Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Palvelu pitää nöyränä, mutta...

cajokaapeli

Kahdessa syksyn messutapahtumassa, Alihankinnassa ja Teknologia 17:ssä, Movetec on esitellyt yhteistyökuviotaan lasermerkkauskoneita valmistavan Cajon kanssa. Yhtiö on kiinnostava, vaikka sen tuotteet eivät olisikaan juuri nyt hankintalistalla.

Cajo Kempeleeltä on alle kymmenvuotias yritys. Se on jo karistanut startup-leiman mielikuvastaan, vaikka tietynlainen nuorekkuus sen esiintymisessä edelleen näkyykin. Yhtiö valmistaa koneita, joita teollisuus käyttää ja tarvitsee. Sen ei tarvitse puhua tarpeiden synnyttämisestä, koska tarpeet olivat olemassa jo ennen sitä itseään. 

Kaikenlaisiin tuotteisiin on aina tehty tunnistamista helpottavia merkintöjä joko tarroihin tai kilpiin tai suoraan tuotteeseen, ja aina merkinnän kiinnipysyminen ja lukukelpoisena säilyminen on ollut ongelma. Lasermerkintä on high-end ratkaisu tähän tarpeeseen.

Merkintä on tavallaan ei-tietotekninen lenkki tuotteiden ja raaka-aineiden jäljitettävyysketjussa, linkki reaalimaailman ja pdm-ratkaisujen välillä.

Tuotetiedon kuljettaminen tuotteen mukana on asian ydin esimerkiksi SSAB:n Smartsteel-ohjelmassa. Teräksen mukana tehtaalta romupihalle kulkee tunniste, joka johdattaa pilvipalveluun, jossa taas on kaikki tieto juuri sen raaka-aine-erän tarinasta. Mitä sille on tehty, ja mitä sille voi tehdä.

Epäilenpä, että paperitarra ei kelpaa tunnisteeksi. Mutta Cajon lasermerkintä on hankkeessa mukana. 

Lasermerkintä ei ole Cajon keksintö, mutta se on vienyt merkintää eteenpäin. Yhtiö on vahva tuotantolinjoilla tehtävissä merkintäratkaisuissa. Kirjaimia, numeroita ja viivakoodeja tehdään jopa liikkuvaan kappaleeseen. 

Laserilla merkintöjä voidaan tehdä melkein mihin hyvänsä materiaaliin lasista ja kivestä pehmeisiin muoveihin, eikä pinnan tarvitse olla täysin suora ja sileä.

cajo varit

Cajon varsinainen erikoisuus on värien tulostaminen ruostumattoman teräksen pintaan. Ilman hapesta ja teräksen kromista syntyy kappaleen pintaan enimmillään 15 nanometrin oksidikerros, jota työstämällä pinta saadaan heijastamaan eri värejä hallitusti.

Miten? Älä kysy.

Se on kuitenkin selvää, että kyse on prosessin hallinnasta, ja se on termi, jota kaikkien koneenrakentajien pitää rakastaa.

Cajon ydinosaamista koneissa on laserin tehokas hallinta ja säteen ohjaus eli optiikan käsittely.

Softat ja elektroniikka ovat hienoa teknologiaa, ei siinä mitään, mutta konepajamieheltä lähtee hattu päästä, kun ajatteleekin, millä nopeudella ja tarkkuudella kone käsittelee peilejä ja linssejä.

Toinen puoli asiassa on card-sovellus, jolla merkinnät suunnitellaan ja ohjelmoidaan merkkauskoneeseen. Koneenrakentajan kehityskaareen kuuluu kasvun ja kansainvälistymisen jälkeen palveluiden kehittäminen. Mutta voi se mennä toisinkin päin.

Cajo aloitti toimintansa lasermerkkauksen parissa palveluyrityksenä. Itse rakennettu kone pakattiin auton kyytiin ja ajettiin asiakkaan luo merkitsemään tuotteita.

Tätä ei kestänyt kauan. Yhtiö keskittyi intohimoonsa eli teknologian kehittämiseen. Nykyisin sen verkostossa on yrityksiä, jotka jatkavat palvelutoimintaa. Palvelu pitää nöyränä, mutta sen kautta kasvaminen on työlästä. Nopeampia reittejä tarjoaa esimerkiksi yhteistyö Movetecin kanssa.

Aikaisemmin Cajo on solminut sopimuksia muun muassa Prima Powerin kanssa merkkauslaserien liittämisestä levyntyöstölinjoihin. JOT-Automationin kanssa on sovittu yhteistyöstä elektroniikkateollisuuden tuotantolinjastoissa.

Samanlaisia järjestelyjä on yhtiöllä myös Japanissa ja Yhdysvalloissa, missä kohteena on erityisesti auto- ja lääketieteellinen teollisuus.

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.