Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
Rakennustyömaan vuoksi vanha ajoreitti Turvalaaksonkujan kautta Vantaan toimistollemme on ajoittain estetty.  Uusi ajoreitti kulkee Katriinantien kautta --> Suokallionkuja --> Suokalliontie.
 

Älykkäille ratkaisuille on aina kysyntää

starwars 2701310 640

Älykkäälle ratkaisulle on aina kysyntää

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa iloitsi julkisesti siitä että pääsi alustamaan tasavallan hallitukselle tekoälyn ja koneoppimisen tärkeydestä. Siilasmaa lausui sosiaalisessa mediassa, että meillä on tässä suhteessa maailman edistyksellisin hallitus.

Mielenkiintoista on nähdä millaisiin ulostuloihin päivitetyt tiedot ministereitä innostavat.

Onnittelen hallitusta alustajan ja aiheen valinnasta. Tekoäly, käsittää sen miten hyvänsä, on varmaankin tekniikan kiehtovin alue. Hallitus saattaa olla hyvinkin viisas paneutuessaan siihen.

Olette varmaan kuulleet kaskun suurehkon kaupungin suuressa hotellissa pidetystä yritysjohdon seminaarista. Paikalla oli lukuisia toimitusjohtajia, myyntijohtajia ja teknisiä johtajia. Melkein kaikki tuttuja toisilleen.

Seminaarin päälle saunottiin ja syötiin, ja niin kuin aina joku ehdottaa että eiköhän lähdetä koko porukalla vielä kaupungin yöhön hauskanpitoon.

Tietysti lähdetään. Sovittiin paikka ja ei kuin menoksi.

Ei aikaakaan, ja myyntijohtajat ovat jo baarissa juomat kuonon alla – tosin eri paikassa kuin mistä sovittiin.

Toimitusjohtajat ovat puolivälissä tulossa, nimittäin limusiinien tulo vie aina aikansa.

Mutta missä ovat tuotantopäälliköt? He ovat takki päällä hotellin aulassa laskemassa kuinka monta taksia tilataan ja miten laskut jaetaan ja pitäisikö varata pöytiä.

Tässä tarinassa ei ole opetusta, ellei sitten se, miten toisilleen tutut kollegat voivat puhua ohi toisistaan ja käyttäytyä näin eri tavoin yksinkertaisessa asiassa. Missähän muissa asioissa hiihdellään aivan eri latuja vaikka toimitaan samojen tietojen valossa, ja periaatteessa tavoitellaan samoja asioita.

Esimerkiksi tekoälyn näkymien ja hyödyntämisen suhteen.

Tekoäly näkyy julkisuudessa samoin kuin IoT tai robotiikka, ehkä jopa vielä mystisempänä ja mahtavampana. Sen on tulevaisuus, eikä kohta muuta olekaan. Ei ainakaan tavallisen ihmisen tavallista työtä.

Reaktor-konsulttiyhtiössä tekoälyhankkeista vastaavat konsultit Johan Himberg, Janne Sinkkonen ja Jaakko Särelä kirjoittivat Kauppalehdessä, kuinka tekoälykeskustelua vaivaavat väärinkäsitykset ja epärealistiset toiveet ja pelot.

Yksi pitää sitä Sampona, toinen saatanana ja kolmas odottaa innokkaasti tietokoneen ja ihmisen yhdistymistä.

Konsulttien mukaan sana tekoäly ei aina edistä käsillä olevan muutoksen ymmärtämistä. ”On toki hyvä, että vuosikymmenien kehityskuluille tietotekniikassa ja koneoppimisessa on löydetty napakka nimi”, he kirjoittavat.

Todellisuudessa tämän päivän tekoäly on vielä melko mekaanista oppimista esimerkkiaineistoista.

Vain ihminen ymmärtää, millaiseen yhteyteen asiakkaiden tai yritysten ongelmat asettuvat, ja miten ne kannattaa ratkaista.

Tietotekniikan tutkimus ja konsulttiyritys Gartnerin mukaan tekoäly tunkeutuu lähes jokaiseen uuteen ohjelmistotuotteeseen ja -palveluun vuoteen 2020 mennessä.

Yleensä Garter punnitsee hyvin sanansa, vaikka hypebisneksessä onkin.

Viime vuoden alussa termi tekoäly (AI-Artificial Intelligence) ei ollut Gartnerin verkkopalvelussa sadan haetuimman aiheen joukossa. Tämän vuoden toukokuussa se oli seitsemänneksi haetuin.

Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, että olisi tehty joku huikea läpimurto, tai että tekoäly olisi yhtäkkiä huomattu teknologiaksi, jolla ongelmat ratkeavat.

Softabisneksessä AI on nyt maaginen kirjainyhdistelmä joka myy, ja myyntijohtajat nyt vaan ovat niin nopeita käänteissään.

Gartnerin johtaja Jim Hare vertaa ohjelmistoyhtiöiden innostusta kultakuumeeseen, eikä pelkästään positiivisessa mielessä. Monet yritykset hänen mukaansa ovat kiinnostuneempia leipomaan tekoälyä tuotteisiinsa kuin punnitsemaan asiakkaidensa todellisia tarpeita tai tekoälyn arvoa asiakkailleen.

Gartner muistuttaa yrityksiä, että niiden tehtävä on tarjota ratkaisuja asiakkaiden ongelmiin, eikä tyrkyttää uusinta tekniikkaa. Usein yksinkertaisin ratkaisu olisi asiakkaalle paras.

Gartner saattoi tarkoittaa tai olla tarkoittamatta teollisuuden koneita ja niiden ohjelmistoja ennustaessaan tekoälyn tunkeutumista ohjelmistoihin. Parasta kuitenkin totutella ajatukseen, että koneiden rakentajat saavat tuta tekoälyn sampoineen ja saatanoineen niin kuin kaikki muutkin alat.

Koneenrakentajan saattaa olla hyvinkin viisasta pitää tarkasti silmällä tekoälyn kehitystä ja tutkia sen sovelluksia omissa tuotteissa. Monen tietoalojen ammattilaisen työn tekoäly saattaa viedä, mutta koneenrakentajan kilpailukyky vain paranee älykkyyden kasvusta ja päättelykyvyn automatisoinnista.

Koneenrakennuksessa vaatimustaso varmaankin nousee. Kaikki äly elää datasta. Järjestelmien on pystyttävä tuottamaan enemmän ja parempaa tietoa maailmasta, jossa ne elävät. Nopeammat ja luotettavammat anturoinnit ja näköjärjestelmät tuottavat tekoälylle purtavaa. Voimakkaammat ja tarkemmat toimilaitteet muuttavat aivoitukset prosesseiksi.

Prosesseista ja koneista vastaavien ammattilaisten on syytä myös lähteä liikkeelle auloistaan, vaikka suunnitelmat eivät viimeistä piirtoa myöten valmiita olisikaan.

 

© Movetec 2021. All rights reserved. Site by Aidia.