Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
 

Vuosi vaihtui, tina valui

P1080771

Tinan valaminen on aivan ihastuttava tapa. Vesiastian pohjalle jähmettyneitä kokkareita tutkitaan vakavin ilmein kynttilän valossa. Epämääräisen möykyn heittämästä varjosta ja pinnan kuvioista ennustetaan alkavan vuoden tapahtumia.

Täytyy myöntää, että rituaali on nimeä myöten linjakas alusta loppuun.
Sulan roiskiminen veteen ei varsinaisesti ole valamista, eikä kaadettava metalli yleensä ole tinaa vaan enimmäkseen lyijyä.
Ennusteissakaan ei tietysti ole päätä eikä häntää. Mitä tahdoton metallisula tulevasta tietäisi.
Markkinarako ennustamiselle vuoden vaihtuessa on joka tapauksessa olemassa, eivätkä tinanvalajat ole ainoita huomion kerjääjiä tällä apajalla.
Moni totisempikin toimija kertoo mielellään, mitä alkavana vuonna tapahtuu. Kukapa sitä ei haluaisi tietää.
Toinen, samansukuinen uudenvuoden ilmiö on menneiden kertaaminen. Palautetaan mieliin päättyneen vuoden tapahtumia. Jos joku on sitä mieltä, että menneestä voi oppia jotain tai että mennyt kertoisi tulevasta - siitä vain ennustamaan.
Teknologian aloilla ensimmäisen lajin ennustajat ovat kovin viehättyneitä uusista ja futuristisista asioista kuten tekoälystä ja avaruushisseistä.
Toisessa lajissa joudutaan tyytymään siihen mitä todella on.

Yksi muista poikkeava toisen tyypin edustaja on laadukkaan Linear Motion Tips -julkaisun katsaus vuoden luetuimpiin juttuihin. Sana Tips saattaa totisessa tuotekehittäjässä synnyttää mielikuvan halpahintaisesta kikkailusta, mutta ei tässä siitä ole kysymys.
Linear Motion Tips on viehättävä siksi, että se se käsittelee vakavasti ja jopa vähän pintaa syvemmältä mekaniikkaa, joka onkin vakava asia.

Julkaisun TOP 5 -listalla viime vuodelta on artikkeleita komponenttityypeistä, niiden vertailusta, ongelmista ja ongelmien voittamisesta.
Ensimmäisessä artikkelissa vertaillaan hammastankokäyttöjä hihnakäyttöihin erilaisissa sovelluksissa. Kummankin ratkaisun vahvuus on edullisuus ja nopeus pitkissä liikkeissä. Monesti tällaisissa sovelluksissa valinta joudutaankin tekemään näiden kahden välillä. Silloin ratkaisevaksi tekijäksi voi nousta vaadittava tarkkuus, käyttöolosuhteet tai huollon tarve.
Linear Motion Tips käsitteli asiaa monelta kantilta tammikuussa, ja artikkeli sai vuoden korkeimman lukijamäärän.

Toinen artikkeli käsitteli laakeroituja lineaariyksiköitä tai rullajohteita, jos jätetään termeillä hienostelu sikseen.
Näitä on kahta tyyppiä. Ensimmäisessä vierintäelementit eli rullat tai kuulat ovat paikoillaan johteessa ja pyörivät akselinsa ympäri, kun liikkuva kuorma kulkee niiden yli. Toisessa tyypissä kuulat kulkevat kuorman mukana ja vierivät johteiden välissä. Tässä tyypissä vierintäelementit siirtyvät kelkan sisällä samalla periaatteella kuin kuularuuvissa.
Kummassakin tyypissä on etunsa ja rajoitteensa, joita artikkelissa punnitaan.

Kolmanneksi luetuimmassa artikkelissa kirjoittaja yrittää matematiikan avulla vähentää koneiden värähtelyä. Onnistuiko käytännössä, sitä ei osaa sanoa varmaksi, mutta ongelman syyt alkoivat tulla näkyviin, kun sijaintitietoja derivoitiin kolmannen kerran.
Neljänneksi eniten lukijoita viime vuonna löysi Linear Motion Tipsin artikkeli, joka kävi läpi lineaarimoottoreiden mahdollisuuksia ja sovelluksia. Sitä ei tule ajatelleeksi, miten monenlaisia lineaarimoottoreita itse asiassa on tarjolla ja käytössä. Sitä pidetään nopeiden ja tarkkojen iskujen erikoislaitteena, mutta yhtä lailla on lineaarimoottoreita, joiden valtti ovat hitaat ja sulavat liikeradat.
Viidentenä, lopulta, listalla on pakollinen kuularuuviartikkeli. Tässä aiheena oli back driving eli mitä tapahtuu, kun kuorma voittaa kädenväännön. Kuularuuvi itse asiassa selviää siitä aika mukavasti. Ainakin paremmin kuin hammashihnaveto.

Minkälaista tulevaisuutta Linear Motion Tipsin vuodenvaihteen TOP 5 -listauksen perusteella voi ennustaa.
Se ainakin on selvää, että mekaniikka koneenelimet kehittyvät jatkuvasti, ja että koneenrakennuksessakin on useita tapoja toteuttaa toimintoja. Se mikä kerran näytti parhaalta tavalta on saattanut jo jäädä kehityksessä jälkeen.
Ohjaustekniikkaa ja tietojenkäsittelyä käsitellään erilaisilla foorumeilla riittävästi, mutta usein jää vähemmälle huomiolle, että hyvä mekaniikka on koneiden toiminnalle yhtä tärkeää. Mekaniikan heikkouksia ei kovin paljoa voi korjata elektroniikalla, eikä päinvastoin.
Mekaniikan toimintojen ja rakenteiden suunnittelussa tehtävillä ratkaisuilla, komponenttien valinnoilla ja mitoituksella on väliä.

 

 

 

 

 

© Movetec 2019. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®