Käytämme sivustolla evästeitä parantaaksemme käyttökokemustasi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Movetec Oy | Suokalliontie 9 | 01740, Vantaa | Puh: 09 525 9230 | Asiakaspalvelu: info@movetec.fi | Tilaukset: orders@movetec.fi | Y-tunnus: 0705113-4
 

Koronan kanssa on opittava elämään

mask

Moni ehti jo huokaista, että kevään koronapandemia voitettiin, mutta ei niin käynytkään. Taistelu oli urheaa, mutta se ei tainnut sittenkään olla riittävän sitkeää. Virusta ei nujerrettu kokonaan, vaan rajoitussääntöjä löysäämällä sille annettiin uusi tilaisuus kasvuun ja leviämiseen, ja virus käytti tilaisuutensa.

Kevään onnistuneiden toimien jälkeen on hyvin tiedossa mitä pitäisi tehdä, mutta halua suostua liikkumisen ja kanssakäymisen rajoituksiin on vielä kevättäkin vähemmän.

Pandemian taloudellinen hinta alkaa näkyä työttömyytenä, velkana ja epävarmuutena. Kevään kaltaiseen lockdowniin ei ehkä ole varaakaan, mutta mitä muuta voitaisiin tehdä taudin etenemisen pysäyttämiseksi?

Ei ole mitään takeita, etteikö tämä virus tai muut, vielä tuntemattomat taudinaiheuttajat olisi vastedes asia, joka vähän väliä on pöydällä. Koronan ensimmäistä aaltoa torjuttiin täysjarrutuksella, mutta jatkuvasti ei voi tehdä niin, jos taloudellista toimintaa ja elämää yleensä halutaan jatkaa edes jokseenkin entisellä tavalla.

On opeteltava elämään näiden viruksien kanssa. On opittava estämään niiden ilmaantuminen, on opittava hidastamaan niiden kulkeutumista ympäri maailman ja on opittava suojautumaan niiltä jokapäiväisessä elämässä. Ja ennen kaikkea on opittava uusia tapoja hoitaa asioita ja yhteyksiä silloinkin kun virus on irti. Siihen tarvitaan digitalisaatiota ja keinoja virusvapaiden kuplien muodostamiseen. Tarvitaan nopeita testejä ja tehokkaita lääkkeitä. Tarvitaan tuotekehitystä.


Maskeille, visiireille ja kaikenlaisille pisarasuojille on nyt tarvetta. Ennen kaikkea tarvetta on oikealle tiedolle tehokkaista, nyt käytettävissä olevista suojautumiskeinoista.

Enää ei ole epätietoisuutta siitä onko maskeilla merkitystä. Maskit suojaavat ennen kaikkea muita kuin käyttäjiään. Suoja on sitä kattavampi, mitä useampi maskia käyttää.

Kaupat ja julkisten tilojen haltijat ovat ymmärrettävästi haluttomia menemään suosituksia pitemmälle maskivaatimuksissa, mutta voihan olla, että jossain vaiheessa tinkimätön vaatimus suojaimien käytöstä on kaupalle suositus ja myyntivaltti. 

Monet lentoyhtiöt edellyttävät matkustajiltaan maskin käyttöä lennoilla. On epäselvää voivatko kaupat ja virastot vaatia samaa omilta asiakkailtaan. Auki on sekin, mitä myymälän henkilökunta voi tehdä maskittomalle asiakkaalle. 

Toivottavaa tietysti olisi, että vaatimuksia ja muita ehdottomuuksia ei tarvitsisi ollenkaan miettiä, vaan ihmiset ymmärtäisivät yhteisen edun suhtautuisivat maskiin kuin mihin hyvänsä vaatekappaleeseen. Se nyt vain kuuluu olla, kun ihmisten ilmoilla liikutaan.

Silloin ei kaupan väenkään tarvitse miettiä miten maskittomaan asiakkaseen suhtaudutaan. Samalla tavalla kuin housuttomaan.

Minitec on enemmän kuin alumiinia

Parhaatkaan anturit, moottorit, lineaariyksiköt tai konenäköjärjestelmien kamerat eivät yksin ole juuri mitään. Samoin kuin parhaat laiterungot ja kuljettimet ilman toiminnallisuuden antavia komponentteja ovat vain luurankoja. Mutta yhdessä ne ovat toimivia, joustavia ja tehokkaita järjestelmiä, jotka saavat asiat tapahtumaan.

