Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
 

IoT on peruttu

 

japan 138954 1280

Ei ole. Yritykset vain käyttäytyvät niin kuin digitalisaatiota ei olisikaan.

General Electric, jota pidetään koko teollinen internet -termin lanseeraajana, rummuttaa herkeämättä teollisuuden digitalisoinnin merkitystä asiakaskunnalleen ja koko maailmalle. Miksi ei rummuttaisi. Edelläkävijän leima on jättiyhtiölle mieleen, eikä tähän asti kukaan ole päässyt vakuuttavasti esittämään, että IoT sellaisena kuin teollisuusyritykset itse sen näkevät olisi jossain mielessä kupla.

Yhtiö järjestää syksyisin Minds+Machines -tapahtuman, johon yhtiö tänä vuonna teetti kyselyn 250 yritysjohtajan keskuudessa. Vastaajat olivat liiketoiminnasta tai IT:stä vastaavia johtajia valmistavassa teollisuudessa, energia-alalla, logistiikka-alalla ja ilmailussa.

Tulokset ovat odotettuja, mutta kuitenkin hämmentäviä.

Teollisuusjohtajat kertovat, että IoT mullistaa, koko liiketoiminnan, mutta he eivät ole tehneet juuri mitään se varalta, eikä oikein kunnon suunnitelmiakaan ole.

GE toteaa löytäneensä kuilun IoT:n mahdollisuuksien ja valmiuksien välillä, eikä se tässäkään syyllisty tarpeettomaan liioitteluun.

80 % IoT muuttaa yritykseni ja koko alan toiminnan

86 % Digitaalisuus on tärkeää kilpailukyvyn säilyttämisessä

8% Olemme jo digitaalisia

41 % IoT-ratkaisuja ollaan hankkimassa

lähde: GE

Kuljetusalalla ja teollisuudessa suurin asiaan liittyvä huoli oli kustannukset. Muilla aloilla epäilytti sijoitettavan pääoman tuotto. Siis riittävästi uutta tuloa ei nähty menojen vastapainoksi.

Tutkimuksessa selvitettiin myös työvoiman osaamistarpeita digitaalisessa bisneksessä. Vastaajien mielestä osaamista puuttuu digitaalisten rajapintojen ja prosessien käytössä (59 prosenttia), AI: n ja koneoppimisen ymmärtämisessä (48 prosenttia) ja kyvyssä ymmärtää teknistä dataa (48 prosenttia).

Kyselyn mukaan yritykset arvioivat, että IoT:stä ja digitaalisuudesta varsinaisesti hyödytään ehkä kahdeksan vuoden kuluttua. Ei tässä mikään kiire ole.

Vastaus ei tainnut ilahduttaa GE:ia eikä muitakaan, jotka haluaisivat myydä digitaalisuutta jo nyt.

Teknologian kehittäjän ja myyjän näkökulma on tietysti toisenlainen kuin teknologian hyödyntäjän. GE voi marssia kärjessä, mutta se on riippuvainen teollisuuden suurten massojen liikkeistä.

Yksittäiselle yritykselle, millä teollisuuden tai palvelun alalla hyvänsä, tällainen kysely on äärimmäisen arvokas. Se mikä GE:lle näyttää masentavalta, on koneenrakentajalle ehkä jopa rohkaisevaa. Päättäväisillä panostuksilla ja osuvilla partnerivalinnoilla on mahdollisuus jopa parannella asemiaan kilpailussa.

GE:n saamien vastauksien lisäksi yrityksiä taitaa askarruttaa se, että digitalisaatio tuntuu valtavalta hahmottomalta möykyltä ja kattavan digitalisaatiostrategian luominen ylivoimaiselta tehtävältä.

Tuntuu kuin vanha viisaus mammutin syömisestä pala kerrallaan ei pätisi tähän.

Kyllä se pätee.

 

© Movetec 2019. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®