosta. Muovista syntyy myös kelpo laakereita ja pyöriä ja kiinnikkeitä moneen käyttöön. Muoveja ovat myös monet materiaalia suojaavat kalvot, maalit ja pinnoitteet.

Internetin suuressa tietokirjassa Wikipediassa sanotaan, että suurin muovien haitta on niiden huokeus ja helppo saatavuus. Samalla kun ne mahdollistavat paljon hyvää, ne tekevät ihmisistä huolettomia ja välinpitämättömiä.

Kaikkea netissä lukevaa ei kannata pitää totena, mutta tämä tuntuu osuvan hyvin. (Saman tosin voi sanoa Wikipediasta itsestään. Se tekee kirjoittajista huolettomia ja välinpitämättömiä).

Metallien ja erilaisista luonnonkuiduista tehtyjen materiaalien kestävyyttä ympäristön vaikutuksia vastaan yritetään parantaa miljoonilla ja miljoonilla euroilla jatkuvasti. Niitä seostetaan, kyllästetään ja pinnoitetaan milloin milläkin.

Muoveilla nämä ominaisuudet usein ovat myötäsyntyisiä, mutta tämäkin hyvä ominaisuus on kääntynyt niitä vastaan. Muovista sanotaan, että se ei häviä luonnosta. Muiden materiaalien kohdalla sanottaisiin, että ne kestävät koviakin olosuhteita.

Halutessaan asian voisi nähdä niinkin, että puusta ja kuiduista tehdyt tuotteet päätyvät lopulta kasvihuonekaasuiksi, mutta muovi ei. Siihen valmistusprosessissa kiinnitetty fossiilinen hiili on kiinni ja pysyy.

Muoveilla olisi edellytykset olla kaikkien rakenne- ja pakkausmateriaalien ykkönen ilman Wikipedian valitettavan osuvaa arviota.

 

1950-luvun alusta tähän päivään mennessä on tuotettu noin kymmenen miljardia tonnia muoveja. Arvioiden mukaan tästä 80 prosenttia on kaatopaikoilla ja maailman merissä. Uutiskuvat muoviin tukahtuvista linnuista ja valaista ovat hyvin tehokasta muovin vastaista propagandaa, koska ne ovat totta.

Tyynen Valtameren pohjoisosassa on merivirtojen kokoamaTeksasin osavaltiota suurempi jätelautta. Se on merivirtojen kokoama, mutta se koostuu Tyynenmeren rantavaltioiden ihmisten käsistä kirvonneista tavaroista, pääosin muovijätteistä.

Samanlaisia lauttoja on havaittu myös Atlantilla.

 

Tekniset muovit, joita käytetään esimerkiksi koneenrakennuksessa, tuskin voivat olla suuri uhka ympäristölle. Helppo olisi lähteä väittämään, että teollisuus ja tekninen kauppa eivät ole merien muoviongelmaa synnyttäneet, eikä niitä vahtimalla löydy siihen ratkaisuakaan.

Ehkä ei, mutta olisi naiivia ajatella, että jatkuvasti lisääntyvään muovijätteiden määrään ja niiden aiheuttamiin ongelmiin ei puututtaisi, tai että niitä yritettäisiin ratkaista niin, että myös tekniselle kaupalle ja teollisuudelle asetettavat vaatimukset eivät kiristyisi.

 

Muihinkin muovin käyttökohteisiin liittyy ongelmia, mutta suurinta vahinkoa tähän mennessä lienee tehty muovipakkauksilla, erityisesti elintarvikkeiden ja muiden kuluttajatuotteiden pakkauksilla.

Pakkauksiin käytetään runsas kolmannes kaikesta muovista. Muovin määrä on niin valtava, että ajatukset esimerkiksi muovin korvaamisesta joillain hajoavilla materiaaleilla tuntuvat mahdottomilta.

Muovia tarvitaan, mutta muovin kanssa on opeteltava elämään säällisemmin kuin tähän asti.

Koneenrakennuksen ja teknisen kaupan yritystenkin olisi hyvä selvittää, mitä tapahtuu kaikelle sille sille pakkausmuoville, mitä sen ovista sisään tulvii. Jo ennen kuin ympäristöliike, viranomaiset ja muut muovipoliisit alkavat sitä näkyvästi vaatia.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.