Alumiinisia rakennejärjestelmiä toimittava saksalainen Minitec on kuin luotu toimimaan yhdessä vahvan tekniikkatalon kanssa. Movetecin komponentit ja järjestelmät saavat Minitecin alumiiniset laiterungot elämään.

Asiakkaille toimitettavat rakenteet ovat yhä useammin mekaanisesti täysin valmiita järjestelmiä, jotka on suunniteltu, kokoonpantu, ja ehkä testattukin meillä Salon tuotantoyksikössämme, sanoo Minitec-liiketoiminnasta vastaava tuotantoinsinööri Riku Leino.

Sahattujen ja työstettyjen profiilien ja pelkkien komponenttitoimitusten kysyntä on jäänyt vähemmäksi. Asiakas haluaa nykyään enemmän.

Minitecin profiilijärjestelmä perustuu noin kuuteenkymmeneen alumiiniprofiiliin, jotka on suunniteltu erilaisten laiterunkojen, kuljettimien ja suojakotelointien rakentamiseen, ja sadoista erillisistä osista, joilla profiileita liitetään, ja joihin toiminnallisia komponentteja kiinnitetään. Kaikki sopivat kaikkiin. 

“Tätä sanotaan joskus aikuisten legopalikoiksi, ja se on aika osuvasti sanottu.”

Profiileista, kiinnitysosista ja toiminnallisista komponenteista kuten Movetecin lineaariyksiköistä, johteista, moottoreista, laakereista ja akselikytkimistä Minitec-tuotantoyksikkö rakentaa Salossa monenlaisia automaatiolaitteita teollisuudelle. Myös konenäköjärjestelmiin rakennetaan laiterunkoja Minitec-järjestelmällä.

Tyypillisiä esimerkkejä ovat kappaleenkäsittelyyn käytettävät lineaariportaalisovellukset sekä erilaiset kuljetinjärjestelmät. Sovellukset voivat olla Leinon mukaan tykinputsarista sipulinkuljettimeen.

Leinon mukaan yhtiöllä on valmiita konsepteja laiterunkojen ja kuljettimien lisäksi laitesuojiin, kotelointeihin ja suoja-aitoihin, joita käytetään esimerkiksi robottisolujen ympärillä. Näihin on Movetecilla tarjolla turvalukot, -saranat, -matot ja valoverhot.

Suurimmat koteloinnit ovat mitoiltaan kymmenenkin metriä kanttiinsa.

Laitteistoa rakennettaessa Minitec-profiilijärjestelmän vaihtoehtona voi olla teräksinen, usein itse rakennettu laiterunko. 

Jos käsiteltävät kappaleet painavat vaikka viisi tonnia, teräsrakenne voi olla oikea valinta. Alumiinirungollekin saadaan kuitenkin parin tonninkin kantavuus oikeanlaisella profiilivalinnalla ja rakennesuunnittelulla. Lisäksi saadaan profiilien helppo liitettävyys, muunneltavuus, laajennettavuus ja puhtaus. Kyllä teräksestäkin voi siistiä tehdä, mutta alumiini on kuitenkin alumiinia.

Ja tarkkuus. Rakenteet hyvin usein mallinnetaan SolidWorksilla, ja kaikki profiilit katkaistaan ja tarvittaessa koneistetaan omassa tehtaassamme erittäin tarkoilla koneilla. Kokoonpanossa käytetään vain Minitec-järjestelmän omia komponentteja. Mitään ei hitsata vaan kaikki osat on uudelleen paikoitettavissa ja purettavissa.

 

Luovuutta ja matematiikkaa

student 315028 640

 

Kesä 2020 jää historiaan erityisenä ja erikoisena aikana. Sen lisäksi, että se oli jatkoa kevään eristäytymiselle ja etätyölle, se saattoi olla se hetki, jolloin monen nuoren elämä kääntyi arvaamattomaan suuntaan. 

Työelämään tutustumisen jaksoilla ja erityisesti kesätöillä on valtava vaikutus siihen, minkälaiselle uralle ammattia ja koulutussuuntaa valitseva nuori päätyy. Tyylikkäästi harjoittelijansa läpi tet-jaksojen luotsaava yritys herättää kiinnostuksen itseään kohtaan ja tekee palveluksen koko alalle luomalla myönteistä mielikuvaa paitsi itsestään ja työelämästä sinänsä, myös alasta, yhteistyökumppaneistaan, asiakkaistaan ja siitä miten hienoja asioita ovat osaaminen ja ammattiylpeys.

