Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
 

Hyvä vuosi kaikille koneille

 

Teollisuuden tuotantokyky näyttää tänä vuonna kääntyvän sittenkin nousuun. Investoinnit uuteen kapasiteettiin ovat kasvaneet edellisistä vuosista. Myös tekninen kauppa ja alihankkijat kertovat, että kauppa käy, vaikka näkyvissä on myös ilmiselviä uhkatekijöitä.

Yksi ilmeisimmistä uhkakuvista on se, että pitkään säästöliekillä toiminut teollisuuden kotimainen alihankkijaverkosto ei pystykään nostamaan tuotantokykyään nopeasti ja laadukkaasti.

Päätökset laajennuksista ja suurista konehankinnoista ovat rationaalisia ja laskelmoituja. Yhtään suurta liikettä ei kuitenkaan tapahdu ilman yrittäjän ja muiden vastuuhenkilöiden rohkeutta. Isoissa päätöksissä he pistävät omansa ja monen muunkin rahat ja tulevaisuuden vaakalaudalle.

Toiveikkaassa ilmapiirissä, kuten tänä vuonna, on paljon helpompi olla rohkea.

Toiveikkuutta kasvattavat hyvät uutiset, ja usein monta pientä hyvää uutista vaikuttaa paremmin kuin yksi iso.

Jos saisin valita – ja miksi en saisi – valitsisin vuoden parhaaksi uutiseksi Tampereen teknillisen yliopiston päätöksen nostaa Robotiikka yhdeksi valinnaiseksi pääaineeksi ja avata Konetaloon TUTRoboLab eli opetuslaboratorio, jossa teekkari pääsee robottitekniikkaan käsiksi. Siis todella käsiksi.

 

Tamperelaiset ovat ansaitusti ylpeitä siitä, että opetuksessa ja tutkimuksessa otetaan huomioon yritysten tarpeet. Tämän konkreettisena seurauksena yliopiston laboratorioissa on käytettävissä yhteistyökumppaneiden tarjoamaa tekniikkaa. Myös teollisuusrobotteja.

Linjaus osoittaa, että TTY uskoo koneenrakennuksen ja automaation kysyntään ja alan huippuosaajien kysyntään. Tällaiset uutiset lisäävät myös yrityspäättäjien rohkeutta.

TTY:n valinnan takana on myös numeroita. Koko maailmassa teollisuusrobottimarkkina kasvoi viime vuonna kuudentoista prosentin vauhtia. Tänä vuonna ja ainakin vuoteen 2020 asti kasvuennuste on samanlainen.

Suomessa kauppatilastoja sekoittaa Uudenkaupungin autotehdas, jonka uudet mallit ja uudet tuotantolinjat, jotka saavat robottikaupan kotimaiset tilastot näyttämään hulluilta.

Mersuilluusion takanakin on pitkästä aikaa kasvua. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005 Suomessa käyttöönotettujen teollisuusrobottien määrä ylitti arvioidun käytöstä poistettavien teollisuusrobottien määrän.

Kasvu on aivan eri luokkaa Kiinassa, missä tilastot näyttävät 26 prosentin kasvua. Kiina on tälläkin alalla noussut ykkösmaaksi  87 000 uudella robotilla vuosittain. Suomessa teollisuusrobotiikan nykyhistoria lienee pitempi kuin Kiinassa. Täällä on koko sen aikana otettu käyttöön noin 9 000 laitetta.

Aasiassa kasvuvauhti on 21%, Amerikassa 16% ja Euroopassa 8% vuodessa. Suomessa tämä tarkoittaisi 400-500 uutta robottia vuosikymmenen loppuvuosina, ja autotehtaan isot hankinnat siihen päälle. Toivottavasti niitäkin vielä tulee.

Yliopistossa robotiikan opiskelijoille opetettaneen ohjauksia, servoja, ohjelmointia, anturijärjestelmiä ja mekaniikkaa. Siis tavallista modernia koneenrakennusta. Koska kysymys on todella yliopistosta, ohjelmassa varmaankin on myös simulointia, järjestelmiä ja tekoälyä. Oikeita insinööritieteitä monelta suunnalta.

Viimeistään harjoittelupaikoissaan opiskelijat saavat myös tietää, että robotti voi olla voimakas, nopea, ahkera, tarkka ja joustava, mutta itsekseen se ei ratkaise yhtään tuotannon ongelmaa. Robotin äly ei ole sellaista laatua, jossa sillä yleensä älyä on.

Robotti nimittäin on kone, eikä sillä on Karel Čapekin näytelmän tai Isaac Asimovin visioiden ja lakien kanssa muuta yhteistä kuin nimi.

Varsinkin teollisuudessa robotti tarvitsee ympärilleen tekniikkaa, joka palvelee sen materiaalisia tarpeita, ja ihmisiä jotka ymmärtävät robotin heikkoudet ja vahvuudet – tukevat sitä sen heikkouksissa, että se urheilutermein pääsisi pelaamaan vahvuuksillaan.

 

© Movetec 2019. All rights reserved. Site by Pelismo Oy / p+web®