Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Helppoa rahaa

light 1654421 1920

Ilokseni luin Tekniikka&Talouden pääkirjoituksesta pari viikkoa sitten, että teolliseen internetiin liittyvä hypetys on laskussa.

Pidän uutista erinomaisena, jos se tarkoittaa, että IoT tulee ja tuo ne hyödyt, jotka sen odotetaankin tuovan, mutta teollisuuden muutoksia voidaan  käsitellä ilman että robotit tekevät vallankumousta ja tekoäly vie työpaikkasi ja ajaa autoasi.

Hypetyksestä voi rauhallisin mielin pitää taukoa kesän yli. Vaikka koko loppuvuoden.

IoT-intoilusta vapautuville resursseille on yrityksissä paljon käyttöä. Tarjolla on paljon tämän päivän tekniikkaa, joka voidaan ottaa heti käyttöön ja joka parantaa kapasiteettia ja kannattavuutta saman tien.

Yrityksissä on jo nyt paljon tekniikkaa, joka ei ole hintansa veroisessa käytössä esimerkiksi sen vuoksi, kaikkia sen ominaisuuksia ei osata käyttää. Toimisto-ohjelmien lisäksi erittäin arvokkaat toiminnanohjauksen, tuotesuunnittelun ja työstökoneiden ohjelmoinnin järjestelmät menevät tähän ryhmään.

Toistaitoinen cam-järjestelmien käyttö johtaa keskinkertaisiin työstöohjelmiin ja edelleen siihen, että työkaluista ja työstokoneista ei saada parasta irti.

Sama koskee yhtä hyvin järjestelmiä, joilla ohjelmoidaan tuotteiden ohjausjärjestelmiä. Joitain maailman parhaita ohjelmoitavia työkoneita ja teollisuuskoneita koodataan tietojärjestelmillä, joita osataan jotenkuten käyttää, mutta kukaan yrityksessä ei niitä varsinaisesti hallitse.

Ohjelmistojen opiskelu tarkoittaisi monelle koneenrakentajalle helppoa rahaa.

Toinen pikatehostaja voisi olla energian käytön järjestelmät. Aikanaan hypetetty led-valaisu ja -valaistus on kaupasta ostettavaa ja helposti omaksuttavaa tekniikkaa, jonka takaisinmaksuaika on laskettavissa jokseenkin luotettavasti.

Nuukaa mieltä rahoittaa varmuus siitä, että valot eivät pala turhaan siellä, missä ei ole ihmisiä työssä. Uusiin valaistusjärjestelmiin tällainen ominaisuus tulee yleensä ilman lisäinvestointeja.

Huonosti hoidettu paineilmajärjestelmä on varsinainen tuhlari. Vuotojen korjailu on halpa säästökeino, mutta se ei vielä vie kovin pitkälle. Koko paineilman tuotantojärjestelmän uusiminenkaan ei ole kovin suuri investointi, kun ottaa huomioon sen merkityksen, jos koko jakeluverkkoa ei tarvitse uusia.

Monen vanhan tehtaan kompressorihuone on kymmenien vuosien ikäinen, eikä paineilman tuotannolle ole suotu ajatustakaan, kun se on jotenkuten toiminut.

Tällä alalla on menty kymmenessä vuodessa paljon eteenpäin. Selvä tehostamisen paikka. Helppoa rahaa.

Samaan sarjaan voi vielä lukea ainakin tuotanto- ja toimistotilojen ilmanvaihdon ja lämmön talteenoton. Takaisinmaksuajat ovat yleensä muutamia vuosia.

Loppuun vielä yksi tehostamisen keino: lempiaiheeni robotiikka.

En pysty ymmärtämään miksi Suomessa tuotannolliset yritykset antoivat tämän mahdollisuuden mennä ohi suun vuosien ja vuosien ajan. Tarkoitan nyt siis oikeaa teollisuusrobotiikkaa. En ohjelmistorobotiikkaa enkä hoivarobotteja, joista nyt intoillaan, mutta joiden varaan yksikään hoivarobotiikkaa yhtään tunteva ei uskoisi omien isovanhempiensa hoitoa.

Alan ihmiset jopa laskivat, että Suomessa teollisuusrobottien määrä kääntyi laskuun. Ilman autotehtaan investointeja lasku jatkuisi edelleen.

Jos kokemuksesi robotiikasta on yli viiden vuoden takaa, kehotan tutustumaan aiheeseen uudelleen.

Tutustukaa erityisesti pieniin, joustaviin coboteihin, yhteistyörobotteihin, jotka eivät tarvitse käytännössä mitään turvalaitteita ympärilleen.

Kävin vastikään pienehkössä perinteikkäässä metallifirmassa, jonka tuotanto ei automatisoinnin kannalta varmasti ole helpoimmasta päästä. Konekanta on vanhaa ja puuha työvoimavaltaista.

Vanha isäntä pasteerasi pajassa ja taputteli tyytyväisenä kolmea pikkurobottia, jotka palvelivat kolmea pikku automaattikonetta. Kappaletta sisään ja kappaletta ulos, pikku jälkityövaihe ja lavalle.

”Ei saa kertoa kenellekään. Mutta näiden koneiden edessä on vuosien aikana revitty puolitoista miljoonaa euroa. Nyt ne on robotisoitu aika halvalla. Koneiden elinkaari piteni, ja ne ihmiset tekevät täällä jotain fiksumpaa. Ja rahaa tulee takaisin sisään.”

Aika helppoa rahaa.

 

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.