Kesä 2020 jäi historiaan jaksona, jolloin monelle teknologia-alojen yritykselle ei ollut mahdollista käyttää tätä tilaisuutta hyväkseen. 

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että nuoret ja lapsetkin suhtautuvat keskimääräistä myönteisemmin yrityksiin ja aloihin, joihin ovat päässeet jossain vaiheessa tutustumaan. Tämä suhtautuminen vaikuttaa merkittävästi opiskelupaikan valintaan ja siis myös siihen millaisesta joukosta kunkin alan yritykset pääsevät rekrytoimaan uusia työntekijöitään.

Tässä tilanteessa koulujen merkitys mielipiteiden ja asenteiden muokkaajana korostuu, ja on elinkeinoelämän oman intressin mukaista, että kouluilla on käytettävissään oikeaa tietoa eri aloista ja ammateista. Teknologia-aloille on tärkeää, että kouluissa tunnetaan sen vahvat vetovoimatekijät, ja että koulut myös aktiivisesti herättävät kiinnostusta matematiikan ja luonnontieteiden opiskeluun.

Olisi mukava ajatella, että kevät ja kesä 2020 olivat ainutlaatuisia, eikä samanlaista eristäytymisen ja etätyön jaksoa enää tule ainakaan kovin pian. Valitettavasti menneisyyttä lukuunottamatta mikään ei tue sitä ajatusta. 

Vaikka tämä pandemia nujerretaankin, on hyvin mahdollista, että sitä seuraavat yhä uudet pandemiat, ja poikkeuksellisesta varovaisuudesta tulee toimintamalli, johon ollaan jatkuvasti valmiita siirtymään. 

Sellaisessakaan maailmassa yritykset eivät voi keskittyä vain tähän päivään ja jättää tulevaisuutta ja jatkuvuutta huomiotta. Osaamisen kehittäminen ja uusien osaajien tuottaminen on äärimmäisen tärkeää paitsi yrityksille itselleen myös koko yhteiskunnalle.

Keinot uusien osaajien houkutteluun ja ihmisten keskinäiseen yhteistoimintaan on vain löydyttävä.


ps.

Teknologiakasvatus ei ole pelkkää opiskelua. Se on ja sen pitää olla myös tekemistä, luovaa ongelmanratkaisua ja innovointia. Teknologiateollisuus on kehittänyt peruskouluille mainion Tämä toimii! -opetusmateriaalipaketin, jonka esittelyissä toistuu sana Teknologiavärkkäily.

Paketti lähetetään tänä syksynä kaikille Suomen ekaluokkien opettajille.

Helsingin yliopiston teknologiakasvatuksen apulaisprofessori Kaiju Kangas sanoo Teknologiateollisuuden verkkosivulla, että värkkäily kehittää luovaa ongelmanratkaisua. Siinä lähdetään lasten omista ideoista liikkeelle ja opitaan omakohtaisen kokeilun kautta, ei mallista. 

Kankaan mukaan teknologia ei liity vain insinööritieteisiin. Jos on kiinnostunut esimerkiksi luonnonsuojelusta, voi päätyä teknologia-alalle luomaan ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Teknologiayrityksetkin tarvitsevat yhä laaja-alaisempaa osaamista.ARM on IoT:n spesialisti - tai nöyrä työjuhta

network 782707 640

Neljäs teollinen vallankumous on menossa. Varmaankin tiesit sen, vaikka olit ehkä unohtanut. 

Iskusanat IoT, IIoT ja Teollinen internet ovat käyneet harvinaisiksi, mutta se ei suinkaan johdu siitä, että kumous olisi menettänyt momentuminsa. Ennemminkin se voi johtua siitä, että kumouksesta on tullut valtavirtaa. Se on arkipäiväistynyt niin, ettei kumouksesta kehtaa enää puhua. Tervetuloa teollisuuden uuteen aikaan Teollisuus 4.0:aan. Se on nyt.

