Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Tuonti vetää ja hinnat nousevat

hamburg 3021820 1280

Teollisuuden liikevaihto ja tavaravienti nousivat viime vuonna reilusti. Tullin mukaan tavaraviennin arvo nousi 15 prosenttia, josta volyymikasvun osuus oli 9,4 prosenttia.

Suomen suurimpia vientituotteita ovat dieselöljy, sellu, paperi, kartonki ja ruostumaton teräs. Kärkipäässä ovat myös dieselmoottorit ja Uudessakaupungissa valmistettavat henkilöautot. Listalla edelleen selatessa löytyy paperikoneita ja traktoreita ja kaikenlaisia kuljetusvälineitä.

Suomalaisissa vientituotteissa on kovin vähän sellaisia, joissa halpa ja hyvä houkuttavalla tavalla yhdistyisivät. Enemmänkin on sellaisia tuotteita, joista joutuu ehkä pulittamaan enemmän kuin haluaisi, mutta tuotteissa on jotain sellaista, että juuri se nyt on vaan hankittava. Se voi olla tuoteominaisuuksia tai elinkaarikustannuksia ja käytön tukea tai vaikka muita hallitumpia ympäristövaikutuksia.

Nykyisin halpa ja hyvä ei riitä alkuunkaan. Tarvitaan aikalailla insinööriosaamista ja asiakkaan kantilta katsomista, että halvasta ja hyvästä tulee halpa, hyvä ja haluttava.

Toinen huomattava piirre vientituotteissa on se, että insinööriosaamisen ja työpanoksen lisäksi suomalainen vientituote sisältää melkoisen tuontipanoksen.

Monen vientituotteen haluttavimmat ominaisuudet rakennetaan anturien, väylien, prosessorien ja sähköisten tai mekaanisten toimilaitteiden avulla, ja ne ovat enimmäkseen tuontitavaraa.

Hyvä vai huono?

Kansantalouden suuressa kirjassa tuonti merkitään sille huonommalle puolelle. Silti mahdollisuus käyttää vientituotteissa  suurta tuontikomponenttien osuutta on pienelle maalle hyvä asia. Se on suorastaan välttämättömyys. Kaikkea ei vaan voi tehdä itse. Ei määrän eikä laadun puolesta. Ei vaikka suomalaiset vientituotteiden kehittäjät olisivat kuinka fiksuja ja kuinka syvällä asiakkaan kengissä hyvänsä.

Teknisten tuotteiden mukana maahan tulee komponentteja kehittävistä ja valmistavista maista osaamispanos, jota täkäläisillä yrityksillä ei ole tuotteisiinsa laittaa. Ilman sitä osaamista ei synny kilpailukykyisiä vientituotteita eikä vientiä

Oman t&k-osaamisen, asiakastarpeen ja markkinan ymmärtämisen lisäksi tiedon ja tekniikan hankinta ympäri maailmaa on vientimenestyksen tärkeä elementti.

Näissä kaikissa pitää olla todella hyvä, jos aikoo asiakkaan silmissä olla haluttava, eikä pelkästään halpa ja hyvä.

Myös kauppa on julkaissut viime vuoden tilastojaan. Vuosi oli hyvä kaupallekin, vaikka vuoden alussa ei kaikilla sektoreilla siltä näyttänytkään.

Teknisen Kaupan jäsenyritysten myynti nousi 7,5 prosenttia edellistä vuotta korkeammalle.

Teollisuuden tuotteiden ja palveluiden myynti kiihtyi läpi vuoden ja nousi yhdeksän prosenttia edellistä vuotta korkeammalle. Raaka-aineiden kauppa kasvoi yli 14 prosenttia.

Rakentamisen ja yksityisen kuluttamisen tuotteissa kasvu oli hitaampaa.

Teknisen kaupan liiton toimitusjohtaja Markku Uitto kommentoi, että osaavan henkilöstön saatavuus moniin teknisen kaupan avaintehtäviin on heikentynyt selvästi, ja toimitusajat niin raaka-ainepuolella kuin koneissa ja komponenteissakin ovat pidentyneet merkittävästi. Ne voivat jo varsin tavallisissakin tuotteissa pahimmillaan olla yli vuoden.

Uiton mainitsevat teknisen kaupan uhkat ovat uhka myös vientiteollisuudelle.

Siksi vientituotteen kehittäjän tärkeiden ominaisuuksien listaan pitää lisätä vielä yksi:  ostojen ja kumppanuuksien hallinta.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.