Teollisuuden 4.0 -version ytimessä on data, sen tuottaminen, kerääminen ja käyttö. Isoissa visioissa dataa käytetään oppivissa tekoälyjärjestelmissä ja kyberfyysisissä järjestelmissä, joissa todelliset ja virtuaaliset tehtaat ja tuotteet toimivat käsi kädessä.

Lähempää katsottuna todellisuus on yksinkertaisempi, arkipäiväisempi. Tuotantokoneet ja niiden anturit tuottavat dataa omasta toiminnastaan ja käyttöympäristöstään, teolliseen käyttöön suunnitellut tietokoneet keräävät ja käsittelevät sitä ja lähettävät pilveen. 

Näiltä usein epämiellyttävissä ympäristöissä toimivilta järjestelmiltä ja prosessoreilta edellytetään aivan eri asioita kuin työpöydällä tai palvelinsalissa hyrräävältä tietokoneelta.

Tavallinen toimisto- tai kotitietokone on hyvin joustava ja yleiskäyttöinen, ja se sisältää prosessorin, joka kykenee monenlaisiin tehtäviin. Teollisuus-IT sen sijaan on kulloiseenkin tehtävään erikoistunutta teknologiaa, joka selviäisi huonosti jos ollenkaan toimisto- ja viihdekäytöstä, mutta loistaa omalla alallaan, esimerkiksi anturitietojen keräämisessä, prosessoinnissa ja lähettämisessä. 

Silti suuri osa teollisuuden lattiatason tiedonkeruujärjestelmistä on edelleen toteutettu yleiskäyttöisillä x86-prosessoreilla. Movetecin teollisuus-IT:n asiantuntija Antti Lehtosalo uskoo, että tilanne on muuttumassa. IoT-sovelluksissa on lyömässä läpi robustimpi ja pelkistetympi ARM-arkkitehtuuri.

Tiedonkeruun yhä yleistyessä, on selvää, että siihen liittyvässä tietojenkäsittelyssä erikoistuneet koneet myös yleistyvät.

ARM-prosessoreihin pohjautuva tiedonkeruu ja -siirto on jo yleistä esimerkiksi energia-alalla ja vedenpuhdistamoissa, missä monet valvottavista ja ohjattavista laitteista ovat ulkotiloissa. Kappaletavarateollisuuden prosessinvalvonta ja -ohjaussovellukset ovat samoin lisääntymässä.

“ARM-arkkitehtuurin edut ovat kiistattomat. Pienempi koko, pienempi tehonkulutus, mikä tarkoittaa sitä, että prosessoreita ei tarvitse erikseen jäähdyttää, teollisuusympäristöön sopiva robustisuus ja ATEX-luokitus räjähdysvaarallisiin tiloihin”, Lehtosalo luettelee.

Robustisuus tarkoittaa ennen kaikkea lämpötilan kestoa. Esimerkiksi Moxan IIoT-gateway -tuotteet toimivat 4G LTE -verkossa vaikka lämpötila vaihtelisi  -40:stä  +70 asteeseen.

Yksi merkittävimmistä eduista varsinkin valvottavien kohteiden määrän noustessa suureksi on hinta. Erikoistuneessa ratkaisussa ei tarvitse maksaa turhasta. Hinta on Lehtosalon mukaan usein puolet x86-teknologiaan perustuvan ratkaisun hinnasta ainakin Moxan tuotteiden kohdalla.

 

ARM on alunperin brittiläisen teknologiayhtiö Acornin tuote. Nykyisin tuotenimen ja teknologian omistaa ARM-Holdings, joka kuuluu japanilaiselle SoftBank-groupille. Yhtiö ei itse valmista prosessoreita, vaan kehittää niitä ja lisensoi käskykannan ja arkkitehtuurin sopimusvalmistajille esimerkiksi Samsungille, Motorolalle ja Texas Instrumentsille.

ARM-prosessorit ovat erittäin yleisiä matkapuhelimissa, tableteissa ja sulautetuissa tietojärjestelmissä.

Syyskuun alussa SoftBank hyväksyi yhdysvaltalaisen muun muassa grafiikkasuorittimia valmistavan Nvidian ARM-Holdingista tekemän 40 miljardin dollarin suuruisen ostotarjouksen. Nvidia on myös merkittävä teköälyalustojen kehittäjä.

Ostajan mukaan yhtiöiden yhteistyö mahdollistaa ARM:n teknologian käytön maailman nopeimmin kasvavalla tietotekniikan alueella.

Nvidian perustaja Jensen Huang maalailee miten biljoonat tietokoneet  muodostavat nykyistä intrernetiä tuhat kertaa suuremman tietoverkon. “Nvidian tekoälyalustat ja ARM:n prosessoreihin liittyvä ekosysteemi voivat yhdessä edistää pilvilaskennan, älypuhelimien, kuljettajattomien autojen ja robotiikan IoT:n kenttälaitteiden kehitystä ja laajentaa tekoälyn käyttöä maailman jokaiseen kolkkaan.


 

 

Hyvät pärjää

 

autos 214033 640

Kansainvälinen markkinatutkimusyhtiö Interact Analysis ennustaa, että useimmat maat ylittävät vuoden 2019 tuotantotasot vuoteen 2024 mennessä, jotkut nopeamminkin. 

Interactin neljännesvuosittaisen katsauksen  mukaan globaali teollisuustuotanto laskee 7,6% vuonna 2020. Yhdysvallat, Saksa, Iso-Britannia, Italia, Intia ja Brasilia kärsivät kovimmin ja Etelä-Korea ja Kiina vähiten. Pudotus on suurin liikenteeseen liittyvillä aloilla - ilmailussa, autoteollisuudessa ja kansainvälisessä tavarakaupassa ja pienin elintarviketeollisuudessa ja päivittäistavarakaupassa.

Normaalisti Interactin Manufacturing Industry Output Tracker (MIO) on maksullinen tuote, mutta tällä kertaa, koronatalkoiden hengessä, yhtiö tarjoaa sen maksutta. Katsauksen voi tilata ilmaiseksi TÄÄLTÄ.

MIO ennustaa vakaata, mutta epätasaista elpymistä. Yhtiö ennusti tammikuussa 2020 globaalin teollisuustuotannon asteittaista tuotannon kasvun pientä nopeutumista vaisujen vuosien 2018 ja 2019 jälkeen, mutta Covid-19 on muutti tätä näkymän kokonaan.

Ennusteen mukaan monissa maissa ja monilla aloilla talouden perusta oli terve ja kasvu näytti vakaalta. Koronakriisin jälkeen voisi siis odottaa, että hyvälle uralle palataan.

Pudotuksen suuruus ja toipumisen nopeus riippuvat ymmärrettävästi siitä, kuinka hyvin maat ovat onnistuneet taistelussaan tautia vastaan. Aasian maat, joihin tauti iski ensin, ovat jo hyvässä elpymisen vauhdissa verrattuna USA:han, Brasiliaan ja Venäjään.

Saksa on tavallaan vaikeimmassa tilanteessa. Vaikka se on toiminut kiitettävästi ja onnistunut hyvin, se kuitenkin joutuu ottamaan iskua, koska sen talous nojaa niin voimakkaasti vientiin ja autoteollisuuteen.

Suurista talouksista Saksa on ainoa, jonka  teollisuustuotanto vuonna 2024 on alhaisempi kuin vuonna 2019. Interact arvioi Saksan teollisuustuotannon laskevan 13,4 prosenttia tänä vuonna, mutta kasvavan 5 prosenttia ensi vuonna.

 

Maiden välillä on eroja, mutta erot ovat selvästi suurempia toimialojen välillä ja vielä suurempia yritysten välillä. Hallitukset eri maissa ovatkin ymmärtäneet yritysten hädän ja avanneet avustushanat. Siltikin eron voittajien ja häviäjien välillä tässäkin kriisissä tekee se, miten yritykset käyttävät sen ajan ja ne resurssit joka niillä tässä tilanteessa on.

Kiihtyykö vai hidastuuko tutkimustyö ja uusien tuotteiden kehittäminen. Kiihtyvätkö vai hidastuvatko tuotannon kehittäminen ja investoinnit. 

Valitettavasti lukuisien investointihankkeiden aikataulut on laitettu uusiksi, koska projekteissa tarvittavat ulkomaiset asiantuntijat ja asentajat ovat lähteneet karanteenin kautta kotiin. Neuvokkaimmat näissäkin tapauksissa ovat kehittäneet tapoja edistää hankkeita etäyhteyksien avulla.

 

© Movetec 2020. All rights reserved. Site by Aidia.